kapcsolat   hellofured@yahoo.com - 30 403 4066 

adatvédelem  

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

A Balaton füredi festője

2019/06/09

Olyan büszke vagyok, amikor otthonról kilépve hallom, hogy a városomat dicséret éri és olyan jól eső érzés, amikor személyesen is ismerem, hogy kinek a nevéhez fűződik egy-egy siker, elismerés. Szombaton este Alsóörsön is úgy éreztem, hogy szerencsés vagyok, mert olyan korban, olyan helyen élek, amikor és ahol nagyszerű dolgok történnek.

 

A Török Adószedő-ház udvarán ülve a kora esti napfényben fürdő tájban gyönyörködve az jutott eszembe, hogy milyen fantasztikus, hogy Fürednek is van egy olyan emblematikus „Balaton-festője”, mint amilyen Badacsonynak Egry József volt. A lélegzetelállító látvány, ami a Török-házból tárult a szemem elé: a Balaton (a maga 1000 arcával), az öböl és a dombok; távolabb az Apátság és a messzeségben apró foltnak tűnő vitorlások – nos, a ház pici előterében, szobájában, s a pincében mind-mind visszaköszöntek Pálffy Károly festőművész képein.

 


 

Amikor pár napja megosztottam Veletek, kedves olvasóim, hogy kiről készülök írni vasárnap a blogban, nagyon sokan írtatok nekem privát üzenetben is és kommentben is – mindenkinek volt egy jó szava, egy kis története és személyes emléke Pálffy Károllyal kapcsolatban. Arra gondoltam, hogy ezen a héten nem a megszokott blog-randis formában, hanem a Ti segítségetekkel írok egy bejegyzést, mely megkésett ajándék lesz a nemrég 70. születésnapját ünneplő tapolcai születésű, füredi festőművésznek.

 

1/3

 

Hadd kezdjem önző módon magammal a sort! Emlékszem, hogy gyerekkorom első kiállítás-élményei között volt az, amikor elmentünk anyukámmal egy kiállításra, amely füredi alkotók munkáiból nyílt. Őszinte leszek, ma már nem emlékszem sok mindenre belőle, de örök életemre beleégett két dolog a fejembe: a színek, az arany-barna és a különös kékek, és az akkor számomra még szokatlan – mára talán Pálffy Károly egyik ismertető jegyévé vált – kör alapú/alakú festmények.

 

A gyerekkori élmények nemcsak bennem hagytak mély nyomokat, hiszen sokan írtátok nekem, hogy a város különbözői iskoláiban, Pálffy Károly volt diákjaiként mennyi mindent kaptatok tőle. Mai napig szívesen emlékeztek vissza jó humorára, stílusára és arra a tudásra és szemléletmódra, mellyel nyitottabbá tett titeket a művészetek iránt. Azt gondolom, ennél még „egy fokkal” nagyobb lépés  (igazán megható érzés lehet azt hallani), ha valaki azt mondja, a grafikus-festőművész hatására indult el a művészi pályán – bizony, ilyen is van közöttetek, kedves „HELLOFÜREDESEK”.

 

Elárulom, olyan komment is akadt, amelyikben egy édesanya pont amiatt szomorkodott, hogy lánya „épp lecsúszott” a tanárúrról – épp akkor ment nyugdíjba a festőművész, amikor diákként a kommentelő leánya az iskolapadba ült.

 

A fotó forrása: www.balatonfured.hu

 

A volt diákok és a füredi kiállítás-látogatók mellett a város is elismerte Pállfy Károly munkásságát, hiszen több díjjal is jutalmazta munkáját, illetve a kultúráért tett szolgálatait. A Pro Comitatu és a Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetés is azt jelzik, hogy a város is érzi, az ország határain belül és túl rendezett kiállításokkal a város hírnevét is öregbíti a művész.

 

1/3

 

Ahogy a Török-házban néztem a képeket – s főleg a „Képzelt alkotótábor a Balatonnál” darabjait – az jutott eszembe, hogy milyen nagy tudás, fantázia, „bátorság” és alázat kell ahhoz, hogy a legnagyobb régi művészek stílusában (már ez is mutatja, hogy milyen sokoldalú és kreatív Pálffy Károly) tudjon valaki egy témát megközelíteni. Azt hiszem, nekem tegnap este olyan „mediterrán/boldog-vagyok-hogy-(itt)élek/büszkeség” érzésem volt Alsóörsön.

 

Gyönyörű helyen, fantasztikus képek között sétálva – meg-megállva, elmélázva tölthettem el egy kis időt. Sok szeretettel ajánlom figyelmetekbe az alsóörsi kiállítást; ha időtök engedi, mindenképpen látogassatok el oda!

 

1/4

Pálffy Károlynak és feleségének, „manager-ének”, társának, Anginak jó egészséget és minden jót kívánok; magunknak, kiállítás-látogatóknak pedig azt, hogy még sok ilyen csodálatos élményben lehessen részünk.

Share on Facebook
Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now