Keresés
  • Németh Anikó

Shape & Spine Mozgásstúdió

Mielőtt fejest ugranánk a vízben oldódó vitaminok témájába, tegyünk egy kis kitérőt! A múlt héten Halmos Melindánál jártam a Shape & Spine Mozgásstúdióban.

Azért szerettem volna mindenképpen bemutatni Nektek Melindát és nemrég megnyílt mozgásstúdióját, mert már a kezdetekkor hallottam a terveiről és láttam, hogy mekkora elszántsággal indult el az egészség és fittség felé vezető úton – gondoltam, megnézem, hogy mi újság most, hogy az álmainak egy része valóra vált.


A Ferencsik János utcába vezetett az utam Melindához és a mozgásstúdióban beszélgettünk fájdalomról, kétségbeesésről és a megoldás felé vezető útról. A blog-interjú után a stúdió egyik szolgáltatását magam is kipróbáltam, illetve beszélgettem a másik szolgáltatás miatt érkező vendégekkel is a tapasztalataikról.

Ahogyan jómagam, Melinda is gyerekkora óta imádta, imádja a sportot: mindig is fontos szerepet töltött be az életében. Aztán jött egy pillanat, amikor egyik pillanatról a másikra megváltozott valami és a gondtalan, örömteli edzések helyére a kényszerpihenő és a mindennapos fájdalom érkezett. A fiatal lány sok átvirrasztott éjszaka és temérdek fájdalomcsillapító után, negatív leletekkel a zsebében nem nyugodott bele, hogy számára már csak ez lehet az egyetlen út.

Elhatározta, hogy addig nem nyugszik, amíg nem talál megoldást. A megszerzett tudás birtokában Melinda vallja, hogy mozgásszervi problémát mozgással kell megoldani. De ne szaladjunk ennyire előre! Munka után beleásta magát minden elérhető szakirodalomba és olyan képzést keresett, amelyet munka mellett tudott elvégezni. Így lett először fitnesz instruktor, majd erre épülve végezte el a gerinc-tréning képzést, s az összes olyan tanfolyamot, melyek segítségével egyre közelebb jutott a megoldáshoz. Igaz, a beszélgetés közben többször is elhangzott, hogy úgy érzi, minél többet tanul, annál inkább érzi, hogy még mennyi minden pluszt el lehetne sajátítani a témában. Maximalista és emellett nagyon tetszik, hogy érzi, tudja, ismeri a kompetenciája határait ismeri.


Minden esetben állapotfelméréssel és beszélgetéssel indul a személyes munka, s néhány esetben, az orvosi dokumentáció elolvasása után, Melinda maga is tudja, hogy nem nyúlhat hozzá a hozzá bejelentkező vendéghez; ilyenkor inkább tovább küldi olyan szakemberhez, akinek szakmai tudásában és hozzáértésében ő is teljesen megbízik. Megnyugtató számomra, hogy sok „hirtelen profivá lett” edzővel ellentétben, érzem Meliben az alázatot és hogy tudja, hiába a sok tanulás, ami nem az asztala, abban inkább más szakemberhez irányítja a vendégeit.


Hello Füred:

No, de akkor mi is az, ami miatt hozzád fordulnak? Hogyan zajlik nálad egy edzés?


Halmos Melinda:

Az edzésekről annyit röviden, hogy mindenkivel először beszélgetek, mivel többségében hozzám akkor jönnek, ha van már valami problémájuk. Először mindenképp szükségét látom egy állapotfelmérésnek, illetve, ha rendelkezik lelettel azt is el szoktam kérni. Fontosnak tartom, hogy tudják én nem vagyok gyógytornász, így sok minden nem az én kompetenciámon belül van!

Ha a hatásköröm alá tartozik, akkor indulhat a gerinc tréning, ami valójában egy funkcionális edzés.

HF:

Hogyan kell elképzelni egy ilyen órát?


HM:

Sokan sajnos azt hiszik, hogy a gerinctréning az valami himi-humi könnyű, csak idősöknek való edzés közben, igenis tud nehéz és izzasztó lenni. Nyilván állapotfüggő, hogy kivel mit csinálunk. Legfőképp a törzs izomzatot erősítjük, de mellette ugyanúgy erősítünk mást is. Ezeken az órákon nagyobb hangsúlyt kap a mobilizálás bemelegítés, mint máshol, így az edzési idő simán lehet 75-90 perc.


HF:

És mi a TripleX ®️ trainig?

HM:

Ez egy 3 lépcsőfokos mozgásprogram. Célja, hogy a mozgásminták (újra-)tanításával megszüntesse a derékfájást kiváltó diszfunkciókat illetve felkészítse a mozgásrendszert a mindennapi és további sporttevékenység fájdalommentes végzésére.

3 lépcsőfoka (3 x 5 hét):

1. Mobilizáció - ízületek helyes pozíciójának és mobilitásának helyreállítása

2.stabilizáció- core izmok stabilizációja

3.mozgásminta-tanítás

HF:

Ez egyéni vagy csoportos óra formájában érhető el?

HM:

Ezt kis csoportban (max. 4 fővel) mindenképp szeretném elindítani, de természetesen személyi edzésként is lehet, amennyiben igény van rá.

Mielőtt a stúdió két másik szobájában közelebbről is szemügyre vettem a csodagépeket, még beszélgettünk a tervekről és a jövőbeli továbbképzésekről, hiszen Melinda szeretné tovább bővíteni ismereteit. Pre- és rehabilitációs tanulmányait már elkezdte, de októberben újabb képzésen vesz részt, hogy jelenlegi és leendő vendégei sokkal nagyobb prevenciós és rehabilitációs lehetőségekre találhassanak nála.

A mozgásstúdió egyik gépe az Infrashape Horizontal, melyről a legfontosabb tudnivalókat röviden, tömören számomra is elmondta Melinda. A gépben igazából fekve teker az ember, így kevésbé terhelve a gerincet, azonban minden mást kellően megmozgatva. Az Infrashape-ben lévő infralámpa 50 fokra emeli a hőmérsékletet a gépben, ez által intenzív hőtermelés megy végbe, fokozódik az izzadás, így gyorsítja a zsírégetést és a méregtelenítést edzés közben. Tekerés közben állítható erősséggel

vákuum teszi keményebbé az edzést; ez intenzíven ellátja a problémás területeket vérrel, gyorsítja a zsírsavszállítást, erősen hat a narancsbőrre, tehermentesíti és regenerálja az adott szövetet, s emellett feszesíti a bőrt. A harmadik érdekesség, melyet a gépről hallottam, a kollagénlámpa volt. Ez serkenti a kollagén sejtek termelődését feszesíti, rugalmassá teszi a bőrt, s megelőzi a cellulit és zsírlerakódást.

Mielőtt a gépbe beszáll az edzésre érkező vendég, az edzés hatékonyságát fokozó krémekkel kenheti be a problémás popsi-comb részt és egy fólianadrágba bújik. Utána indulhat a tekerés, mely közben videót, filmet nézhet, vagy választhat a szimulációk közül, melyek a szabadban való tekerés érzetét adják. Ottjártamkor az egyik törzsvendég a zenére szavazott és jó hangulatban, fejhallgatóval a fején tekerte végig az 50 percet. Nyugalom, aki úgy érzi, ideje vagy ereje ennyit nem enged neki, 30 és 40 perces edzést is választhat!


Akinek még ez sem elég, nos, nekik mondom, hogy aroma és színterápia is jár a programhoz, mely nyugtatja, ellazítja az idegrendszert, s tökéletes fáradtság és stressz ellen.


Én nem a tekerésre neveztem be, számomra a StimaWell gép volt különösen érdekes. Már akkor felcsillant a szemem, amikor Melinda elmesélte, hogy ez a berendezés a hátfájdalmak gyógyítására, dinamikus mélymasszázsra és izomkezelésre alkalmas terápiás gép.

Egy rendkívül modern csúcstechnológiás német fejlesztésű és gyártású elektrostimulációs terápiás eszköz, mely kifejezetten a hát teljes területét érintő ismert és ismeretlen eredetű fájdalmak gyógyítására alkalmas. Tudtam és éreztem, hogy vannak problémáim, de magam sem gondoltam, hogy ez az okos kis szerkezet majd ennyire „belém lát”.

Amíg Meli előkészítette a terepet, végig mondta, hogy mi fog történni. Megtudtam, hogy többfunkciós a gép, így alkalmas fájdalomterápiás kezelésre is, s azon belül is több program választható. Porckorong sérv, Csontritkulás, Csigolyameszesedés, Csigolya elcsúszás és ágyéki gerincszűkület kezelésére javallott. Emellett alkalmas izomkezelésre a gerinc egész vagy meghatározott területein. Itt is több lehetőség közül lehet választani. Sőt, dinamikus mélymasszás program is van a gépben.

Csak feküdtem és hallgattam, ahogyan Melinda a gépről mesélt – közben élveztem, ahogy „dolgozott rajtam” a masina.

A legtöbb izomzati eredetű fájdalom sokszor mélyen kiterjedt területen fekszik. A StimaWell stimulációs hullámai speciális középfrekvenciás hullámok, melyek könnyedén és fájdalommentesen érik el a felületi és mély izmokat egyaránt. A rendszer fekvő felülete hőterápiát is biztosít a kezelésekhez.

Úgy kell elképzelni ezt a gépet, hogy egyik része egy hőterápiás fekvőfelület, mely tökéletesen illeszkedik a gerinc görbéjéhez és mérethez igazítható. A fekvőfelületben speciális gumi párnák találhatók melyeken keresztül történik a stimuláció alacsony és középfrekvenciás, valamint ezen elektromos áramok összekeverésével, elektromos stimulációval. A StimaWellhez egy számítógép-vezérelt érintőkijelzős kezelőegység is tartozik, ebben lehet tárolni a vendégek állapotfelmérési adatait is, valamint személyre szabott kezelési tervet kialakítani. A különböző programok közül is ki lehet választani azt, mely a legjobb a kezelt személy számára, de lehetséges saját programok beállítása és ezek személyre szabott mentése a kívánt programokkal. Hallgatva a sok-sok információt, úgy gondolom, ez egy teljesen új megoldás és egyedülálló rendszer a gerincterápiában.

Nagyon nehezemre esett ezután felöltözni és munkába indulni – őszinte leszek kibírtam volna még egy kis kényeztetést…mondjuk még pár órát. Ezt sejtve, Melinda a stúdióban bérlet-rendszert alkalmaz, sőt, ajándékkártyáinak segítségével másoknak is adhattok ajándékba egészséget.

A mozgásstúdió nyitvatartása rugalmas, bejelentkezés alapján alakul, így a korán kelők akár már reggel 6:00-tól, az éjjeli baglyok pedig 21:00-ig foglalhatnak időpontot. Az akciókért, hírekért és a folyamatosan frissülő információkért érdemes követni a Shape & Spine Mozgásstúdió Facebook és Instagram oldalát.


Mi mással is zárhatnám a mai bejegyzést: jó egészséget kívánok!

134 megtekintés0 hozzászólás