Keresés
  • Németh Anikó

Piktorella - egy (csoda) alkotó nő története

Sokszor elgondolkodom az ismerőseimet figyelve, hogy honnan és hogyan van gyereknevelés, háztartásvezetés és a „kötelezők” mellett még „pluszokra” is idejük. A mai bejegyzés főszereplője, Szücs Borka (vagy ahogyan sokan ismerik, Piktorella) is ilyen csodanő a szememben. Alkot, tervez, táborokat tart és amellett, hogy szuper ügyesen koordinálja a saját gyermekei mindennapi teendőit, még marad arra is ideje és energiája, hogy a Facebookon egy csoportban szülőtársainak is segítsen, tanácsokat adjon.

Azt hiszem, most, hogy Borka nemrég átvehette az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület védjegy-tábláját és az oklevelet, s megkapta a Vidék Minősége címet az általa készített portékákra és szolgáltatásokra, itt a remek alkalom, hogy Nektek is bemutassam őt.

A csillogószemű nő – akinek a huncut nézésében mindig meglátom a belső gyermeket – már kisgyerekként is rengeteget bütykölt, kézműveskedett és rajzolt. Nem is volt kérdés számára, hogy művészeti irányba szeretne továbbtanulni, így a zirci III.Béla Gimnáziumba járt képzőművészeti tagozatra. A középiskolai évek alatt az alkotás-teremtés még jobban az élete részévé vált; s mivel vonzotta az iparművészet, bútortervezőnek készült, aztán jött egy fordulat, s a művészet helyett egy időre más irányt vett az élete.

Fotó: Piktorella Facebook oldala


Sokan irigykedve néznek majd Borkára, de ő azok közé tartozik, aki könnyen tanul(t) nyelveket, így idegenvezető lett, s évekig a Földközi-tengeren hajózott a húszas évei elején. Kalandos időszak volt ez és nyüzsgés-pezsgés jellemezte, de aztán egyszer csak elkezdett hiányozni Borkának az alkotás, s 2005-ben, a Serenity of the Sea vitorláson megszületett az első gyerekeknek illusztrált naptára. Ezt aztán 10 éven keresztül minden évben újabb illusztrációk követték, s 3-4 kiállítás is létrejött. Idő közben Borka és férje 3 gyermek szülei lettek és a korábbi életük ismét teljesen új irányt vett.


Borka a gyermekei születése előtt először a Bátor Tábor önkéntese, majd középvezető lett. Amikor a táborhely új épületekkel bővült, felkérték, hogy az orvosi épület belső falainak dekorálását ő tervezze meg és férjével együtt kivitelezték. Igazából ott indult el egy szerelem, mely a mai napig tart, s számtalan karitatív módon festett fal őrzi Piktorella keze nyomát. Az utóbbi években azonban egyre több olyan falfestés és projekt is megvalósult, mely felkérésre, a tervezés és kivitelezés honorálásával történt. Ez elindított egy olyan folyamatot, melynek során egyre többen megismerték Borkát, s a szép számmal érkező felkérések kapcsán különböző anyagokkal és technikákkal kezdett el kísérletezni.


Szinte látom magam előtt, ahogy a fejében villám sebességgel cikáznak a gondolatok… Folyamatosan újít, valamin töri a fejét – nem tudja folyamatosan ugyanazt a mintát készíteni, bár, kétségtelen, hogy van egy minta és formavilág, s egyedi stílusjegyek, melyekről rögtön fel lehet ismerni a Piktorella alkotásokat.


Több olyan dolog is van, ami azonnal megragadott a www.piktorella.com weboldalon nézelődve (már a menüfülek neve is felébreszti a kíváncsiságot), de elsősorban az alkotásokra fókuszálva a tálcák, utcatáblák és az „apróságok” nyűgöztek le.

Karácsonyra praktikus és egyben szemet gyönyörködtető ajándék lehet a tálca-szett, de az utcatáblákkal is garantált a meglepetés és az öröm, szerintem. Ezekből 8 alapmintát tervezett Borka, de előzetes egyetetés után egyedi mintájú, személyes utcatáblákat is fest. Az apróságok közül a karácsonyfa -díszek és a könyvjelzők nagyon megtetszettek - ezeket csomagban lehet megvásárolni.

A kész portékák elérhetőek a weboldalon és a Piktorella Facebook-boltban, az egyedi megrendelésekre 10-15 napot várni kell, még úgy is, hogy Borka folyamatosan készíti a „Piktorellaságokat” – szerintem ez magáért beszél.

S hogy a gyerekek és a háztartás mellett ezekre hogyan és honnan van energiája?! Valószínűleg alapból ilyen típusú ember, s a gondolatai, a fantáziája mindig szárnyal – sőt, néha gyorsabban haladnak, mint amennyire kivitelezni tudja őket, de ezt már megszokta a saját bevallása szerint.


Folyamatosan rajzol, tervez, alkot, még akkor is, amikor éppen mással van elfoglalva látszólag. A tálcák csodavilága is például akkor született meg, amikor készült a Színes Táborra. Levél-lenyomatos textil terítő készítését tervezte a gyerekeknek és a mintadarab elkészítése közben jöttek ötletek. Mikor volt egy kis szabadideje, falapokon próbálta ki a mintákat. Sok-sok verzió készült, ezekből született a 8 színvariáció.


Bár, ismerve Borkát, sejtettem a választ, de nagyon kíváncsi voltam rá, hogy milyen a megrendelésre készülő munka menete. Fontos, hogy a megrendelővel egy hullámhosszra kerüljenek és Piktorella ráérezzen mit álmodott meg a „vásárló”, legyen szó egész szobát betöltő falfestményről vagy festményről, egy búcsúajándékról, ládikáról vagy tálcáról. Mind-mind úgy készül, hogy közben a kedvenc zenéjét hallgatja, hogy az jár a fejében, aki kapja vagy akinek készíti lelje majd benne örömét. Borka hiszi, hogy ez a megérzés, ráérzés, a ráhangolódás képessége jól jön ebben a szakmában.


Nagyon élénk szín-, mese- és formavilág van jelen a lelkében: mintha egy másik film "pörögne" belül. Ebből és a természetből merít ihletet. Számomra kicsit olyan Ő, mint egy röpködő erdei tündér, aki olyan energiaszinten „zsizseg”, amit más talán már fel sem fog.


Ez a sok-sok energia teszi lehetővé, hogy az egyéni alkotómunka mellett az időjárás függvényében májustól-szeptemberig workshopokat, kívánság műhelyeket, táborokat tartson – abban az időszakban ezek teszik ki az ideje nagy részét. Portékákat pedig inkább ősszel, télen készít; s természetesen beltéri falfestést is vállal ebben a bekuckózós időben.

No, azok kedvéért, akik nem tudják, hogy mi az a Kívánság Műhely, elárulom: A Kívánság Műhely menet közben alakult ki. Borka eleinte próbált tematikus festéseket szervezni, csak kavicsot vagy áldásokat készíteni, de mindig volt 1-2 ember a csapatban, aki mást szeretett volna. Így mivel az alap technika és a festékek is ugyanazok, jó ötletnek bizonyult, hogy például egy anya-lánya alkotós napon, míg az anyuka dobozkát díszít, a kisebb gyerekek kavicsot, a nagyobbak pedig idézet-táblát festenek. Kis kiülőjükben tavasztól őszig 6-10 embert tud fogadni, s a hangulat a lényeg: a kikapcsolódás, feltöltődés, nevetés, beszélgetés, mely közben Borka segítek a résztvevőknek alkotni.


A táborok hasonló képpen alakulnak: tele vannak szívvel és színnel! A Színes Tábor már régóta motoszkált a fejében és a Covid-helyzet gyorsította meg, hogy idén 3 turnust is bevállalt. Nagyon izgult, mert szervezni, gondosan mindent előkészíteni más feladat, mintha csak egy kézműves tematikát kell összeállítani például. Sikere volt és több gyerek visszatért a második, harmadik turnusba is. Ők is megérezték, hogy az alkotáson túl együtt lenni is nagy kincs volt. Talán pont ezért nem véletlen, hogy Borkát hívják rendezvényekre, céges családi napokra és falunapokra is.


Zárásként mi mást is írhatnék még, mint hogy figyeljétek, kövessétek a Piktorella profilokat, hiszen Borkának jobbnál jobb tervei vannak folyamatosan és mindig hírt ad az éppen aktuális tevékenységeiről a social media felületeken és a weboldalán.


/A bejegyzésben szereplő fotók Piktorella tulajdonát képezik./

211 megtekintés0 hozzászólás