Keresés
  • Németh Anikó

Muti, mi van a szmókeredben - felfedeztem a Manufaktúrát!

Ez a nyár nagyon sok meglepetést és jó dolgot hozott, s igazából annyi mindent szeretnék megnézni és kipróbálni, hogy valóban „listát” kellett írnom, nehogy valami kimaradjon. Vannak KÖTELEZŐ, KIHAGYHATATLAN helyek – és ha rám hallgattok, például ez a mostani, amiről mesélni fogok, a Ti bakancslistátokra is felkerül.


Talán azért is voltam a szokásosnál jobban „besózva”, hogy ellátogassak a Manufaktúrába, az Écsy László utca 5-be, mert már a „készülődést” is figyelemmel kísértem, s tudtam, hogy a három séf: Kállai Csabi, Szöllősi Imi és Putz Lajos valami olyasmire készültek tavasszal, amihez fogható még nem volt itt Füreden. Megtalálták azt a szeletkét, ami még hiányzott a „füredi tortából” és amit az eddigi visszajelzések alapján nagyon jó érzékkel tettek; a street food irányába mozdultak el – persze pici csavart téve a sztoriba.A Manufaktúra azoknak szól, akik nem a fancy környezet és a „csillagszórás”, hanem a szmókerben készült, minőségi ételek után sóvárognak – s a jelek szerint szép számmal vannak olyanok, akik ez utóbbit nagyra értékelik kis városunkban.

Vannak, akik már kifejezetten a tépett húsos szendvicsért robognak el Füredre. Az előbb említett pulled porkos szendvics mellett (amibe savanyított faeper kerül), van marhás szendvics is, de én a 300 grammos oldalasra neveztem be, ami mellé füstölt babragu jár. Ha egy mondatban kellene összefoglalnom, amit láttam: egyszerű, de nagyszerű!

A „piros csodaszekrény” (nekem ez jutott eszembe, amikor először megláttam a Csejtei Tamás által készített szmókert) jött, látott és győzött – nem hivalkodó, de jellegzetes ízt adva zöldségnek, húsnak, de még a meggynek is. Engem levett a lábamról. Sőt, olyan szerencsém volt, hogy Tomi családjával épp akkor vendégeskedett a Manufaktúrában, amikor ott jártam, így őt is faggathattam kicsit. Szóval, azt is megtudtam, hogy az ország legprofibb szmókerét szerezte be a Manufaktúra a nyitásra és Tomi elismerően nyilatkozott a 3 séf által rekord idő alatt felépített street food „Mennyországról”.

Híres, nagy éttermek konyhái után a saját projektjükbe vágtak bele a srácok itt Füreden és egy kicsit talán olyan ez, mint az örömzenélés a zenészeknél. Nekem sokat hozzátett a gasztro-élményhez, hogy a pultnál teljesen kötetlenül, közvetlenül tudtam velük beszélgetni és - habár lenne mire felvágni – szerényen és őszintén válaszoltak minden kérdésemre. Ez a közvetlenség és lazaság átjön a hely hangulatában is, de étel terén nincs kompromisszum és „lazulás”, ott magasra került fel a mérce.

A tavaszi indulás óta egyre többen látogatnak el a sétány forgatagától kicsit távolabb lévő, csendesebb utcába, ami a Manufaktúrának köszönhetően egyre több gasztro-rajongó térképére került fel.


Gondolva a sport-rajongókra is, az EB alatt is volt közös szurkolás és most is érdemes a Manufaktúrát választani, ha az olimpia ideje alatt nem otthon néznétek a közvetítéseket. Garantáltan egészen más lesz a hangulat, ha a füstön készült fogások és a Stari sörök kísérik az estét!


Ha szeretnétek mindig képben lenni, hogy mi történik a Manufaktúrában, kövessétek őket a Facebookon és az Instagramon is – bár, én a helyetekben tuti az Écsy utca felé venném az irányt, mert ezt nem nézni, hanem kóstolni KELL!!!


Pusszantás

Anikó


Fotók: Hello Füred Blog


7 megtekintés0 hozzászólás