Keresés
  • Németh Anikó

Mondj igent a Balatonra!

Emlékszem, amikor osztálykirándulásra mentünk, mindenki nézegette, hogy a szüleitől kapott zsebpénzből „mi kerül ki”, milyen kis szuvenírt vegyünk – mert hát anélkül, ugye, mégiscsak ciki lett volna hazatérni. Emlékszem, már gyerekként sem mindig találtam a nekem tetsző stílust és ahogy „nagyobb” lettem, még kritikusabb szemmel néztem az árukat.

Több nyáron is strandcikkes csodák között töltöttem a szünidei munkámat és akkor döbbentem meg, hogy az ajándéktárgyak túlnyomó része a kínai ipar „remeke”.

Aztán pár évvel ezelőtt eljött, amire már régóta vártam; valami elindult itthon és egyre több grafikus és tervező rukkolt elő magyar „szuvenír” portékával. Legtöbbjük a Balatonra fókuszál érthető módon, hiszen vitathatatlanul a mi „nagy kékségünk” vonzza a turisták legnagyobb részét; de találtam olyan márkát is, amelyik az egész országot „lefedi”, s több nevezetességet is próbál megörökíteni póló, táska és egyéb kiegészítők formájában.

Már egy ideje figyelem és követem az Instagramon a YesBalaton profilját, így gondoltam, írok egy üzenetet és felgöngyölítem a szálakat. Az üzenetemre Futaki Szabolcstól érkezett válasz, akivel a levélváltások után aztán egy jót beszélgettünk. Ha Szabolcs neve ismerősen cseng, nem a véletlen műve, hiszen nemrég a Duna TV Balatoni Nyár című műsorában is vendégeskedett és bemutatta a YesBalaton márkát.

Engem a termékek grafikája, a semmivel össze nem téveszthető stílus és képi világ fogott meg. Szabolcs a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett Tervezőgrafika szakon és már az egyetem alatt elkezdett dolgozni. Az évek során számos cégnek készített arculattervet, logókat, csomagolásgrafikákat és termékfejlesztéseket. Többek között ő készítette a legnagyobb Magyar Kerékpáros Körverseny teljes megjelenését, arculatát. Belekóstolt a turizmus és vendéglátás világába is - korábban az egyik legelismertebb szakmai magazin, a Vendéglátás tervezését és rendezvényeik megjelenését készítette. Eközben folyamatosan érlelődött benne egy balatoni márka megvalósításának ötlete, aminek megalkotására jótékony hatással volt a munkái során szerzett tapasztalat és a tanultak.

Kíváncsi voltam, hogy Szabolcsnak milyen kötődése van a Balatonhoz. 21 éves korától majdnem minden nyáron egész szezonokat töltött a Balatonnál hennafestéssel, kézműves tevékenységekkel, később portrérajzolással. Teljesen beszippantotta a Balaton csodálatos világa - egyrészt a pörgés, amit a turizmus táplál, másrészt az elképesztő balatoni táj és környezet, ami mindig is alkotói, kreatív hatással volt rá.

4 éve határozta el, hogy elegendő balatoni levegőt szívott magába ahhoz, hogy megalkossa a YesBalaton márkát. Egy olyan pozitív kisugárzású nevet keresett, ami tükrözi saját világlátását és ami még a külföldi turistákat is megszólíthatja, bemutatandó nekik, hogy egy magyar tervező hogyan látja ezt a csodálatos vidéket. Folyamatosan az vezérelte, hogy minőségi termékeket hozzon létre jobbára kézműves technikákkal.

A tervezéssel nagyon hosszú időt tölt mindig, több száz vázlat készül, amit finomít, és “hagyja megérni”. Közben teszteli és konzultál a barátaival, ismerőseivel, akiknek nagyon sokat köszönhet. Amikor csak lehet balatoni környezetben tervez és fotóz, mert itt jönnek azok a tiszta gondolatok, amikből aztán később újabb erőt és inspirációt meríthet.

A termékek kiválasztásánál ügyelt arra, hogy hasznos, hordható holmik legyenek, amit az emberek szívesen viselnek; a pólók szabására, színére különösen figyelt. Ezek a pólók, vászontáskák és törölközők mind 100% pamutból készültek. Ahol csak teheti, Szabolcs magyar kivitelezőkkel dolgozik, de a termékek java részét ő maga készíti kézműves eljárással - tehát mindegyik darabhoz van köze, nem futószalagon készülnek. Pontosan emiatt folyamatos rálátása és korrigálási lehetősége van a munkafolyamatra. Néha a kivitelezés során ugrik be egy újabb ötlet, amit azonnal papírra is vet, hogy beépítse a következő dizájnba, vagy elvesse, ha mégsem olyan jó.

Akik a tervezőhöz hasonlóan a környezettudatos életmód elkötelezett hívei, a bringás termékvonalban nagy kedvencre lelhetnek, de bizonyára nagy örömmel látják majd a balatoni borok kedvelői, hogy rájuk is gondolt Szabolcs. Mind a fiatal, mind az idősebb korosztályt szeretné megszólítani a YesBalaton, ezért olyan dizájnokkal készülnek a termékek, amelyek mindenki által szerethetőek. A visszajelzések alapján is alakulnak, módosulnak a minták és tervek, ezért kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre is, kedves HelloFüredesek! Nektek hogy tetszenek a YesBalaton termékei?

Kíváncsi voltam, hogy egy ennyire népszerű márka számára mit tartogat a jövő és hogy min töri a fejét Szabolcs. Megtudtam, hogy nem a YesBalaton az egyetlen „szerelemgyerek” a tervező életében; tavaly ősszel kezdett bele egy másik saját márka,

a Ruinpubwear (www.Ruinbarshop.com) létrehozásába is, mely a budapesti romkocsmák világát mutatja be - Budapest félig romos, de még úgy is szép építészeti környezetét-, ami a világon egyedülálló.

Ha kíváncsiak vagytok a Szabolcs által tervezett termékekre, látogassatok el a www.yesbalaton.com oldalra, ahol a hellofured15 kuponkóddal 15% kedvezménnyel válogathattok a vagányabbnál vagányabb dizájnnal készülő portékák közül!


A fotók és a videó forrása: YesBalaton - Futaki Szabolcs

87 megtekintés0 hozzászólás