Keresés
  • Németh Anikó

Minden jó, ha a vége jó! - Vitaminok (befejező rész)Hello Füred:

No, akkor csapjunk bele ma is a lecsóba! Jöjjenek a B-k!


Solymár Dani:

Csapjunk! Jöjjön a B1-vitamin – Tiamin! A tiamin a fagyasztást jól tűri, de legnagyobb mértékben a főzés károsítja, igaz ez függ a főzés idejétől, a hőmérséklettől és a pH-tól is. A szervezetben fontos szerepe van, ún. enzimogén vitamin, olyan enzimek kofaktora, melyek makrotápanyagok lebontásában, energianyerő folyamatokban vesznek részt.


HF:

Te, Dani, ez így hirtelen sok volt! 😊


SD:

Tehát a lényeg, energianyeréshez nélkülözhetetlen. Kiemelt jelentőségű a szénhidrát háztartásban, hiányában a glükóz lebontása zavart szenved, így az energiaellátás bizonyos sejtek esetében zavart szenved. Hiányában idegrendszeri tünetek jelentkeznek, hiszen nem kap energiát az agy. Ez a fellépő energiahiány a szívizomsejteket is jelentősen érinti.


HF:

Ez nem hangzik túl jól. Gondolom, ezzel kapcsolatban is tudsz mondani nekem egy hiánybetegséget.


SD:

Igen és mókás hangzású nevével ellentétben, nagyon súlyos betegséget tudok mondani neked. Hiánybetegsége a Beri-beri, egy ma is létező betegség. Oka a finomított szénhidrátok kizárólagos fogyasztása, éhezés, szélsőséges fogyókúra, alkoholizmus lehet. A betegség korai tünetei a gyomor-bélrendszeri panaszok, hányinger, hányás, hasmenés, étvágytalanság, gyengeség, zavartság. A vitamin hiánya rontja a tanulási képességet, adagolásával a tanulás javítható, csökkenthetők a depresszió és agresszió egyes típusai. Forrásai a sörélesztő, szárított élesztő, hántolatlan rizs, korpás búza, korpás készítmények, hüvelyesek, tej, tejtermékek, tojás, máj, sertéshús, baromfihús, olajos magvak.


HF:

Mi lesz a következő?

SD:

B2-vitamin – riboflavin

Ez sokfél feladatot lát el a szervezetben, részt vesz a zsírok lebontásában, fehérjék anyagcseréjében, nyálkahártyák épségének kialakításában, a pajzsmirigy hormontermelésében. Ez a vitamin lúgos közegben és sütés hatására elbomlik.

Közkedvelt az élelmiszeriparban, sárgás-narancssárgás színe miatt színezőanyagként használják, pl. bébiételek, gabonapelyhek készítéséhez. E101, E101a néven találjuk meg a címkéken.


HF:

No, akkor végre egy „E”, ami nem káros…


SD:

Sőt, képzeld, a hiányállapota is ritka, mivel az egészséges bélflóra is termeli. A hiány általában széles spektrumú antibiotikum szedésekor, hosszan tartó diéta, fogyókúra esetén, terhes, szoptató nőknél, időseknél, rendkívül stresszes életet élőknél, cukorbetegség esetén, kemoterápia esetén, elégtelen táplálkozás esetén fordul elő. Ennek tünetei a szájnyálkahártya és nyelv gyulladásos megbetegedései, szemégés, száj, nyelv, ajak „égés”, nyelv duzzanat, nyelv bíbor színű elszíneződése, szájzug berepedezése, fényérzékenység, könnyezés.


HF:

Mindig miután ezeket felsorolod, újra megfogalmazódik bennem, hogy Isten bizony, szedek és beviszek rendesen minden vitamint, mert szinte látom magam előtt ezeket a rémképeket: fogatlan, kopasz, pízlő száraz bőrű, görnyedt banya leszek idő előtt – jaj!


SD:

Jó, akkor mondom, hogy ezt a vitamint mivel tudod bevinni a szervezetedbe és akkor nem kell ilyen szörnyűségektől tartanod. A tej, tejtermékek, húsok, máj, vese, tojás, hüvelyesek, gabonafélék, élesztő és zöldségfélék fognak neked ebből a vitaminból pótlást adni. Egy kicsit sokkollak még, jó? A következő vitamin hiánya miatt a legrosszabb is bekövetkezhet.


HF:

Te aztán értesz hozzá, hogy hogyan lehet a drámai hatást fokozni!


SD:

No, szóval akkor, jöjjön a B3-vitamin – niacin! A niacin a vér koleszterin-szintjét képes csökkenteni különböző mechanizmusok révén. Szervezetünk képes előállítani, így fehérjegazdag táplálkozás esetén nem alakul ki komoly hiányállapot. Hiánybetegsége a Pellagra, a 3D (+1D) betegség.


HF:

Mi az a 3D?


SD:

Dermatitis: bőrtünet, hólyagszerű elváltozások főleg a napnak kitett területeken. Diarrhea (hasmenés): a bélbolyhok elhalnak, gyulladás alakul ki, hasmenés lép fel. Demencia: emlékezetkiesés, fáradékonyság, szédülés, fejfájás, ingerlékenység, depresszió, koncentrációs zavar jelenik meg. +1D: halálos lehet fehérje és energiahiány esetén, ez a hiány főként alkoholizmus esetén, krónikus felszívódási zavarban szenvedőknél jön létre. Túlzott bevitele sem jó, ilyenkor bőrpirosodás, alacsony vérnyomás, hányinger, hányás, májkárosodás, gyomor- nyombélfekély, vércukor növekedés léphet fel. Forrásai a hús, máj, tojás, hal, teljes gabonák, zöldségek, élesztő.


HF:

Na, jóóóó! Tudod, ez olyan, mint a cigis dobozon az elrettentő fotók. Igaz, azokkal egy baj van: hamar hozzászokik az ember és egy idő után kevésbé érzi ijesztőnek. Remélem, ezzel másként lesz!


SD:

Tudod melyik a Pantoténsav?

HF:

Ha ez lenne a 40 milliós kérdés, akkor most elbuknám a Legyen Ön is milliomos fődíját!


SD:

Ez a B5-vitamin. Elősegíti az antitestek megjelenését, stimulálja a nemi hormonok kiválasztását, részt vesz a hemoglobin szintézisben és stresszellenes vitamin. A mellékvese által kiválasztott kortizon termelődését segíti, így enyhítve a depressziót, szorongást és stresszes tüneteket. Hiányában haj, és fejbőr rendellenességek, fáradtság, gyengeség, álmatlanság, alvászavar, bélrendszeri megbetegedések, kéz és lábzsibbadás, korai őszülés. Legjobb forrásai a sörélesztő, karfiol, avokádó, lazac, csirke, tojássárgája, búzakorpa, olajos magvak.


HF:

A B5-tel ellentétben viszont a B6-ról elég sokat lehet hallani. Talán a B12-vel együtt ezek a „legismertebb B-k”.


SD:

A B6-vitamin a piridoxin, de ez is egy összefoglaló elnevezés. Szorosan együttműködik a B12 vitaminnal és folsavval, egy bonyolult mechanizmusban, az ún. homocisztein metabolizmusban. Ezen kívül fokozza a magnézium beépülését az izomzatba, szerepet játszik az L-karnitin szintézisben, hányás és hányinger csillapító tulajdonságú, ezt főként várandósság alatt és sugárterápia esetén használják ki. Autizmusban magnéziummal együtt szedve bizonyos mértékig segíthet a viselkedési rendellenességeken.


HF:

Ezt az utóbbit nem tudtam. Erről szívesen olvasnék vagy hallanék még! Meg most kivételesen ne sokkolj a hiánybetegségekkel és a túladagolással; kérlek, inkább azt mondd meg, hogy miben található!

SD:

A máj, hús, tojás, lazac, hering, belsőségek, hüvelyesek, élesztő és élesztőkészítmények, dió, mogyoró, búzacsíra, búzakorpa, brokkoli és a spenót mind jó forrásai. Lassan a sor végére érünk, aztán tényleg nem marad más, mint elmenni és körülnézni a boltokban és a patikákban.


HF:

Ennek örülök, mert Lénárd Zolihoz hasonlóan többen kérték, hogy a sok-sok infó után azt is áruljuk el, hogy milyen vitamin-készítményt javasolsz, javaslunk.


SD:

Jó, erre is sort kerítünk! Igazából már valóban a képzeletbeli lista végére értünk; csak a Folsav (B9 vagy B11 vitamin) és a B12 van hátra. A folsav hőre nagyon érzékeny, sütés-főzés és hosszas állás hatására bomlik. Nagyon sokrétű feladata van a szervezetben. Többek között részt vesz a B12 vitamin aktiválásában. Segíti a vas és B12 felszívódását, segít a fehérvérsejt, vörösvértest, vérlemezkék képzésében, fenntartja a gyomor és szájnyálkahártya épségét.


HF:

A folsav a kismamáknak is fontos, ugye? Több kismama, vagy terhes-vitamint is reklámoznak ezzel. Vagy ez is csak egy reklámfogás?

SD:

Nem, valóban nagyon fontos szerepe van és nemcsak a várandósság alatt, hanem már az azt megelőző hónapokban is. Itt megemlíteném világhírű magyar tudósunkat, Czeizel Endrét, ugyanis az ő nevéhez, kutatásához fűződik a folsav fontosságának felismerése. Hiányában károsodik a DNS, RNS szintézis, emiatt kóros vörösvértest képzés indul meg. Folsavat általában várandósoknál pótolnak, ez kb. a terhesség 4-6. hetében kezdődik, de ez késő, eddigre a velőcső záródás már befejeződött. Fontos, hogy a terhesség tervezése előtt 3 hónappal el kell kezdeni szedni. A folsav képes raktározódni a májban, ezek a raktárak kb. 4-6 hónapig elegendőek.

HF:

No és miben található?

SD:

Például a nagy zöld levelesekben – salátafélékben –, káposztafélékben, sütőtökben, paradicsomban, céklában, száraz hüvelyesekben és olajos magvakban.

HF:

Ó, ez jó, úgyis most van a sütőtöknek szezonja! Képzeld, én felnőttfejjel szerettem meg a sütőtököt, előtte semmivel sem lehetett rávenni, hogy megegyem. A paradicsommal is így voltam. Mindkettő elég megosztó, szerintem sokan vannak ezzel így.

SD:

Igen, de még az a szerencse, hogy több forrásból is bevihetőek, így, ha az egyik nem a szíved csücske, van más lehetőség is. Az egyetlen vitamin, amellyel kapcsolatban viszont ez nem mondható el, az a B12 vitamin (Cianokobalamin). Ez az egyetlen vízben oldódó vitamin, amit csak az állati eredetű termékek tartalmaznak.

HF:

Akkor kézenfekvő, hogy a vegetáriánus és vegán étrendet követőknek erre különösen ügyelniük kell. Gondolom, akkor ők szintetikus formában tudják ezt bevinni a szervezetükbe.

SD:

Valóban ügyelni kell rá. Nagyon fontos, de képzeld, a májban a szükséglet kb.1000-szerese raktározódik, ez kb. 2-5 évre elegendő. Feladata a szervezetben a DNS, RNS, vörösvértest és haemoglobin szintézis. Étvágynövelő, hangulatjavító hatású; a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserében is szükséges jelenléte. Hiányának legsúlyosabb fokozata a vészes vérszegénység.

HF:

Azért a végére ne ilyen zárást adjunk! Sőt, tudod mit? Fordítsunk a dolgon és egy igazán jó kis zárással, egy játékkal tegyük fel a pontot az i-re! Annyi érdekeset mondtál és azok, akik mindegyik beszélgetésünket végig olvasták, meg is érdemlik, hogy a sok információ mellé még egy kis meglepetést is kapjanak! A Hello Füred hétvégi posztjából ki is derül majd, hogy mivel lepjük meg a követőket! Dani, köszönöm a beszélgetést!


A képek forrása: Pixabay, Wikipédia

36 megtekintés0 hozzászólás