Keresés
  • Németh Anikó

Mór24 - Tapas, bor, lazítás


Hetek óta szemeztem egy Instagram-profillal. Először csak azt láttam, hogy festés, tervezés, szervezés, tányérok rendelése, dekor készítése zajlik, de el nem tudtam képzelni, hogy mi és hol nyílik majd. Aztán leesett és akkorát koppant, hogy csak na! Mert bizony a névválasztás frappáns és lényegretörő: Mór24 – a legújabb tapas- és borbár a Jókai utca 24. -ben, a Boutique Hotel Annuska‎ szomszédságában.

Mielőtt még felsóhajtanátok, hogy jaj, egy újabb sznob hely, tessék gyorsan elhessegetni a gondolatot, mert Edi és Tomi, a Mór24 világjáró megálmodói közvetlen, kedves és nagyon nyitott emberek. Semmi sznobság, semmi sztárallűr! Helyette viszont minden jó megtalálható, amit a nagyvilágban járva (Indiától Londonig) megtanultak, összegyűjtöttek és hazahoztak, hogy aztán itt jól összeválogatva, ízlésesen elrendezve elénk tárják.

A keleties fűszerek jól megférnek az étlapon az újragondolt tatárral; a könnyed, beszélgetés mellé tökéletesen passzoló falatok a karakteresebb ízekkel. Mert valami ilyen életszemléletet és gondolkodásmódot szeretne belopni egy kicsit a füredi palettára Albrecht Tomi és párja, Almás Edit.

Miután egy kis segítséggel a „mentes-barát” rendelésemet leadtam, Tomi birodalma felé vettem az irányt és kifaggattam. Mindig is szakács szeretett volna lenni és világot látni, hát összehozta a kettőt. Elvégezte a vendéglátós iskolát, kitanulta a szakmát, s aztán hátizsákos önkéntesként sorra vette azokat a helyeket, amikről a legtöbben csak álmodunk vagy a Rejtő Jenő könyvekből van információnk. Észak-Afrika és Ázsia, Izrael és Anglia – ha csak párat emelek ki az úticélok közül, már el tudjátok képzelni, hogy honnan a sok recept, fűszer és hatás, amely a Mór24 kínálatán is érezhető. Tomi szereti a változatosságot, ezért az étlap is gyakran frissül, módosul majd, hogy minél több újdonságot oszthasson meg a vendégekkel is – főleg a szezon alapanyagaira építve.

Bár, van, amiben a könnyedséget és lazaságot szereti, van, amivel kapcsolatban nem alkuszik – a hummuszt ő készíti, a csicseriborsót is ő főzi hozzá – ehhez nekem is adott itthonra egy jó kis tippet. Ha nem találja elég jónak az alapanyagokat -például nem volt elégedett a tahinivel (szezámpaszta)-, addig kutatja, keresi a legjobbat, míg meg nem leli.


Nyugalom, ha úgy érzitek, hogy már eddig több újat hallottatok, míg a Konyhafőnök 2 évadjában összesen, megnyugtatlak Titeket, hogy én is csak kapkodtam a fejem. De azt hiszem, ez a szuper ebben a helyben: olyan ízeket és ételeket kóstolhatunk meg, amikkel otthon nem biztos, hogy nekiállnánk kísérletezni.


Erről jut eszembe: az étlapról hummuszt választottam, s hozzá dukkah volt. De vajon tudjátok, hogy mi az a dukkah? Hála Istennek az étlap mellé szakértő segítséget is kaptam Edittől, aki elmondta, hogy egy Egyiptomban nagyon népszerű fűszerkeverék a hummuszom kísérője. A Mórban ezt Tomi készíti (korianderrel, tökmaggal, rózsaborssal és napraforgómaggal) és a kis mártogatóshoz sárgarépát és zellerszárat kaptam. Olyan jó volt, ahogy a különböző ízek összeértek a számban!

Amíg én kérdezősködtem, Bánhelyi József, Jocó fotózott – ennek a bejegyzésnek a képeit is neki köszönhetem.

Ahogy a boros és sörös polcok felé vettem az irányt, láttam, hogy igen különleges és limitált darabszámú a kínálat, mert Edi és Tomi itt is a különlegességekre fókuszált, hogy jobban megismerhessék a vendégek a minőségi vino-kat és söröket. Őszinte leszek, az én szívem viszont akkor dobbant nagyot, amikor cukormentes, valódi almalevet kaptam, ami igazi felüdülés a sok agyoncukrozott műlé után! Fantasztikus, amikor érezni lehet a gyümölcsök valódi ízét!

Ha Ti is szeretnétek megkóstolni a borokat és söröket, érdemes lesz követnetek a Mór24 profilját a Facebookon és az Instagramon is, hiszen a jövőben kóstoló-esteket is szeretnének tartani, de ha csak a barátaitokkal vagy a családdal szeretnétek egy nagyszerű élményt, foglaljatok és szervezzetek-tervezzetek ide privát eseményt, hiszen a melegkonyhás háttérnek köszönhetően remek rendezvény-helyszín is lehet a Mór24.


Ha már a rendezvényekről volt szó… Tudjátok, hogy ezen a héten került megrendezésre és Kékszalag tókerülő-verseny. A tapas- és borbár csapata remek kis Kékszalag-csomagot állított össze, hogy sehol se kelljen nélkülözni a remek falatokat és a zamatos borokat. Ha Ti is vitorlát fogtok bontani vagy egyszerűen magatokkal vinnétek az útra a Mór24 ízeit, ne habozzatok! Keressétek a Jókai Mór utca 24. szám alatt Füred egyik új, ígéretes helyét!


Mutatom is, hogy hol érdemes figyelnetek a bejegyzéseket, hogy mindig képben legyetek:

https://www.facebook.com/M%C3%93R24-107172294251157/

https://www.instagram.com/_mor24_/

1035 megtekintés0 hozzászólás