Keresés
  • Németh Anikó

Lógok a szeren...

Hogy miért éppen a légtorna?! Máris elmesélem!


Amikor jó pár évvel ezelőtt egy nagyon kedves barátom külföldre költözött (igen, Rubi, Te vagy az), az Instagramon megosztott egy képet, amin egy jógastúdióban fejjel lefelé lóg egy „kendőbe tekeredve”. Majd 2 évvel később az egyik diákom nagy lelkesen újságolta, hogy gálára készül és szeretne meghívni. Amikor megkérdeztem, hogy milyen gála lesz, Jankám teljes természetességgel vágta rá, hogy „Hát légtorna!”.

Őszinte leszek, álmomban sem képzeltem volna, hogy Rubina és Janka története egyszer majd Füreden ér össze, azt meg pláne nem, hogy majd én is „lógok a szeren”…


A gálára sajnos nem tudtam elmenni, de azóta motoszkált a fejemben, hogy közelebb kellene menni a témához, s kideríteni, hogy mi is az a légtorna valójában – egyszerűen csiklandozta a fantáziámat. Gondoltam egy merészet és Szöllősi Andrien segítségével felgöngyölítettem a légtorna-sztorit.


A Balaton Szabadidő és Konferencia Központban (a füredi edzések helyszínén) beszélgettünk - no, meg persze lógtam is...

Először is arra voltam kíváncsi, hogy „mi fán terem” a légtorna, vagy ahogy még emlegetik, légtánc.


A légtorna a 2000-es évek elején került be hazánkban és az Artistaképző Intézetben kezdtek el légtornát tanulni és műsorokban előadni.

A Légtorna/Légtánc Centrum a Récsei Centerben 2010-ben nyitotta ki kapuit, azzal a szándékkal, hogy bármely korosztály számára elérhetővé váljon a légtorna minden válfaja és ezek professzionális képzése.


Az igazi áttörést a 2016-os év hozta meg a sportág életében, ekkortól kezdett igazán népszerűvé válni szélesebb körben is. Ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy szinte az ország minden területén megtalálható a jógaoktatás eszközeként a hammock (kendő). A sokak által ismert hammock mellett népszerű még a karika is ország szerte, de Tissu/Silk oktatása kevés helyen történik a kicsi belmagasságok miatt.


Miután már magának a sportnak a történetét megismertem, kíváncsi voltam Adri történetére is.


Szöllősi Adrien sportos családba született, szülei is sportoltak, így már gyerekkorában is természetes volt számára, hogy „mozog”. Akkor az úszás töltötte ki minden idejét, de később, a pályaválasztáskor élete nem erre vette az irányt; közgazdász lett és a bank-szektor felé vitte a Sors. Ha a versenysport világa már nem is volt összeegyeztethető a mindennapjaival, érezte, hogy a mozgás, a sport mégis hiányzik. Edzői képesítést szerezett, de emellett maga is kereste azt, amit akár párjával együtt is űzhet. Így találtak rá szerelmével, Holczmann Róberttel, 2016-ban a légtornára.

Együtt vágtak bele ebbe a nagy kalandba Veszprémben, de nem sokkal később Budapestre kezdtek el járni, hogy minél többet tudjanak fejlődni. Eleinte 2-3 hetente jártak magánórákra - többek között a Commandarte Stúdióba. Jelenleg Fehér Andrea és Fehér Dávid (Aerial hoop Dunakeszi) magánóráit látogatják, akik 2018 januárjában az angliai világversenyen II. helyezést értek el.


A légtorna oktatását pesti tanáraik bíztatására kezdték el 2017 februárjában Szentgálon, majd 2018-ban Balatonfüreden és Veszprémben.


2019 nyarán egyesületet alapítottak és sikerült két iskolába is bekerülniük Veszprémben, így most már a magasság is megvan a felkészülésekhez, hiszen az eszközök számára az 5-6 méter (vagy több) az ideális. Ez sajnos kevés helyen adott. Adriék nagy álma egy olyan sportcsarnok- vagy tornacsarnok-beli edzési lehetőség Balatonfüreden is, ahol ez a magasság adott.

Amikor a tornászok, légtáncosok és artisták lélegzetelállító gyakorlatait, kecses mozdulatait látja az ember, s közben mosolygó arcukat nézi, nem az jut elsőként eszébe, hogy mennyi gyakorlás és milyen kemény munka áll mögötte. Amit látunk, teljesen elvarázsol minket.


Viszont az edzés valóban nagyon kemény munka – izom és hajlékonyság kell hozzá, s mindkettőért tenni kell, de az eredmények magukért beszélnek. A légtornászok nem csak a maguk örömére edzenek hétről hétre, fellépéseket is vállalnak, s keresnek minden olyan alkalmat és lehetőséget, ahol bemutathatják magát a sportot és tudásukat is.


Évente legalább 3-4 fellépésünk szokott lenni. Az egyik kiemelkedő esemény a tanévzáró fellépés májusban (itt a szülők, rokonok, barátok számára mindenki megmutathatja mit tanult szeptember óta). Nagy izgalommal készülnek a júliusi szentgáli falunapra, az augusztusi herendi kézműves fesztiválra és a decemberi karácsonyi gálaműsorra is.

Amikor az edzésre járók összetételéről kérdeztem Adrit kiderült, hogy kicsitől a nagyig, nőtől a férfiig mindenki jár hozzájuk, sőt, van, hogy szülő és gyermek együtt gyakorolnak, s szerepelnek a gálán is.


Mutatok is néhány képet kedvcsinálóként a legutóbbi gáláról!

Ha Nektek is felkeltette az érdeklődéseteket ez a különleges és látványos sport, figyeljetek, mert nyílt órát és betekintési lehetőséget biztosítanak hamarosan az edzők! (Részletek a Hello Füred oldalán hamarosan.) Addig is kövessétek Facebook oldalukat, melynek címe https://www.facebook.com/legtornaegyesulet/?epa=SEARCH_BOX .


A képek forrása: Szöllősi Adrien & saját fotók

300 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése