Keresés
  • Németh Anikó

Kossik Tea & Coffee - A fehértől a feketéig

…és akkor egyszercsak érkezett egy csomag – tele finom illatú teákkal és egy bambuszból készült pohárral, meg egy unikornisos teaszűrővel, ami azonnal mosolyt csalt az arcomra. Ahogy nézegettem a csomagoláson lévő logót, eszembe jutott, hogy ezt valahol már láttam! Aztán rájöttem, hogy a tihanyi és a káptalantóti piacon találkoztam vele, ahol tavasztól késő őszig minden hétvégén van egy nagy teás stand, a Kossik tea & coffee standja. No, innen volt ismerős.

A Hello Füred a jelen helyzetben sok mindenben „újított”, így egy online blog-randit kértem Kossik Bélától, hogy kiderítsem, mit is érdemes tudni a füredi vállalkozásról, s hogy egy kicsit tanuljak (bőven van mit) a teákról.


Pikk-pakk létrejött az összeköttetés és ahogy a Zsigmond utcai Kossik-bemutatóteremből bejelentkezett, s elkezdtünk beszélgetni, úgy éreztem, mintha ezer éve ismernénk egymást. Vérbeli vendéglátós – kereskedő; jó pár éve dolgozik emberekkel, s azt is azonnal éreztem a hangjából, amikor elkezdtünk beszélgetni, hogy ez több, mint üzlet; rajong a minőségi teákért és kávéért – ez a szenvedélye.

Közeleg a Mikulás és a karácsony, ezért épp a rendeléseket csomagolta; most pont egy iskola tanári karának állított össze ajándékcsomagokat. Ugyan most a közelgő ünnepek miatt sok ilyen jellegű csomag készül, de ez a szolgáltatás egész évben elérhető, s igazából a pluszt az a szakértő tanácsadás adja, amivel Béla segít a vevőknek a megfelelő teát és/vagy kávét kiválasztani.


…mert bizony pillanatok alatt rá kellett jönnöm, hogy én magam is zavarba jövök, ha arról kérdeznek, hogy milyen teát szoktam inni és hogy milyenek a teázási szokásaim. Míg Béla megtanulta a teázás és kávézás írott és íratlan szabályainak teljes sorát, s a teafogyasztás minden csínját-bínját, addig én magam igencsak zöldfülűnek számítok. Megnyugtatott azonban, hogy ez nem egyedi, mert míg a baristák révén a kávékról egyre többet tudunk, teák terén még nem állunk túl jól.


De igazából mit is nevezünk teának? Az átlagember mindent, amit jól nyakon borít 100 fokra felforralt vízzel és jól tele nyomja citrommal és cukorral (ami inkább megszokás, mintsem szükség kérdése sokaknál). Pedig meg kell különböztetni gyógynövény-főzeteket, gyümölcsös és egyéb áztatott vagy forrázott italokat.

Sokaknak a tea például egyet jelent azzal a „varázslatos gyógyitallal”, amit csakis betegség esetén, nyakig betakarózva iszunk, hogy jól kiizzadjuk magunkból a bacikat.

A tea-kultúráról beszélgetve a Kossik tea & coffee tulajdonosa elmondta, hogy szerinte több lépcsőfokból áll az „igazi” teafogyasztóvá válás is és amíg valaki eljut a fehér teától az ízesítetlen, „tiszta” fekete teáig, addig igen nagy utat jár be. Amikor már magában is tudja élvezni az ízeket – ott indul az igazi kaland. Amikor például valaki a piacon oolong teát keres (az oolong tradicionális kínai ital, amelyben rengeteg tápanyag és bioaktív összetevő található, antioxidánstartalma pedig nagyon magas), egyből felcsillan a szeme, mert tudja, értő teafogyasztóval áll szemben.


A beszélgetés közben többször szóba kerültek a régi beidegződéseink, s jókat nevettünk azon, hogy jó 30-40 éve igazából egy fajta fekete tea volt elérhető a piacon és az bizony olyan minőségű volt, hogy tele is kellett tenni mindenféle ízesítővel, hogy valami élvezeti értéke is legyen. Ma már ez nem így van, igaz, a különleges és kis mennyiségben termelt tea most is „elérhetetlen” sokszor, de a piac kinyílt és nagy a kínálat.


Béla webshopjában (www.kossiktea.hu) és a két fent említett piacon a teázás és kávézás egyéb kellékeit is be lehet szerezni; s Balatonfüreden személyes átvételre is lehetőség van a Zsigmond utcában, ahol profi kávéfőzők, csészék, bögrék és a számomra oly kedves hordozható Keep Cup és Ecoffee Cup termékek is elérhetőek.

A beszélgetés végén megegyeztünk, hogy ha véget ér ez a fránya vírusos, terhelt időszak, akkor élőben, személyesen is folytatjuk majd a beszélgetést, s Béla megmutatja nekem, hogy hogyan is kell elkészíteni egy csésze tökéletes teát. Már alig várom!

38 megtekintés0 hozzászólás