Keresés
  • Németh Anikó

Katicás meglepetés

Frissítve: 2020. okt 27.

Érdekes dolog mások szemével vagy szemüvegén keresztül nézni dolgokat. Főleg azokra a dolgokra gondolok, amik számunkra talán már annyira nyilvánvalóak, annyira egyértelműek, hogy nem is vesszük észre a bennük rejlő csodákat vagy apró részleteket, melyek legelőször minket is rabul ejtettek, elgondolkodtattak és rajongással töltöttek el.

Ajándékot kaptam, verses formába öntve balatoni és füredi „csokrot”, mely elé kis bevezető kívánkozik.


Az egyetemi éveimet Budapesten töltöttem és annyira a Károlira készültem, hogy csak egy másik helyet jelöltem meg, ahová akkor felvétel nélkül is bekerültem – csak elbeszélgetésre kellett mennem. Tudtam, hogy mit szeretnék, s azt is, hogy a Károlin a helyem, mert olyan mesterektől tanulhatok majd, akiknek a kora reggeli előadásáért vagy épp a késő esti szemináriumáért hajlandó vagyok a tyúkokkal kelni és az éjjeli baglyokkal bandázni.

Fotó: feketesas.hu


Amikor fel kellett vennem az órákat a Neptunban, mit sem sejtve arról, hogy balatoni, sőt, füredi kötődése is van, s hogy egyszer KaticaKeresztanyámmá válik és majd katicás naptárt fabrikálok neki ajándékba, P.É. (Petrőczi Éva) szemináriumaira jelentkeztem be. Az angol puritanizmus irodalmát Katy barátosnémmal együtt hallgattuk ezeken az órákon, s gyakran találtuk magunkat iskolaidőn túl is P.É. közelében – amolyan keresztanyai teázós-kalácsozós beszélgetéseken, nem messze az egyetemtől, a „katicatanyán”. Amit mások a családjáról szóló könyvekből, mi kötetlen beszélgetésekből ismertük meg.

Fotó: "Violapeter"


A József Attila-díjas költő, író, műfordító, irodalomtörténész, publicista, a Károli Gáspár Református Egyetem nyugalmazott egyetemi docense az egyetemi évek után is tudta mindig, hogy merre járok, s könyvbemutatóin, dedikálásain sokszor találkoztunk, hiszen én is mindig figyelemmel kísértem, mi történik vele.


A Veszprémi Egyetemen is oktatott, sokaknak innen ismerős ő; s Füreden is járt több alkalommal irodalmi vonatkozású és baráti látogatásokon is. Ezekhez a látogatásokhoz és a túlparti, alsóbélatelepi emlékekhez is kötődik sok írása.


Most ajándékként egy csokorra valót kaptam tőle, s most ezekből hoztam, s mutatok néhányat Nektek is, kedves HelloFüredesek!


Pusszantás

Anikó


117 megtekintés0 hozzászólás