Keresés
  • Németh Anikó

Itt lakik a FÉNY! - A STUDIO101 Kreatív Fényműhely

Hétfőn délelőtt megtudtam, hogy Balatonfüreden a Zsigmond utcában lakik a FÉNY. A sokak számára csak „volt MATÁV-házként” ismert épületben nyitotta meg kapuit a Füreden, de még a környéken is egyedülálló STUDIO101 Kreatív Fényműhely.

Örömmel mesélek Nektek arról, hogy mit láttam a Zsigmond utca 12-ben, amikor Hunyad Ákos fotográfussal találkoztam, hiszen valóban ragyogó délelőttöm volt – s nemcsak a profi fotós lámpák fényeinek köszönhetően.

Őszinte leszek, sok fotózással a hátam mögött is kissé idegesen érkeztem meg a stúdióba, mert a beszélgetéssel párhuzamosan portréfotózásra is egyeztettünk Ákossal. Bevillantak a kötelező iskolai fotózások emlékei, amikor szivárványos háttér előtt, rémséges pofavágásokkal készültek rólam fotók, s tartottam tőle, hogy ez alkalommal vajon mit tud kihozni belőlem a fotósom. Később kiderült, hogy minden félelmem alaptalan volt, de erről mesélek majd még!


Amikor megérkeztem, nemcsak Ákossal, hanem a párjával, Adriennel is találkoztam, s az első dolog, ami eszembe jutott róluk, az volt, hogy olyanok, mint „a borsó, meg a héja”. Később aztán bebizonyosodott, hogy valóban így van, hiszen Adri a stúdió kialakításában, a dekoráció elkészítésében és a fotózás közben is segíti, kiegészíti Ákost. Nézzétek, szerintem, ez az összehang a róluk készült képekről is sugárzik!

Mielőtt a gyönyörű, igényesen berendezett enteriőrben és az egyedileg, Ákos részére készült hátterek előtt elkezdtük volna a fotózást, amolyan „lazításként” beszélgettünk egy kicsit.


A fotós 4 éve él családjával Balatonfüreden és régi álmukat igyekeznek megvalósítani a STUDIO101 Kreatív Fényműhely megnyitásával. Bár Ákos régóta fényképez, de azt csak nemrég fogalmazta meg, hogy miért szereti annyira a fotózást: lenyűgözik az emberek, s a fényképezőgép lencséjén keresztül mindenkiben meglátja a szépet, s az igazi boldogságot és elégedettséget az adja számára, ha ezt az alanyának is meg tudja mutatni.


Adri szerint férjének különös érzéke van ahhoz, hogy az akár feszült és ideges, magukat egyáltalán nem fotogénnek valló vendégeket is ellazítsa, s észrevétlenül feloldja a fényképezőgép előtt.


A fotóstúdióban kreatív portréfotózással, headshot és üzleti portrékészítéssel, valamint reklámfotózással foglalkoznak, de Ákos úgy érzi, igazából az ő feladata ennél sokkal több. Számára a legnagyobb kihívás fotósként az, hogy megmutassa, hogy a ruha, a smink, vagy a mosoly mögött ki is van valójában. Ahogy honlapján is olvasható: „Meggyőződésem, hogy egy jó fotót ugyanúgy nem lehet letenni, mint egy jó könyvet. Maradandót alkotni kihívás és óriási felelősség is, én pedig megtisztelőnek érzem, ha valaki rám bízza magát.”


Ezt a tiszteletet és nyitottságot én magam is tapasztaltam a fotózás közben. Ákos végzett fotográfus, tetszett, ahogy láttam dolgozni – mérte a fényeket, távolságokat; mindig mondta a beállításokat és elárult néhány szakmai titkot is. Ahogy nézelődtem, rájöttem, hogy nem túlzott, mikor azt mondta, hogy a stúdióban az országban egyedülálló eszközparkot sikerült felvonultatniuk és sok munkájuk van már most benne.


A későbbiekben stúdió- és ruhabérlésre is lesz lehetőség, s Adri meg is mutatott néhányat a gyönyörű ruhák közül, melyeket például a kismama-fotózásokhoz használnak.

Amitől szintén elállt a szavam - pedig az nálam ritka- az ez a gyönyörű karácsonyi enteriőr volt, amely az idei karácsonyi fotózás egyik "kerete" a több közül.

Annyi mindent próbált egyszerre „befogni a szemem”, hogy szinte „falta” a látnivalókat és részleteket. Az egyik asztalon egy igen komoly nyomtatót pillantottam meg, s ahogy megtudtam, ez nem más, mint a hamarosan elérhető fine art nyomtatás egyik „kulcsa”. Olyan tintákkal és papírokkal tudnak dolgozni a STUIDO101-ben a gépnek köszönhetően, amelyekkel a fotó 100 évig is változatlan minőségű maradhat. A képekhez már készülnek a folio boxok, így komoly ajándék is lehet egy-egy portrésorozat.


Minden képet egyesével retusálnak, nincsenek előre beállított filterek, éppen ezért vannak kisebb képszámú csomagjaik is - nem hisznek a felesleges fotósorozatokban.

Amikor arról kérdeztem, hogy milyen csomagok közül lehet választani, meglepődtem, mert másoktól eltérően nem bontották külön a saját, "Vanity Fair" stílusú portréikat és a modern üzleti portrékat, hanem egy csomagban kínálják mindkettőt, mert szeretnék, ha a vendég egy alkalommal a valóság pillanatnyi lenyomatát hazavihetné úgy, hogy a képeket utána több platformon is tudja használni.


Ugyan országos stúdióként tekintenek magunkra, Füreden már a legváltozatosabb megkereséseket kapják Ákosék és igyekeznek együtt "tanulni", fejlődni velük; a helyi igényekhez is alkalmazkodnak amellett, hogy minden területen a legjobb minőségre törekednek. Abban egyetértettünk Ákossal, hogy mindketten hiszünk a helyi vállalkozásokban és fontos, hogy jó együttműködés és kapcsolat alakulhasson ki a füredi lakosokkal és vállalkozókkal.


Bízom benne, hogy nekünk sem ez volt az utolsó közös munkánk és találkozásunk! Akár hiszitek, akár nem, a korábbi általános iskolai sokk-élményeknek nyoma sem volt és azon kaptam magam, hogy szívből, jóízűen nevettem, s nem zavart a fényképezőgép, s a vakuk villanása sem.


Tőlem ezért mindenképpen a legnagyobb elismerés jár Ákosnak, kíváncsi vagyok, hogy Ti mit szóltok, s mit gondoltok a végeredményről! Nézzétek csak, mutatok is pár nagyon jól elkapott pillanatot!

A fotózás végén azért nem hagyhattam ki, megkérdeztem, hogy igazán mi az, amire büszke, illetve amire vágyik a STUDIO101 fotográfusa.

„Egyik reggel arra keltünk, hogy az általunk etalonnak tekintett Annie Leibovitz egykori asszisztense, aki mára híres fotográfus, Felix Kunze elkérte az egyik képünket egy kiállításra, mert szerinte "tökéletes".„ – mondta Ákos, nagy büszkeséggel a hangjában.

Azt hiszem, egy olyan embernek, aki a tökéletesre törekszik abban, amit csinál, ennél nagyobb elismerés nem is kell. Akkor csak annyit tett hozzá, Ákos, hogy van még azért cél bőven. Például szeretné megmutatni és megtanítani a füredieknek is, hogy egy minőségi portré nemcsak örök emlék lehet, de elengedhetetlen marketingeszköz is egy vállalkozáshoz.


Engem meggyőzött, most rajtatok a sor! Akár egy különleges hangulatú karácsonyi fotózást, akár portréfotózást szeretnétek, jó szívvel ajánlom Hunyad Ákos fotográfust és a STUDIO101 Kreatív Fényműhelyt Balatonfüreden a part közelében, a Zsigmond utca 12-ben!


További információkért nézzétek meg a www.studio101.hu oldalt, illetve a fényműhely Facebook oldalát!

61 megtekintés0 hozzászólás