Keresés
  • Németh Anikó

Isten veled kenyér, "ágyő" tej! - Avagy terítéken a glutén- és laktózintolerancia

Nem, pici tejet sem kérek a kávémba; nem, nem jó, ha a halat tejben áztatod, mielőtt kisütöd nekem. És NEM, valóban nem csábulok el egy körözöttes zsemlére – nekem ez a kis „móka” egy napi hányásba, hasmenésbe és migrénes fejfájásba kerülne, arról nem is beszélve, hogy a fejemet elöntené a ragya kb.1 órán belül és mindenem elkezdene viszketni.

Szerintem, most már értitek, miért vagyok egy picit mérges akkor, amikor azt kérdezik tőlem, hogy „Ez egy ilyen divat izé nálad?” Sajnos nem az és ahogy magam körül figyelem az embereket, egyre többen kerülnek bele abba a körbe, amibe a valamilyen intoleranciával élők tartoznak. Akinek pedig egyszerre több szelet is jut a jóból, annak igazán nagy fejtörést okoz egy egyszerű bevásárlás, a jól működő receptek és a „megbízható” ételek megtalálása.


Hello Füred:

Dani, mi a glutén érzékenység és miért alakul ki?


Solymár Dániel:

A glutén érzékenység az egyik legfontosabb ételérzékenység vagy-intolerancia. Előfordulási gyakoriságban csak a laktózintolerancia előzi meg. Genetikai alapon, provokációra kialakuló autoimmun „bélbetegség”, ami a vékonybél bolyhainak pusztulásával jár. A glutén teljes kiiktatására az autoimmun folyamat leáll és bélbolyhok regenerációja bekövetkezik.


HF:

De mégis mi az a glutén, egyáltalán mire jó nekünk?


SD:

A glutén vízben nem oldódó, de a vizet megkötő rugalmas anyag. A gliadin és a glutenin nevű fehérjék alkotják. A glutén dagasztás hatására megduzzad, rugalmas lesz és úgynevezett térhálós szerkezet jön létre. Kelesztés alatt a felszabaduló gázok laza, lyukacsos szerkezetet alakítanak ki. Ez az a tulajdonság, ami miatt annyira szeretjük a fehér kenyeret. A glutén biztosítja a laza, lyukacsos, könnyű, puha szerkezetét.


HF:

A nagymama házi kenyerei, vagy Zeliska Orsi, a Péklány finom kenyerei. Hú, ezeket már csak az emlékeimből ismerem…

SD:

Nos, ahogy mondtam, a fehérjék váltják ki a betegséget az arra érzékenyeknél. Ezek a fehérjék a következők: gliadin (búzában), hordein (árpában), secalin (rozsban) és avenin (zabban). Érdekesség, hogy ide soroltam a zabban található avenint, ám ez nem teljesen igaz. Az avenin a legtöbb esetben nem váltja ki az autoimmun reakciót!


HF:

Akkor miért hallani sok helyen, hogy nem lehet zabot fogyasztani?


SD:

Nos egyszerű a magyarázat, a kontamináció miatt. Ez azt jelenti, hogy a termesztés, betakarítás, feldolgozás során a zab „szennyeződik” valamilyen úton-módon. Ezért nagyon-nagyon fontos, hogy csak és kizárólag olyan zabot szabad fogyasztani, amelynél a gyártó garantálja a teljes gluténmentességet, tehát ellenőrzött körülmények között gyártott, garantáltan gluténmentes a termék. Ha ezt nem találjuk a címkén, inkább ne vegyük meg.

HF:

A glutén érzékenységre csak egy megoldás létezik?


SD:

Igen, az élethosszig tartó gluténmentes diéta.


HF:

Jómagam sokáig nem tudtam, hogy a migrénes fejfájás, az orrdugulás és a gyomor problémáim mind a glutén számlájára írhatók. De milyen tüneteket okozhat még?


SD:

Nos, a krónikus hasmenés, hasi fájdalom, görcsök, meteorizmus (fokozott bélgázképződés), zsírszéklet mind lehet tünet; gyermekeknél az étvágytalanság is. Néhány esetben hiányoznak a gastrointestinalis tünetek (kb. az esetek 40%-ban); illetve bőrtünetek hátterében is állhat a glutenszenzitivitás. Sok esetben pszichés tünetek is társulhatnak: kedvetlenség, ingerlékenység; a felszívódási zavar miatt pedig tápanyaghiány. Csökken a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség is.


HF:

És mi a helyzet a „divat-érzékenyekkel”, akik annak ellenére választják a gluténmentes diétát, hogy szükségük lenne rá?


SD:

Amennyiben valaki nem szenved coeliákiában, ne válassza a gluténmentes étrendet! Egy rosszul összeállított étrenddel akár hiányállapotokat is okozhatunk magunknak, így ne essünk neki magunktól az internet mindenre IS választ adó képességével együtt bármilyen „mentes” étrendnek!

HF:

És mi a helyzet a laktózzal? És mi a laktáz?


SD:

A laktóz glükózból és galaktózból álló diszacharid. Egy enzim, amely a laktóz lebontásáért felelős, az előbb említett galaktózra és glükózra.

Laktózintoleranciában a vékonybél epithelialis kefeszegélyében nem, vagy nem elegendő mennyiségben termelődik a laktáz enzim. Amennyiben ez az enzimatikus bontási reakció elmarad, vagy nem megfelelő mértékben történik meg, a bélben maradó tejcukrot a bélbaktériumok elbontják, és erjedési termékek jönnek létre. Változatos klinikai tüneteket (hasfájás, haspuffadás, ozmotikus hasmenés, fejfájás) hozhatnak létre.

A laktázszint rövid idővel a szülés után a legmagasabb, ezután az életkorral folyamatos laktózbevitel ellenére is csökken. Az emlősállatok felnőtt korukra elveszítik laktózbontó képességüket, az emberben a betegség 20-40 év között jelentkezik. Tehát, a laktáz enzim csökkenése egy természetes folyamat! Az idő előrehaladtával mindenkinél tapasztalható! Az intolerancia kimutatására a H2-kilégzési teszt, azaz hidrogén kilégzési teszt alkalmas.

HF:

Ha valakinél kimutatja a teszt az intoleranciát, azonnal búcsút mondhat a tejnek és minden tejterméknek?


SD:

Nem egészen. Érdemes dietetikus segítségével „kitapasztalni”, hogy mi az a küszöbmennyiség, amit a mi, saját szervezetünk még tolerál, és mi az, amit már nem. Itt arra gondolok, hogy van, akinél a kisebb mennyiségű tej elfogyasztása már tüneteket okoz, van azonban olyan, akinek pl. a sajtok fogyasztása nem okoz gondot. Ez egyéni tolerancia kérdése, sajnos próbálgatni kell. Amennyiben nem vagyunk bizonyítottan laktóz érzékenyek, tehát nem volt H2 kilégzési tesztünk, vagy az negatív eredményt adott, nem javasolt a laktóz elhagyása az étrendből.


HF:

Miért?


SD:

Mert ha elkerüljük a laktózt, természetes folyamat révén a laktáz mennyisége csökkeni fog a szervezetünkben, hiszen erre már nincs szükségünk. Ilyenkor lehet az, hogy valaki feleslegesen laktóz mentes étrendet követ, eltelik egy bizonyos idő, majd elkezdi újra a laktóz tartalmú ételeket fogyasztani, és bizony tünetei lesznek, hiszen a laktáz mennyisége szignifikáns mennyiségben csökkent a szervezetében. Összegezve, ha nincs igazolt betegség, nem érdemes laktózmentes étrendre térni.


HF:

Tudod mire gondoltam? Mielőtt elmegyünk „bevásárolni” és szétnézünk a „mentes-kínálatban”, még beszéljünk egy kicsit a sokak által szedett és istenített csodabocsókról és zsírégetőkről is! Szenteljünk ennek a kedd esténket majd, jó?!


SD:

Örömmel, mert ez megint egy olyan téma, amely megér egy misét!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha Titeket is érdekel a téma, olvassátok el a bejegyzés-sorozat utolsó részét kedden, s tartsatok velünk jövő vasárnap is, amikor beszámolunk a „mentes” vásárlási lehetőségekről és beszélünk a trükkös termék-címkékről!

85 megtekintés0 hozzászólás