Keresés
  • Németh Anikó

"Hivatás az életért" - beszélgetés Németh Ferenc mentőtiszttel

Nem én voltam a világ legrosszabb gyereke, de azért mindig adtam alkalmat és okot az aggódásra a szüleimnek. Hol arra voltam kíváncsi, hogy hány darab gyöngy és borsó fér az orromba, hol azt szerettem volna megcáfolni, hogy csak a macskák esnek mindig talpra. Arról nem is beszélve, hogy mivel annak idején még igazi telek voltak sok hóval, a nagy szánkózások alkalmával nem egyszer volt agyrázkódásom a nem jól bevett kanyarok után. De a sor itt még korántsem ér véget. Anyukám név szerint ismerte a mentősöket és ha lett volna olyan, bérletünk lett volna a régi gyermekkórházba Veszprémben. Azt hiszem, nem tudunk elég hálásak lenni, hogy annak idején mindig ott voltak, amikor bajban voltam, segítettek és a szakmai tudásukon felül emberileg is a legtöbbet adták.

Most, felnőtt fejjel, szerettem volna a mentők munkájáról egy kicsit többet megtudni és MINDEN mentősnek megköszönni, hogy számíthatunk rájuk a bajban!

Németh Ferenc mentőtiszttel beszélgettem elhivatottságról, életről-halálról és a füredi mentősök munkájáról az ÉgSzínKék Kávézó és Koktélbárban.


Bár jelenleg feleségével Balatonkenesén él, Németh Ferenc Füreden nőtt fel, az általános és középiskolát is itt végezte. Mivel mindig is szeretett volna emberekkel foglalkozni, s már korán érdeklődést mutatott az egészségügy iránt, a gimnázium után Pécsett tanult tovább és a Mentőtiszti Főiskolán szerzett diplomát. Az iskola utolsó évében már mentőápolóként dolgozott, majd a diploma megszerzése után mentőtiszt lett. Akkor az egész megyében dolgozott – melynek az volt az előnye, hogy megismerhette a többi kollégát is -, de most már több éve Balatonfüreden van állományban.

A kép forrása: OMSZ


Amikor az elhivatottságra és a rátermettségre terelődött a szó, több, engem mindig is foglalkoztató kérdésre is választ kaptam.


Ebben a munkában fontos, hogy az ember hideg fejjel tudjon gondolkodni; s egy olyan helyzetben, amikor egy laikus pánikba esne, a mentős határozottan és gyorsan cselekedjen. Ezért is lényeges, hogy amikor valaki a 112-es segélyhívószámot tárcsázza, pontosan és egyértelműen meg tudja fogalmazni, hogy mi a baj, mit észlel, ezzel is megkönnyítve a vonal túlsó végén lévő koordinátor munkáját, aki aztán az illetékes, intézkedő készenléti szerveket a helyszínre irányítja.


A régi rendszerrel ellentétben, amikor közvetlenül a füredi mentőállomást is lehetett hívni, illetve a 104-et kellett tárcsázni, most Miskolcra, illetve Szombathelyre futnak be a hívások, így sokszor a számunka egyértelműnek tűnő adatokat is pontosítani kell, mert a koordinátornak a „kisbolt mellett balra” kevésbé lesz hasznos információ, mint egy pontos utcanév és házszám.

A kép forrása: PCWORLD


Egy új alkalmazás, az ÉletMentő (mely ingyenesen letölthető az Apple Store-ból és a Play Áruházból) is szóba került a beszélgetés során és Ferenc elmagyarázta, hogy bár még nem napi szintű a használata, de az egységes és minden egészségügyi területre kiterjedő alkalmazás nagyban megkönnyíti az ellátást, hiszen alapinformációkat kér a felhasználóról, amelyek ismeretében sok időt lehet spórolni – és mint tudjuk, egy-egy esetben pár perc akár az életet is jelentheti. Emellett az applikáció elsősegély és újraélesztési segédlet funkcióval is rendelkezik, melyek nagyon hasznosak lehetnek, főleg annak ismeretében, hogy a magyarok valós elsősegély-tudása a jogosítvány megszerzése után rohamos tempóban halványul…

A kép forrása: OMSZ


A közelmúltban több olyan sikeres kampány is volt, melyekben többek között Csuja Imre és Janklovics Péter hívták fel a figyelmet az újraélesztés megtanulásának vagy a 112 helyes használatának fontosságára; hála Istennek, ezek is sokakhoz eljutottak.


A mentőtiszttel beszélgettünk még a balatonfüredi gépkocsiparkról is, mely országos szinten is nagyon jónak számít, s arról, hogy milyen különböző kocsik várnak bevetésre az esetek súlyosságától függően. Laikusként valóban nem tudja az emberek többége, hogy a „mentőautó” egy tág fogalom, mert a teljesen felszerelt, de csak orvost, beteget nem szállító, MOK-tól (mentőorvosi kocsi) a rohamkocsiig (amelyen mentőgépkocsi-vezető, mentőápoló és mentő szakorvos dolgozik) több fajta autó is bevetésre vár. Úgy gondolom, azt is kevesen tudják, hogy bár egy állomáshelyen van a balatonfüredi légimentő bázis és a mentőszolgálat, s együttműködnek, igazából két külön „cég” a kettő, ha nagyon egyszerűen akarok fogalmazni. Míg az előbbi a budaörsi központú Légimentő KHT-hez tartozik, az utóbbi az OMSZ része.

A kép forrása: Balatonfüredi Mentőállomás - Facebook


Ha kíváncsiak vagytok az állomás működésére, májusban a nyílt nap alkalmával Nektek is módotok lesz bepillantást nyerni a füredi mentőállomás dolgozóinak munkájába, de találkozhattok velük a tűzoltók által szervezett családi nyílt napon is, ahol minden évben a mentési bemutatóban segédkeznek, illetve a lakótelepi napon.

A kép forrása: Balatonfüredi Mentőállomás - Facebook


Talán hozzájuk ellátogatva azt is jobban látjátok és megértitek majd, hogy egy igazi, erős kötelék jellemzi az ott dolgozókat; nem véletlenül hívják bajtársnak egymást!

Amikor ez szóba került, rögtön eszembe jutott, hogy milyen érzés lehet például az, amikor kollégát kell menteni. Ferenc hozzátette, hogy valóban három dologtól retteg csak egy mentős: gyerekhez, családtaghoz és bajtárshoz ne kelljen kivonulni. Sajnos, akadt a közelmúltban is olyan eset, amelyben gyermek is érintett volt – ilyenkor mindig nehezebb a helyzet.

A kép forrása: Balatonfüredi Mentőállomás - Facebook


A mentőtiszt azért megnyugtatott, hogy hála Istennek arányaiban kevesebb a súlyos, akár halálos kimenetelű baleset a mi környékünkön, de tény, a főszezonnak számító nyári időszakban van, hogy nincs megállás. Sok helyre hívják őket, s emiatt különleges, egymástól teljesen eltérő élethelyzetekbe, életekbe látnak bele. Talán ez is teszi, hogy nincs két egyforma nap, s ezért Ferenc minden napot újabb kihívásként él meg, s nem gondolja, hogy belefásulna a munkájába.


Az újabb és újabb esetek mellett a kollégák és a jó közösség viszi előre a mindennapokban a mentőket, akiknek munkáját sokan értékelik. Ugyan a város lakóinak többsége számára „láthatatlanok” – hiszen nem mindenki szorul ellátásra -, de sokan hálásak munkájukért, melyet különböző módon próbálnak meghálálni.Talán, a „köszönöm” a legértékesebb ezek közül, melyet sokan elfelejtünk mondani, használni a mindennapokban, de van, aki süteménnyel, kávéval kedveskedik nekik.

A beszélgetés végén – ugyan sok lemondással is jár ez a hivatás -, azt mondta Ferenc, hogy nem tudna mást csinálni és minden esetleges apró kellemetlenséggel együtt is szereti a munkáját. Zárásként megegyeztünk, hogy a saját szememmel is megnézem a füredi mentőállomást belülről és ha benne vagytok, kedves HelloFüredesek, valamivel meg is lepem őket!

913 megtekintés0 hozzászólás