Keresés
  • Németh Anikó

Hello Füred a biobor nyomában - Látogatás a Dobosi Birtokközpontban

Múlt héten a varázslatos Nivegy-völgyben jártam, a Dobosi Pincészet szentantalfai Birtokközpontján.

Az alapító Dobosi Dániel a traktorban ülve épp a szőlőben dolgozott, míg a 8 vendégszobával, pincével, étteremmel és lélegzetelállító panorámával rendelkező helyen Hoffer Bálint, a pincészet munkatársa vezetett minket végig. Nem elírás, nem egyedül érkeztem az antalfai borászatba; kísérőm és tettestársam ez alkalommal Felföldi Réka volt, akinek a borok szeretetén kívül más kapcsolódása is van a helyhez – de erről majd később.

Hogy mit kerestem már megint Füreden túl? Tudom, lassan a hihetetlen kategóriát súrolóm és a „mese” jelző akasztható a történeteimre, de kapaszkodjatok! A Hello Füredben sokszor olyan szálak kapcsolódnak össze, amelyekre én magam álmomban sem gondolnék. Sokszor köszönhetem a bejegyzések témáját és ötletét Nektek, kedves követők – így volt ez most is. Londonból érkezett egy üzenet, miszerint a Turul Project nevet viselő különleges gasztro-hely balatoni borokat is felvonultat az itallapján. Magáról a londoni magyar étteremről egy későbbi bejegyzésemben mesélek majd, előbb derítsük fel a balatoni pincészeteket!


Nos, nem kisebb nevekkel erősített a Turul, mint a balatonfüredi Figula Pincészet és a szentantalfai Dobosi Pincészet. Gondoltam egyet, s ellátogattam Dobosiékhoz, hogy kiderítsem, mi fán terem a bio bor és hogy hogyan lehet baráti összefogással és hittel csodát teremteni.

Be kell vallanom, hogy idegenvezetőként jó pár évvel ezelőtt ismertem meg Dobosi Győzőt egy Balatoni Kör rendezvényen. Közvetlensége és a szőlővel, borral kapcsolatos lelkesedése azonnal megfogott. Ahogy teltek-múltak az évek, egyre többet tudtam meg a családról, s láttam bele Dani bácsi és Ilonka néni történetébe. Ugyan az 1700-as évekre datálódik a család „boros” története, de a mai pincészet a bátor, TSZ-ből való kilépéssel indult 1989-ben. Azóta folyamatos fejlődés, tanulás és újítás jellemzi a pincészetet, s a kezdeti 1 hektárról mára 25 hektárra nőtt az össz szőlőterület, s 2006 óta teljesen (tehát mind a 25 hektáron) bio gazdálkodás folyik.

Idő közben Dániel és Ilona 5 gyermeke közül Győző és Bálint is egyre nagyobb szerepet vállalt a szülők mellett a szőlész-borász feladatokból, s 2020-ban közös, nagy álmuk vált valóra, amikor felépült a Birtokközpont 8 szobával, s étteremmel. Külföldi minta alapján, banki hitel helyett a közösség „építő” erejére támaszkodva inkább, támogatói jegyek segítségével építették fel a Dobosi Birtokközpontot. Erre az összefogásra emlékeztet és a támogatóknak mond köszönetet az „A barátság épít” fal.

Réka azért lett a tettestársam, mert párjával ők is támogatták a Dobosi Birtokközpont létrejöttét, s ezt egy kis táblácska is jelzi az étterem falán. Gondoltam, stílusosan vele érkezem a blog-randira, hogy ő maga mutathassa meg a Boros család táblácskáját.


S hogy miért volt szükség a letisztult, színeiben és formavilágában egyszerűséget és mégis nagyszerűséget sugárzó Birtokközpont megépítésére? Nos, egyszerű a válasz: bár, a korábbi pincét „kinőtték”, s szerettek volna olyan központot, mely a 25 hektár termésének befogadása mellett a vendéglátás és szállás kérdését is megoldja. Nos, azt mondhatom, hogy a hamarosan egy „spa” és szaunaházzal bővülő épület tökéletesen ötvözi a munka és kikapcsolódás terét.

Az épületből kinézve a Balaton lenyűgöző látványa és a szőlőültetvény zöldje nyűgözi le a látogatókat; bent a Klaus Deutschmann jegyezte konyha ejti ámulatba a gasztro-élményért érkezőket. Az épületbe lépve a vinotéka felsorakoztatja a Dobosi Pincészet tiszta, vegyszerektől mentes és naturális bio borait.

Van még kérdés? Szerintem a válaszokat keressétek személyesen Ti a helyszínen vagy a www.dobosi.com oldalon! S ha már a környéken jártok, a Kóstold körbe és a Kóbor túra állomásait is érdemes felkeresni!


A fotók forrása: Dobosi Pincészet, valamint saját fotók

5 megtekintés0 hozzászólás