Keresés
  • Németh Anikó

Fussunk neki! (1.rész)

„Fussunk neki” a mai bejegyzésnek – csak így, stílusosan!


Sokan tudják már rólam, hogy ha valakiről vagy valamiről írni szeretnék a blogban, előtte felfedezőútra megyek és próbálom megismerni a blog-alanyt.

Bujtásné Tóth Erzsébet, vagy ahogyan sokan ismerik, Böbe esetében erre nem volt szükségem, hiszen hosszú-hosszú évekkel ezelőtt ismertem meg, igaz, akkor nem gondoltam, hogy egyszer majd más módon is kapcsolatba kerülünk. Amikor életem első mobiltelefonját megvettem, az akkor a Kossuth utcában lévő telefonos üzletben, egy közvetlen, mosolygós nő volt a segítségemre: Böbe.

Snitt. Eltelt pár év és a Facebookon egyre többször találkoztam Erzsó fotóival, de számomra addig ismeretlen „háttérrel”. Hol terepen, hol aszfalton, de egyre több futós és versenyzős kép került fel a közösségi oldalra. Egy számomra addig ismeretlen oldaláról kezdtem megismerni Böbét, s láttam, hogy bizony egyre sikeresebb abban, amit csinál.

A Kávézz velem! sorozat keretében, az ÉgSzínKék Kávézó és Koktélbárban találkoztunk nemrég, ahol alaposan kifaggattam egy finom latte mellett.


Sokáig azt gondoltam, hogy a futás csak felnőttként lett Böbe életének része, de ahogy elkezdtünk beszélgetni, megtudtam, hogy óriási tévedésben voltam eddig, mert az általános iskolában kezdődött minden. A sportot tanárai, Balázs Lajosné Ági néni, Csáki László és Nagy János szerettették meg vele. Sok versenyen indult, több sportágban is kipróbálta magát (többek között kézilabda, háromtusa, öttusa és futás), s az akkori tűzoltósági és MHSZ versenyeken is lelkesen részt vett. Ezekre én is szívesen emlékszem vissza; azok a versenyek és a felkészülés igazi közösséget kovácsoltak a gyerekekből.


Az általános iskola után a veszprémi Vetési Albert Gimnázium sport tagozata következett, ahová már célirányosan azért jelentkezett Böbe, mert ezen a területen képzelte el a jövőjét. A középiskolai időkben tanárai, Vesztergom János és Bábán Ferenc voltak, akik segítették, tanították és támogatták a sporttal kapcsolatos törekvéseit. A kamasz Böbe végül más irányba indult el, s amikor belépett az életébe a szerelem (stílusosan „sportosan”, testépítés közben ismerte meg későbbi párját) és hamarosan megszületett kisfia, Nándi, a sport s vele együtt a futás parkolópályára került.


Sok év telt el úgy, hogy a munka mellett nem edzett, s amikor újra a sport felé vette az irány, először a testépítéshez tért vissza, majd különböző edzésformákat próbált ki. De tudjátok milyen az élet: ami nekünk van kitalálva, azt nem kerülhetjük ki, felénk fog gravitálni. Így történt meg, hogy a család vett otthonra egy futópadot, majd Böbe fokozatosan elkezdett a szabadban is futni.


Hazudna, ha azt mondaná, hogy ugyanott folytatta a futást, ahol azelőtt abbahagyta, mondta ő. Ennyi idő alatt elszokott tőle a szervezete is, de a legfontosabb nem változott: a sport szeretete. Szépen lassan elkezdte felépíteni az edzéseit, és futott, ahogy jól esett és közben élvezte, szerette, s megélte a futás minden pillanatát – szerinte ez a legfontosabb.


A mai napig sokszor megáll és fotóz, gyönyörködik a tájban, élvezi a szép terepet, amikor fut. Nem is az idő a legfontosabb számára, hanem hogy örömmel fussa le a távot és sok-sok pozitív élménnyel térjen haza. A kedvence a terepfutás és a legkedvesebb versenyei azok, amelyek csodás tájakon vezetik át; ilyenek a Gánt Trail, a Vértes Terep Maraton és a Budai Trail vagy hogy a „hazai terepet” se hagyjuk ki, a Téli Tihany Túra.

Ha már a „hazai pályánál” tartunk, nem hagyhatjuk ki kedvenc füredi és a Helyi Értékek Egyesülete által szervezett futóeseményeket sem! Ezek közül kiemelkednek a Don Quijote és az Empact-X Country Man rendezvények, illetve az aszfaltos kedvencek a Szerelmes Füred és a Szőlőskör. (Ezekről az egyik későbbi bejegyzésben még szó lesz!)

Figyeljetek csak, mutatom, hogy a tavalyi évben milyen versenyeken és milyen eredményekkel vett részt Böbe!


Ultra futások:

-2019.01.19. 24h Athens International Ultramarathon Festival (GRE) 102,903 km Női 11.hely cat. 5.hely

-2019.04.06. Vérkör TT 77km Női 16.hely

-2019.08.17. KORINTHOSZ80 Ultramarathon (HUN) (80km) Női 30.hely, cat 5. hely

-2019.09.07. Szőlőskör2019 Hammer 50k Ultra (HUN) (50km) Női 24.hely, cat:5. hely

-2019.10.18. Balatonfüred Ultramarathon 48h (HUN) 203,022 km Női 2.hely, cat:1. hely

-2019.11.01. Piros 85 Terepfutó (TUK) (HUN) 87, 86km Női 68.hely, cat:14. hely

-2019.12.28.-29. SzőlősKörÖzgetős & Karácsonyi UltrAngyalok 24h Női 1. hely


Jótékonysági futásokon való részvétel:

-2019.01.06. Morzsa Party Jótékonysági futás Pécsely

-2019.02.16. Fussunk össze jótékonysági futás Gyulafirátót


Külföldi baráti meghívásos versenyek:

2019.04.27. 29.Gáll Lajos futónap, Sepsiszentgyörgy

2019.09.22. Maratona Del Piceno Fermano Eventi, Porto San Giorgio


S mondjak még valamit? A tavalyi világranglistán a 48-órás korosztályos futásban Böbe a 29. Ahogy ez szóba kerül, csak elmosolyodik és zavarba jön.

Beszélgetés közben figyeltem az arcát, hallgattam, ahogy beszélt és azon gondolkodom azóta is, hogy ilyen eredményekkel (amit munka és család mellett ért el) hogyan tud ennyire szerény maradni?

S hogy ezek után mi a cél? Örömmel futni továbbra is és közösen dolgozni, tenni a futás népszerűsítéséért és támogatni a füredi futókat a Balatonfüredi Atlétikai Clubban, mely 2019 novemberében alakult önálló klubbá, miután „kinőtték” a Balatonfüredi Futball Club Tömegsport Szakosztályát a füredi futók.


S hogy én mit tudok ehhez még hozzátenni? Hogy nagyon szépen köszönöm a beszélgetést, s további sok sikert kívánok – melyekről remélem, még beszámolhatok én is a Hello Füred blogban!

340 megtekintés0 hozzászólás