Keresés
  • Németh Anikó

Enni, de mit? Venni, de hol?

Ezen a héten szépen sorra vettem azokat a helyeket, ahol mentes termékeket (is) lehet kapni, mert tudom, hogy a legtöbb mentesen étkező számra az jelenti a legnagyobb gondot, hogy hol vehet megbízható, „tiszta” élelmiszert vagy alapanyagot, s hogy lehetőleg ne 10-15 helyről kelljen összevadászni mindent.

Fotó: Niederhoffer Edina


Leginkább ez az utóbbi szokott kiborítani vagy a tény, hogy hiába tart egy nagyobb üzlet „mentes” termékeket, rendszerint csak egyik vagy másik mentesség szempontjából megfelelő, nekem pedig se glutén, se tojás, se tej, se cukor nem lehet a termékekben, s ezeknek egyszerre kell teljesülniük.


Aha, szinte hallom, hogy „Te jó ég, akkor mit eszel?”…igen, ezért gondoltam, hogy összegyűjtöm, hogy mit hol lehet venni Füreden, mert talán így sok futkározástól kíméllek meg Benneteket, s nem kell ezután Veszprémbe vagy Fehérvárra rohanni, ne adj Isten plusz szállítási díjért valamelyik webshopból rendelni.


Hozzátenném, hogy azok, akik „csak” egyféle problémával küzdenek, könnyebben fognak találni termékeket, s az általam összevadászott helyek mindegyikében vehetnek majd valamit.


Kezdjük az országos üzletláncokkal, s a végére hagyom a szívem csücskét, a helyi vállalkozásokat!


A saját márkás termékeik körét is bővítette a SPAR, PENNY, ALDI és a TESCO mentes árukkal, de természetesen többnyire itt is megtalálhatóak az „alap” mentes márkák, mint a Schar, az ÉdenPrémium, Szaffi, az ALPRO vagy például a The Bridge. A húsos hűtő is kellemes meglepetéseket tartogat, s itt is jól látható jelölést kapnak a mentes termékek, s mindenhol legalább 4-5 féle termék közül lehet válogatni.


A DM és a Rossmann kínálatában is találni Balatonfüreden mentes portékát; ezek között is akad szép számmal saját márkás termék – főleg a DM esetében. Az EuroFamily-ben is találtam a valamely intoleranciában szenvedők számára élelmiszereket, itt főleg a növényi tejek és a lisztkeverékek dominálnak.


Ahol rendszerezetten kerülnek a polcra a mentes áruk, leginkább „3 célcsoport” számára feliratozva lehet megtalálni a termékeket (cukorbetegek, laktózmentes áruk, gluténmentes termékek), hála Istennek sehol sem úgy kell nyomozni utánuk, nem a „normál” élelmiszerek közé rejtik ezeket. Elvileg ugye a „szennyeződések” miatt ezt nem is nagyon lehet…


Ami számomra kicsit elszomorító, hogy ha tejmentes termékeket keresek, sok üzletben többnyire azt kapom válaszul, hogy a laktózmentes termékeket hol találom, pedig hát nem egy kutya a kettő. Fontosnak tartom a boltok és az eladók felelősségét, felkészültségét és remélem, minden üzemeltető szán a továbbképzésre pénzt, mert ez egy egyre többeket érintő és rohamosan fejlődő szegmens, amiben bizony naprakésznek kell lenni.


Talán nem is jutna elsőre eszetekbe, de benéztem a benzinkutakra is, mert saját tapasztalatból tudom, hogy cudar dolog útközben megéhezni, s étlen végigülni egy hosszú utat; arról nem is beszélve, hogy éhesen vezetni veszélyes is, nemcsak kellemetlen. A MOL és a SHELL shopjában is kapható olyan, ami életmentő lehet útközben, nekem ezek közül a Sió Smoothie termékcsaládja a nagy kedvencem, de rizs chips-ek és egyéb „nasik” is kaphatók, melyekkel túlélhető az utazás.


Nos, végre jöjjenek a füredi helyek!

Fotó: Pelsotrend


Ha nemcsak a vásárlás érdekel, hanem szeretnél egy jót reggelizni vagy tízóraira, esetleg uzsonnára falatoznál valahol, a KávéKolbászt jó szívvel ajánlom, mert Kiss Adrienne már jó ideje kínálatában tartja a delikátesz áru mellett a mentes termékeket is, melyek egy részéből helyben is lehet fogyasztani. Sőt, külön szendvicsekkel, pudingokkal és finomságokkal készül reggeli időben a mentes vonalon utazóknak – az meg már alap, hogy a kávéhoz lehet növényi tejet is kérni.

A következő „megálló” a Vásárcsarnok szomszédságában lévő Silver Üzletház, mert az első emeleti Füred Drogéria kínálatában is szép számmal akad mentes termék. Az üzletben megtalálhatóak a pipere és szépségápolási termékek, valamint a háztartási-vegyi áruk mellett egészséges élelmiszerek, gluténmentes termékek, vegán alapanyagok, BioTech USA termékek, Szafi alapanyagok, továbbá bio/reform élelmiszerek. Az üzletet vezető Mihácsi Lászlótól megtudtam, hogy a profilbővítés is szerepel a tervei között, s ezügyben már tárgyalásokat folytat, s egyeztet Burján Szafival a jövőbeli szorosabb együttműködésről.


Még a felső városrészben maradva, engedjétek meg, hogy a Biotitok Gyógytékára és Kelemen Livire is felhívjam a figyelmeteket, mert a gyógynövények és teák mellett üzlete széles termékskálával szolgálja ki a vevőket. Többek között mentes fűszerek, tiszta sók és egyéb főzéshez szükséges alapanyagok is kaphatók nála. Tanácsai a termékek mellé sokszor igazi ajándékot jelentenek, mert valljuk be, amikor az ember először szembesül azzal, hogy teljes életmódváltásra kényszerül, a pánik lesz úrrá rajta, s jól jön a segítség.


Fotó: Kelemen Lívia


Új, helyi családi vállalkozásként hadd mutassam be az Ady Endre utca 43-ban található Free Delikat Füred üzletét, mely tiszta profilú, mentes élelmiszereket árusító hely. Földing Kinga tulajdonos, aki maga is tudja, hogy mit jelent mentes étrendet követni, széles választékkal várja a vásárlókat. Több olyan márka és termék is elérhető nála, mely egyszerre több „veszélyes” alapanyagtól is mentes, így például itt találtam magamnak hosszú idő után először süteményt – aki nem ebben a csapatban játszik, el sem tudja képzelni, mekkora öröm évek után először édességet, sütit enni anélkül, hogy ájulástól vagy hányástól kellene tartani… Ugyan még csak nemrég nyílt az üzlet, de a pékáru-rendelés és a termék-kóstolón megjelent vevők száma azt mutatja a tulajdonos számára, hogy jó az irány és igény van erre a vonalra Füreden.

Fotó: Szántó Áron


Ha már a felső városrészből elindultunk gondolatban a part felé, meg kell említenem a Gyógy téren található Életpont Bioboltot is, ahol a vitaminok és teák mellett többféle termékkel, előadásokkal és egészségmegőrző szolgáltatásokkal várják az vásárlókat.

Fotó: fekabc.hu


Ráadásként hadd említsek meg egy üzletet a tágabb szomszédságunkból, ez pedig nem más, mint Balatonakaliban a FÉK ABC, mely széles áruválasztékával és segítőkész eladó-gárdájával már a nyitáskor levett a lábamról. A Tóth Béla vállalkozó által jegyzett bolt kínálatában sok olyan termék megtalálható, mely kifejezetten az étel-intoleranciával élők számára készül. Ha a környéken jártok, érdemes betérni hozzájuk!


A teljesség igénye nélkül így állt össze a listám, mellyel, remélem, hogy sokatoknak tudtam segíteni!


Ne feledjétek, az én esetem, az én diétám csak rólam és nekem szól; az első lépés bármilyen diéta előtt a kivizsgálás és a szakemberrel történő konzultáció!


Jó egészséget kívánok Nektek!

Pusszantás

Anikó

22 megtekintés0 hozzászólás