Keresés
  • Németh Anikó

C, mint C-vitamin

Hello Füred:

Dani, a múltkori beszélgetésünk után egy kicsit „készültem” a mai témából. Bízom benne, hogy segítesz egy-két dolgot tisztázni, mert bizony a vízben oldódó vitaminok egy elég combos kis anyagot tesznek ki.


Solymár Dániel:

Igen, valóban sok mindenről lehet beszélni a B- és C-vitaminnal kapcsolatban, de ne aggódj, szépen sorban veszünk majd mindent és remélem, ezután már nem maradnak kérdések a témával kapcsolatban!

HF:

Először jöjjön a legismertebb vitamin – mert szerintem mindenkinek a C-vitamin és Szent-Györgyi Albert jut elsőként eszébe, ha a vitaminok kerülnek szóba.

SD:

Bizony, ez így van és Szent-Györgyi munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal is elismerték. Az 1930-as évek elején Szegeden paradicsompaprikából izolálta a

C-vitamint, s ő volt az első – és máig egyetlen – magyar tudós, aki hazai kutatásáért kapott természettudományos Nobel-díjat.


No, de magáról a vitaminról…

Mivel az egyik legismertebb vitamin, vagyis az emberek általában erről tudnak a legtöbbet, azt is sokan tudják, hogy a

C-vitamin forrásai a csipkebogyó (hideg vízbe áztatva, majd ezt a levet kell meginni), paprika, citrusfélék, kiwi, eper, brokkoli, fehérrépa, savanyú káposzta, karalábé és snidling.


HF:

Hidegen kell áztatni a csipkebogyót? Ó, pedig mennyien főznek teát és lekvárt a csipkebogyóból! Akkor ezek szerint az már kevésbé „értékes” forrás?

SD:

Tudod, ez a vitamin nagyon rosszul viseli a magas hőmérsékletet, oxigén és fény hatására is nagymértékben bomlik, illetve a magas C-vitamin tartalmú anyagok áztatása is csökkenti a vitamin mennyiségét. Érdekes, hogy fagyasztás során veszik el a legkevesebb vitamin.


HF:

No, már ma is tanultam valamit!


SD:

De ha sikerül megfelelő mennyiségben és minőségben bevinni a szervezetbe, akkor ez egy igazi kincs, hiszen ez egy antioxidáns vitamin, szabadgyökfogóként viselkedik. Az antioxidáns E és A vitaminnal együtt erősítik egymás hatását. Ezen kívül segíti a vas felszívódását, hozzájárul a kollagén képzéshez, a fogak és fogíny egészségéhez. Fokozza a sebgyógyulási folyamatokat, meggátolja a nehézfémek felszívódását, csökkenti a vér koleszterin-szintjén olyan módon, hogy egy enzim működését segíti, ami a vérkoleszterin egyensúly fenntartásában játszik szerepet.


HF:

Viszont, ha nem figyelünk, az elegendő C-vitamin bevitelére, annak elég komoly következményei lehetnek. Azon túlmenően, hogy az immunrendszerünk előbb-utóbb jelez, sokkal komolyabb problémák is felléphetnek, ugye?


SD:

Ez valóban így van. Hiánybetegsége felnőtteknél a Skorbut, gyermekeknél a

Möller-Barlow kór. A skorbutot régen a tenger pestisének hívták. A hajózók betegsége volt, az egyoldalú táplálkozás miatt. Először egy hajós kapitány próbált ki egy kísérletet. A legénység fele a megszokott egyoldalú táplálkozásnál maradt, míg a másik fele savanyú káposztát evett. Akik káposztát ettek nem betegedtek meg. Ma már tudjuk, hogy ez a C-vitaminnak volt köszönhető. Sajnos ma is élő betegség a fejlődő országokban, például Afrikában. A vérzékenység szintjétől függően gyógyítható, de csak a kezdeti szakaszban C-vitamin adagolással, előrehaladott állapotban ez nem használ.


HF:

No, látod, már megint oda lyukadunk ki, hogy jobb megelőzni a bajt…


SD:

Igen és vannak olyan esetek, amikor kifejezetten figyelni kell, mert a vitamin igénye növekszik várandósoknál, szoptatás időszakában, alkoholistáknál, dohányzás esetén, stresszes időszakban, rendszeres sporttevékenység esetén, lázas állapotok és fertőzések esetén.


HF:

És mi a helyzet a B-vitaminnal?


SD:

A B-vitamin kapcsán nagyon sok mindent kellene érinteni. Szenteljünk ennek egy külön bejegyzést, egy újabb részt!


HF:

Tudod mit? Legyen így és akkor a vitaminokról szóló utolsó bejegyzéshez hozzunk egy játékot is! Szóval, akkor mára ennyi és folyt.köv. holnap este!


A képek forrása: Wikipédia

45 megtekintés0 hozzászólás