Keresés
  • Németh Anikó

Balatoni borok Londonban – A Figula Pincészet

Az előző boros posztomban már meséltem, hogy a bejegyzés-sorozat apropóját egy megkeresés adta. A londoni Turul Project magyar étterem füredi kötődésű munkatársa hívta fel a figyelmemet a Londonban is különlegesnek számító új helyre, s arra, hogy az itallapjukon balatoni, és azon belül füredi bor is található.


Az előző részben a Dobosi Pincészetet mutattam be, most egy kicsit „itthonról” mesélek, hiszen a balatonfüredi Figula Pincészetet szeretném bemutatni Nektek!

Ha nem bírsz várni a bejegyzés végéig és máris az útvonalat terveznéd, nézz be a www.figula.hu oldalra, de ha már most szeretnéd Instagramon vagy Facebookon is követni a pincészetet, a https://www.instagram.com/figulapinceszet/ és a https://www.facebook.com/figulapinceszet linkekre kattintva teheted ezt meg.


A Figula Pincészetet 1993-ban alapította Figula Mihály, de a család bortermeléssel való kapcsolata ennél jóval régebbre nyúlik vissza; már a dédapa, Tolnay István is Balatonfüred legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott a XIX. században. Édesapja 2008-as halála óta ifjabb Figula Mihály viszi tovább és gondozza az apai örökséget a Balatonfüreden és a környező települések határában található dombokon.

Már a kezdetektől egyet jelentett a Figula név a minőséggel, hiszen a hagyományok mellett nagy hangsúlyt fektetett a család a legmodernebb technika és technológia alkalmazására; s ezt a magas minőség iránti igényt támasztja alá az is, hogy a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez és felügyel.

A családi pincészet a Meleg-hegyen található, ahol nemcsak a lélegzetelállító panoráma, hanem a méltán híres és több díjat is elnyert Figula borok ejtik ámulatba a vendégeket. A borkóstolós programokat mindig igény szerint alakítják, ezért minden esetben előzetes foglalás és időpont-egyeztetés szükséges. A főleg fehérborairól híres pincészet (szőlőültetvényeiken 80% fehér és 20% kékszőlőt termesztenek) a kóstolókon sajttálat, friss házi pogácsát és igény szerint hidegtálat is kínál a borok mellé.

Fő fajtáik az olaszrizling, zenit, szürkebarát, chardonnay, sauvignon blanc, semillon, muscat lunel, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és a kékfrankos. A család a termőhelyi sajátosságok kidomborítását tartja a legfontosabbnak boraik készítésénél. Ahogy honlapjukon is olvasható, választékukban helyet kapnak a könnyű, gyümölcsös, fiatalos és a nagytestű, kései szüretelésű, hosszan érlelt borok is, amelyek természetesen a borászati technológiát is kettéosztják. Céljuk az egyedi pincestílus kialakítása, amely kiegészülve a termőhely adta lehetőségekkel, különleges minőséget eredményez.

Azt gondolom, hogy a komoly és következetes szakmai munka méltó elismerése a számos hazai és világversenyen (Bordeaux, Brüsszel, Párizs) elért előkelő helyezés. A Figula Pincészet, s Figula Mihály többéves munkájának elismerése pedig az “Év bortermelője” cím (2000), mely Magyarország legmagasabb szakmai elismerése.


A fentieket olvasva, azt hiszem, most már kétség sem férhet hozzá, hogy a londoni Turul Project miért választotta a különlegességeket felvonultató itallapjára a Figula borokat.

Ha valaki nem oly szerencsés, hogy idén nyáron Londonban kortyolgasson a finom borokból, aggodalomra semmi ok! A Figula Borkert és Oliva Nyárikonyha várja a Füredre látogatókat és különleges gasztro-élménnyel ajándékozza meg a vendégeket.

Aki a borozást megtoldaná még pár balatoni vendégéjszakával is, választhat a Figula család balatonszőlősi Bordoma Vendégházának két apartmanja vagy a füredi vendégház szobái közül. Egy biztos: akár a szállás, akár a gasztronómiai élmények vonalán érkezik a pincészethez az ember, biztosan nem fog csalódni!


A bejegyzésben szereplő fotók forrása: www.figula.hu
12 megtekintés0 hozzászólás