Keresés
  • Németh Anikó

Az Anna Grand Hotel és a valóra vált álom története…

A múlt heti blog-bejegyzésben már meséltem Nektek, hogy Máthé Grétával, az Anna Grand Hotel értékesítési igazgatójával egy minden szempontból rendhagyó találkozásra és beszélgetésre került sor. Múlt vasárnap az Ipolyról meséltem Nektek, most az Anna Grandon (és egy valóra vált álmon) a sor!

Ez a hotel más, mint mások és nemcsak egyedi karaktere miatt. Műemlék épületként kiemelkedik Balatonfüred szálláshely-kínálatából és ahogy minden jó helynek van története, úgy az Anna Grand Hotel is magán hordozza az elmúlt 200 év történelmi eseményeit.


Utazzatok velem vissza az időben és ismerjétek meg az épület történetét!

1781-ben a jelenlegi hotel helyén már állt egy földszintes ház. Ez a „a Tihanyi Apátság vendéglője” az úgynevezett felső traktérház volt, ami ma a Blaha utcai szárny középső, beljebb álló részének földszintje. Az épület a fürdőtelep nyugati részén vendéglőként működött, déli oldalán fedett, tornácos folyosó húzódott. Érdekesség, hogy a szobák ablakai nem délre, a tó felé néztek, hanem a szőlőhegyek felé. A reformkorban nagy bálok, mulatságok helyszíne volt az épület és 1848-ban már a Nagyvendéglő báltermében tartották az Anna-bált.

A hotelben működő kávéház a pesti Pilvax mintájára készült, ez ma is üzemel Anna Café néven.

És most ugorjunk vissza a jelenbe!


Az Anna Grand Hotel próbál szolgáltatásaival minden igényt kielégíteni. A gasztronómiai lehetőségeket külön ki kell emelni, melyre sokféle elegáns helyszínt találhatunk, az étterem és a díszterem mellett. Nagyszabású fogadásokat lehet tartani az Árkádok alatt, a belső Mediterrán udvaron, de volt már példa üdvözlő fogadásra az Anna Café teraszán, sőt, akár az első vagy harmadik emeleti teraszokon is.

Ahogy Gréta összefoglalta nekem (valóban csak dióhéjban) a legfontosabb tudnivalókat, éreztem, hogy igazából napokig tudott volna mesélni nekem, s a hangjában éreztem azt a fajta büszkeséget, amit akkor hall az ember, amikor például egy szülő mesél a gyermekéről.


Amikor a hotel felújított szintje és szobái után a „kikapcsolódásról” is beszélgettünk, az az értékesítési igazgató elmondta, hogy nagyon büszkék a széles spalettájú spa szolgáltatásaikra, melyből az eredeti thai masszázsuk igazi kuriózum.

A kávézóban beszélgetve elárultam, hogy több személyes emlék is köt a hotelhez – s nemcsak az idegenvezetés és a vendégek kapcsán voltam ott többször. A bálterem megannyi Kodály-hangverseny és koncert, valamint színházi előadás helyszíne volt, s azt hiszem, sok füredinek forrott össze ezekkel az eseményekkel a hotel neve. Sőt, jópáran vannak, akik annak idején palotást táncoltak a bálon, s kedves emlékként őrzik ezt.


Amikor gimnazista voltam, Németh papa egyszer azt mondta, hogy ha annyi idős leszek, hogy már illik bálba mennem, elvisz az Anna-bálba. A nagypapa sajnos már nem vihetett el a jeles eseményre, mert a szalagavatóm előtt örökre búcsút kellett vennem tőle, de szerettem volna egyszer „szép” ruhában az ódon falak között végig sétálni. Ekkor támadt az az ötletem, hogy ha a Sors is segít és az Anna Grand is hozzájárul, egy lépéssel közelebb kerülhetek az álmomhoz és megvalósítom azt. Nagy örömömre a nyitott és segítőkész vezetőség rögtön igent mondott, s onnantól igazából ment minden, mint a karikacsapás és csoda történt velem!


Ha kíváncsiak vagytok rá, hogy mi is volt ez, olvassátok el a folytatást és nézzétek meg a saját szemetekkel, hogy mi történt a többszáz éves falak között múlt vasárnap!


A fotók forrása: Anna Grand Hotel és redphoto.hu

148 megtekintés0 hozzászólás