Keresés
  • Németh Anikó

Az én pezsgŐm - a Te pezsgődSzeretem az olyan történeteket és vállalkozásokat, amelyekben látom az embert a termék mögött, és látom az álmot, amelyet a megvalósulás felé a szeretet és munka terel. Ilyen történet számomra a „pezsgős lányoké” is, akik közül az egyik lányt, a füredi Kelecsényi-Bakos Rékát már az általános iskola óta ismerem, de kíváncsi voltam, hogy vajon ki lehet a titokzatos második lány Az én pezsgŐm név mögött.

Már egy ideje figyeltem és követtem a social media felületeken őket, amikor egyszer csak érkezett egy email… Nem hiszek a véletlenekben, éreztem, hogy eljött az idő, hogy személyesen is találkozzam velük és mivel jómagam nem iszom alkoholt, tudtam, hogy erre a találkozóra egy tettestárssal fogok érkezni, hiszen a meghívás egy degorzsálásra és kóstolóra szólt. Tudom én, hogy egy pillanatra itt most meg kell állnom, hiszen nem mindegyikőtök pezsgőmester.


Szóval, a degorzsálás a pezsgőkészítés talán leglátványosabb része a külső szemlélő számára és Az én pezsgŐm-nél pont ennek a folyamatnak lehetnek részesei, akik jelentkeznek a kis hazánkban egyedülálló élményprogramra. Miután leülepedett az üveg nyakához a seprő, a palackot fagyasztó folyadékba mártják, a bor a seprővel együtt a felső négy centiméteren azonnal megfagy. Ezután a rögzítő kupakot eltávolítják, és a jégdugó a ráfagyott seprővel együtt hangos pukkanás kíséretében távozik.

Ezt a tudást (és még sok-sok érdekességet) tegnap szedtem magamra, amikor a kötetlen, baráti hangvételű kóstolón Szavercsenko Léna beavatott a pezsgőkészítés rejtelmeibe Horváth Csillával, tettestársammal együtt.

Léna és Réka, a pezsgős lányok (Fotó: Kiss-Somogyi Judit)


Léna a Kern Pincészet borásza, akinek mondhatni, a vérében van a „boldogság italának” készítése. Tulajdonképpen – mesélte nevetve a pezsgőmester – annak köszönhető a borászat megalakulása is, hogy párjával együtt imádják a pezsgőt! A családi anekdota szerint sokat emlegették, hogy ha már sok pezsgőt fogyasztanak, lehet, hogy kifizetődőbb lenne elkészíteni a sajátjukat; nos, így kezdődött az egész történet mind a maguk, mind barátaink legnagyobb örömére.

Léna és a boldogság itala (Fotó: Kiss-Somogyi Judit)


Réka később, a beszélgetés közben mesélte, hogy Léna maga nevezte el a pezsgőt a boldogság italának és azt is elárulta, hogy miért. Ha gondunk, bánatunk van, egy pálinkát gurítunk le, hogy „oszlassa a felhőket”, viszont, ha ünneplünk valamit, pezsgővel koccintunk.

Ahol a csoda történik... Balatonszőlős, Penke-dűlő (Fotó: Kiss-Somogyi Judit)


A Kern Pincészet balatonszőlősi, Penke-dűlő-beli pincéjének teraszán terítettek számunkra vendéglátóink és ahogy megérkeztünk, valamiféle nyugalom és jó érzés szállt rám. Csak néhány perc Balatonfüred zajos forgatagától és mégis egy teljesen más dimenzióba leptünk át. Ahogy Kern Pál és párja, Léna mesélni kezdtek, éreztem, hogy itt sokkal többről van szó, mint „üzlet”. Tudjátok, amikor valaki egy olyan dologról mesél, amit szeret, van az a bizonyos „csillogás” a szemében; no, itt is ezt láttam.


Mielőtt az első tételt kóstolóra kínálták volna a vendéglátóink, egy kicsit meséltek még a pincészetről és Az én pezsgŐm brand megszületéséről is.


A Kern Pincészet azzal a céllal alakult 2012-ben, hogy kapcsolatot hozzon létre a bortermelés múltja és jövője között, ötvözve a tradíciót a természettel és a technikával. A hagyományos, szinte elfeledett szőlőfajták "felélesztése" volt a céljuk, melyhez a legmodernebb és legkíméletesebb eljárásokat alkalmazzák. Az első területeiket Balatonszőlősön vásárolták, ezt követte a többi ültetvény Tokaj-Hegyalján tarcali birtokközponttal. Jelenleg 10 hektáron gazdálkodnak.

Csodás kilátás a pincészettől (Fotó: Kiss-Somogyi Judit)


A Penke-dűlőben lévő pincét a nagy terasszal 2019-ben vásárolták meg azzal a céllal, hogy kóstolókat tartsanak. Sok-sok tanulmányi úttal a hátuk mögött, a saját pezsgő elkészítésének ötletét Spanyolországból hozták haza, de hozzátettek valamit, amitől olyan szerethető számomra az egész: a szenvedélyt és a szívet.


Az én pezsgŐm 2020 késő tavaszán született meg; az ötlet Léna és Pali barátaitól (Rékától és a férjétől, Pétertől) származik. A gondolat, miszerint a Kern Bor- és Pezsgőház mellett kellene egy fiatalos, lendületes brand, rögtön megtetszett a tulajdonosoknak. A nevet pillanatok alatt kitalálták és a pezsgős lányok egy dologban biztosak voltak: a mentazöld szín az, amit szeretnének viszont látni a logóban és a helyszínen is.

Fotó: Hello Füred blog


Családilag összefogva dolgozott mindenki a teraszon: csiszoltak, festettek, kitalálták a designt és július végére elkészült minden, összeállt a program, s azóta várják a vendégeket pezsgőkóstolásra és készítésre.


Ha kíváncsiak vagytok, hogy Csilla és én milyen élményekkel gazdagodtunk az este végére, olvassátok el a bejegyzés második részét is! Sok érdekességet árulok el, sőt, még egy játékot is hozok Nektek a pezsgős lányok jóvoltából!

338 megtekintés0 hozzászólás