Keresés
  • Németh Anikó

AnyaÉLenjár

Mikor volt utoljára olyan pillanat az életetekben, amikor azt mondtátok: „Na, jó. Ebből elég! Valamin változtatni kell!” …és tettetek is valamit?

No, a mai blog-bejegyzés egy olyan nőről szól, aki nemcsak mondta, hanem meg is lépte, s ma már másoknak segít az elakadásaikban! S hogy miért írok róla? Mert szeretném, ha látnátok, hogy véletlenek nincsenek és ha nyitottak vagyunk, amikor a lehetőségek az ajtónkon kopogtatnak, csodákra lehetünk képesek. Plusz, ha megértjük, hogy egy-egy elakadásnál nem szégyen, hanem hasznos lehet külső segítő bevonása, már rengeteget tettünk magunkért, s a változásért.


Amikor Eisner Ágotát először láttam, csak azt tudtam, hogy olyan „ismerős”. Később, amikor találkoztunk és hallottam magáról mesélni, rájöttem, hogy az tette olyan ismerőssé, hogy hozzám hasonlóan már gyerekkora óta emberekkel, gyerekekkel szeretett volna foglalkozni, s hogy régi nagy álma vált valóra, amikor nyelvtanár lett.

Amikor harmadszorra is találkoztunk, már tudtam, beszélgetnem KELL vele.

Be kell vallanom, hogy a beszélgetésünknek már jó pár hete, de azóta motoszkál a fejemben egy csomó dolog és én nagyon szeretem, amikor olyan emberrel van módom beszélgetni, aki elindít bennem valamit. Ilyen helyzetekből szoktak nagyon jó dolgok születni…


Szóval, ha a fotókra néztek, nehéz elképzelni, hogy Ágota önbecsülése és önértékelése korábban igencsak alacsony szinten volt. Ma egy sugárzó, magabiztos hölgy mosolyog a képekről, akinek az Élet, az a bizonyos nagybetűs, nem ingyen adta a változást, hanem keményen megdolgozott érte.


No, de ne szaladjunk ennyire előre! Tartsatok velem és elmesélem, hogy hogyan lett Ágotából előbb nyelvtanár, majd később life coach!


Ugyan már a középiskolai évek alatt voltak határozott elképzelései arról, hogy „mi szeretne lenni, ha nagy lesz”, de a körülmények ettől kicsit eltérítve a Pannon Egyetemen Német Nyelv és Irodalom Bölcsész szakára vezették. Párhuzamosan az Alkalmazott Nyelvészet szakot is elvégezte, de az egyetemi évek elteltével nem zárult le az egyetemhez fűződő kapcsolata, hiszen ott kezdett el dolgozni a diploma megszerzése után. A nyelvtanítás mellett több területen is dolgozott az intézményben, számos feladatkörben kipróbálhatta magát – ezek mind-mind hozzátettek tudásához -, de a feladatokon túl, a munkája során mindig is a vele kapcsolatba kerülő embereket fürkészte, figyelte.


Később, amikor már két kisgyermek édesanyjaként az élet döntés és több megoldandó helyzet elé állította, tudta, hogy azt, amit addig másokban fürkészett és figyelt, most magán is észre kell vennie. Meg kellett kérdeznie önmagát, hogy milyen utat szeretne választani magának; hol és hogyan képzeli el a jövőjét.


Emlékeztek a bejegyzés elejére? No, az a pont Ágota életében akkor és ott jött el. Rájött, hogy az első lépés, amit magáért (és a családjáért) meg kell tennie, a teljes életmódváltás, s minden, ami ezzel együtt jár. Beleásta magát az új ismeretekbe és rengeteget tanult; életmód és táplálkozás terén egyre mélyebb tudásra tett szert. Egyre bővült a kört, s olyan képzéseket kezdett el keresni, melyek az életmód és táplálkozás tudományán túl a kommunikáció és marketing világával foglalkoztak.

Önálló vállalkozásba kezdett, s habár élvezte, hogy egy korábban ismeretlen világ tárult ki előtte, s vállalkozóként a maga ura lett, azért több, mint egy évtizednyi alkalmazotti lét után bizony nem volt egyszerű letenni sok régi „beidegződést”. Voltak olyan helyzetek, melyekben felmérte, s megértette, hogy külső segítséggel és távolabbról is ránézve az „elakadásaira”, sikeresebben tudja venni az akadályokat.

Ekkor egy egészen új világ tárult fel előtte, melyben oktatóként és mentorként is nagyon jól és otthonosan érezte magát. Olyan technikákkal és feladatokkal segítette őt coach-a, amik sok-sok belső válaszhoz elvezették; egyre több dolog tisztult le és kristályosodott ki benne. Többek között az is, hogy neki ez az útja, s képeznie kell még magát ezen a téren. Így hát nem is volt kérdés számára, hogy beiratkozik egy egyéni coach képzésre, Joó Zsuzsannához.


A pozitív pszichológia elsajátítása oktatóként, a life coach és a tréner képzés sokat segítettek Ágotának abban, hogy felfedezze önmagát és az alapoktól változtassa meg az életét, s az élethez való hozzáállását. Igazából így válhatott a visszafogott, s inkább alacsony önértékelésű emberből olyan valakivé, akinek szavai megérintenek másokat, s most már ő tud a változás útján segíteni másoknak.


Érdekes volt őt figyelni a beszélgetésünk közben. Habár mosolygott és sugárzott az arca, éreztem, hogy nem csak úgy az ölébe hullott a sok tudás, hanem kemény munkával és sok lecke árán szerezte meg a bölcsesség nagy részét.

Fontos számára, hogy a hétköznapi életben egyensúlyban legyenek a különböző szerepek: mind anyaként, mint coach-ként, mind pedig nőként és feleségként is a helyén érezze magát. Arra törekszik, hogy a felszabadultság, az egyensúly és a jó közérzet élményét elérje klienseivel is, és megtapasztalható legyen a testet-lelket átjáró boldogság, amikor egy-egy álomhoz közelebb tud lépni valaki a közös munka során. Ahogy ő mondja, felemelő érzés számára, amikor része lehet annak a haladási folyamatnak, amely során a kliens eljut egyik pontból a másikba, majd a kitűzött célhoz.


Tudom, most biztosan sokan vannak, akik magukban azt mondják, hogy „már megint egy coach”, s hogy milyen könnyen okoskodik valaki, s rózsaszín szemüveget akar adni az emberre. Számomra az Ágota által írt blog oszlatta el végleg ezt a tévhitet, hiszen írásaiban nemcsak „hurrá-optimizmusra” buzdít, hanem a mélységeket is megmutatja a magasságok mellett – ahogy ő fogalmaz -, s gyakorlatokkal, hasznos feladatokkal világít rá arra, hogy hol érdemes körülnéznünk a saját életünkben. Bizony, saját magunkban, mert először is azt kell kiderítenünk, hogy ha a külső akadályok és körülmények nem korlátoznának minket, vajon maradna-e más (belső) akadály, ami nem engedné a „nekilódulást”…


Ha kíváncsi vagy a „belső kérdéseidre”, s szívesen feltárnád a személyes utad lépéseit pontról pontra, első mozzanatként látogass el Ágota honlapjára (https://eisneragota.hu/), s iratkozz fel hírlevelére, mert időről időre érdekes tartalmakkal, s hasznos olvasnivalókkal szolgál! S ki tudja, talán Ő lesz az első láncszem, vagy dominó, aki elindítja Benned is a változást – tudod, azt, amiről nemcsak beszélsz, hanem teszel is érte!


57 megtekintés0 hozzászólás