Keresés
  • Németh Anikó

A tudatosítás sportja - Kávé Kis-Szitár Zsófiával

Talán mondhatom, hogy „régi” ismerősként ültem le beszélgetni Kis-Szitár Zsófia coach-csal az ÉgSzínKék Kávézó és Koktélbárban. Ugyan, ismeretségünk igazából csak nagyjából 3 éve kezdődött, de biztosan Ti is voltatok már úgy, hogy találkoztatok valakivel és úgy érzetétek, mintha már réges-régóta ismernétek a másikat.

De mielőtt folytatnám, tisztázzunk valamit!

Bár nagyon népszerű lett a coaching szó, sokan nem tudják, hogy mit takar a kifejezés és valójában mit csinál egy coach. Ahogy Zsófi mondja magáról, ő ügyfelei szellemi-, lelki- személyi edzője, vagy talán inkább edzőpartnere, és sportáguk a tudatosítás.

Fontos kiemelni, hogy sajnos manapság, mint minden népszerű szakmában, itt is megjelentek a gyorstalpalón végző, a gyors meggazdagodást maguk előtt látó „versenyzők”, mely sajnos a coaching szakma általános megítélésére is rossz hatással van. Zsófi fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy érdemes olyan szakembert választani, aki elismert, komoly szakmai múlttal rendelkező oktatóktól, trénerektől tanult, s nem pár hónap alatt „csipegette össze” tudását. Ő maga szeret a felkészülésbe mindent beleadni, ezért az Európai Mentoring és Coaching Szövetség tagjaként folyamatosan képzi magát.

S hogy milyen is egy jó coach?


A beszélgetések alatt aktívan figyel és arra törekszik, hogy kérdéseivel pontosan megértse az alanyát és olyan objektív tükröt tartson neki, amelyben az ismerőshöz képest új perspektívát vagy új megvilágítást is megpillanthat magáról. Vallja, hogy az esetleges elakadásokban sokat segíthet, ha a továbblépésre fókuszálnak és támogatja alanya kreativitását. Helyette nem tud semmit sem megtenni, de támogató jelenlétére mindig számíthat ügyfele.


Zsófi egyébként közgazdászként végezett, és a pénzügyi szférában épített karriert. Végigjárta a ranglétrát, gyorsan, de támogató mentorálás mellett vált vezetővé. Ebben a folyamatban találkozott először a coachinggal, mint coachee (akit coacholnak). Ekkor kezdte kutatni, hogy a személyisége, a viselkedése és a tettei mögött „ki ő valójában?”, így indult el a saját önismereti útján.


Megszülettek a gyermekei és a velük otthon töltött idő alatt tréning és coach tanulmányokat folytatott. Rájött, hogy a coachingban megtalálta azokat a lehetőségeket, amelyek már gyermekként is vonzották: a megértés vágya, az elfogadás, a véget nem érő tanulás, motivációk kutatása és a fejlődés támogatása.

A coaching mellett nagyon fontos szerep jut egy másik nagy gyerekkori „szerelemnek”, ez a kosárlabda. Zsófi 20 éves kosárlabdázói múltja nagyon nagyban meghatározza, hogy ki is ő ma. Szerencsésnek tartja magát, mert mindig jó edzői voltak – igaz ez mind a sportra, mind az üzleti életre, hiszen eredeti szakmáját tekintve Zsófi bankár.

Azt hiszem, sorsszerű volt tehát, hogy a coachingon belül is olyan területet fedezzen fel magának, ami a legközelebb áll a szívéhez, ez pedig nem más, mint a sport coaching.

Nagyon tetszik, ahogy Zsófi egy mondatban találóan megfogalmazta ennek lényegét:

„Pályára nem léphetek helyetted, de egyéni edzésmunkában, vagy egy-egy időkérés alkalmával számíthatsz rám!”


S ha kíváncsiak vagytok rá, hogy hogyan is működik ez a gyakorlatban, mutatok Nektek valamit.

Zsófi és a Fit Life Power Plate csapata kitalált Nektek egy workshopot, s az alábbi kérdésekre válaszolva hamar kiderül, hogy Nektek szól-e a február 3., hétfői program.


▪ Elkezdtél edzeni, de vészesen csökken a motivációd?

▪ Becsülettel edzel, de nem jönnek az eredmények?

▪ Kíváncsi vagy, hogyan növelheted a mozgás hatékonyságát?

▪ Esetleg kell még egy indok, hogy elindulj végre?


Ha csak egy kérdésre is igen a válaszod, ott a helyed a programon, melyről a …… linken tudhatsz meg többet!

Ahogy Zsófival beszélgettem, megtudtam, hogy a mozgás nemcsak a testnek, hanem a mentális egészségünknek is szól és számos kutatás bizonyítja, hogy a rendszeres edzés minden korban fejleszti az agy működését; a kezdeményezőkészséget, a tervezési, kreatív és koncentrációs funkciókat is.


A sport mellett jelenleg Zsófi üzleti (karrier és vezetőfejlesztés) témákkal is foglalkozik coach-ként, a jövőre nézve pedig a sportban profi sportolókkal is szeretne foglalkozni; mind gyerekekkel, mind felnőttekkel. Ha belegondolunk, nem is áll olyan távol egymástól a kettő (üzlet és sport), hiszen az önbizalom, reális önértékelés, a célkitűzések fontossága, s a motiváció szerepe mindkét területen nagyon hasonló és a tapasztalatok kölcsönösen jól hasznosíthatók.


S ha még ezután is kételkedtek, hadd osszam meg Veletek a coach személyes élményét, tapasztalását, mely a legjobb ajánlólevél!


„Egyszer csak Balatonfüreden találtam magam. Emlékszem, tavalyelőtt szeptember elején ültem a teraszunkon egy forró kávéval, számolgattam a tó türkiz árnyalatait, és hirtelen dejavu-hoz hasonló érzésem lett. De most nem az ugrott be, mintha ezt a pillanatot már átéltem volna, hanem az, hogy ezt az egészet – a kis családomat, a lokációt, egy igazi hivatást én megterveztem magamnak. Sok évvel ezelőtt, egy tréningen. Pedig akkor még híre-hamva sem volt egyiknek sem! Szinte már el is felejtettem, most meg itt vagyok a közepében, az utolsó részletig valósággá vált. Megvalósítottam! Elsöprő érzés volt, tele felszabadultsággal, büszkeséggel, hálával és olyan energiával, amiből bármikor meríthetek, amikor szükségem van rá! Azóta tudom pontosan megfogalmazni, hogy az ilyen a pillanatokért dolgozom coachként.”


Engem meggyőzött, remélem, Titeket is! Ugye nincs már több kifogás?

137 megtekintés0 hozzászólás