Keresés
  • Németh Anikó

A Te Balatonod – élményfestés a Tagyon Birtokon

Amikor kislány voltam, sokszor gyűlt össze a „tágabb” család a nagynénémék nyaralójában. Olyankor mindig hatalmas bográcsozásokat csaptunk és mi, gyerekek bújócskáztunk, strandoltunk és a nevetésünktől volt hangos a hegyoldal.

Amikor a balcsi-víztől ráncosra kiszívva kiterültünk és csak elnyúltunk a most retrónak mondott fémvázas, csíkos nyugágyakon a teraszon, sokszor szinte beleveszett a tekintetem a végtelennek tűnő Balatonba.

Azóta is kincs minden olyan pillanat vagy program, ami közben így, ráérősen a nagy kékségbe bele lehet feledkezni. Azt hiszem, igazából ezért is volt remek lehetőség számomra, hogy Posta Zsófi „A Te Balatonod” élményfestésére elkísérhettem barátosnémat, Rékát, mert a Zsófi által szervezett jó hangulatú, kreatív program pontosan ezt a rég nem érzett rácsodálkozást és töltést adta meg.


Posta Zsófi Debrecenben született és lassan egy évtizede költözött Veszprém megyébe, de azóta annyi projekt, kreatív tervezés és dekor álom megvalósítása kötődik itt a nevéhez, hogy sokan azt hiszik, „echte” balatoni lány, s mindig is itt élt. A sokoldalú tanárnő – merthogy Veszprémben tanít rajzot és vizuális kultúrát – fotózással, grafikai tervezéssel, kreatív dizájnnal és legújabban élményfestéssel is foglalkozik; s ahogy a palettán a színek, az ő életében is nagyon jól megfér ez a sok terület egymás mellett, tökéletesen ki is egészítik egymást.

A Zánkához közel található Tagyon Birtokra érve Zsófi fogadott és igazából rögtön bele is csöppentem az élményfestés előkészítésébe. Megmutatta, hogy hol lesznek felállítva a festőállványok és ahogy beszélgetés közben pakoltunk, sorra kerültek elő a felszerelések és kellékek, melyeket minden alkalommal ő biztosít a résztvevőknek. Közben megérkezett a hűsítő innivalóm is - mert ez is jár az élményprogramhoz.

Tetszett az a természetesség, kedvesség és pozitív rezgés, amit Zsófi mellett állva éreztem és szinte minden szavából áradt a rajzolás-festés iránti szeretet. A dekorációs vállalkozásáról beszélgetve persze visszakanyarodtunk a „Te Balatonod” programra, amihez jobb helyet nem is találhatott volna a családias hangulatú Tagyon Birtoknál.

Az élményfestés alap gondolata az volt, hogy egy körülbelül 3-órás program során, segítséggel és folyamatos instrukciók mellett bárki képes az előrajzolt alapból megfesteni a saját képét; ehhez különösebb előképzettségre sincsen szükség. Ha az iskolában, órai keretek között is meg lehet tapasztalni ezt az érzést, miért pont egy ilyen csodálatos környezetben ne menne?

Számos művésznek adott már ihletet a Balaton, mindenki máshogy „értelmezte” és szűrte át magán a magyar tenger élményét. Zsófi pontosan emiatt érezte úgy, hogy egy lépésről lépésre megfestett tájkép, melybe mindenki a saját stílusát, színeit és hangulatát viszi bele, mégiscsak valami különlegeset adhat – egy örök emléket.


Ahogy figyeltem a programon résztvevőket, láttam, hogy bár egymás mellett állnak, mindenki a saját „élményében”, a saját világában elmélyülve alkot és a kezdeti bizonytalan ecsetvonások után mindenki egyre jobban feloldódott. A táj, a természet szépsége pozitív energiával töltött fel mindenkit, de ez nem is csoda, hiszen a Tagyon Birtokon adott minden ahhoz, hogy az ember kicsit kiszakadjon a mindennapok mókuskerekéből. Ahogy Zsófi fogalmaz: „A gyönyörű panoráma mellett a Tagyon Birtok kulináris esszenciáját is átélheted, megkóstolhatod a festéssel eltöltött órákban és azon túl is.”

Azt hiszem, zárásként bátran kijelenthetem, hogy a program mindenkinek sikerélményt és feltöltődést adott. A résztvevők megfestették a „saját” Balatonjukat, s biztos, hogy amikor otthon ránéznek, büszkeséget éreznek majd. Zsófi pedig azt a jóleső érzést tudhatja magáénak, hogy valami olyat adott a résztvevőknek, amit örök emlékként és élményként visznek majd magukkal.


S hogy nekem mit adott a múlt vasárnap? Nos, visszahozta a gyerekkori nyarak érzését, a Balatonba és távolba bámulás kellemes „fílingjét” és a kedvemet, hogy legközelebb már én is résztvevőként és ne kísérőként érkezzem majd.


A fotók forrása:

1. fotó: Posta Zsófia Facebook oldala

A többi fotó saját. :-)9 megtekintés0 hozzászólás