Keresés
  • Németh Anikó

A digitális nomádok nyomában Füreden

A múlt héten az én valóra vált álmomról olvashattatok a blogban, s az álmoknál maradunk még ezen a héten is, mert Anna és Dani történetét, s egyúttal a Nomad Coworking & Design Shop sztoriját is szeretném elmesélni Nektek!

Varró Anna tősgyökeres balatoni lány. Az elmúlt néhány évben ugyan a fővárosban tanult, élt és dolgozott, de mindig is tudta, hogy a Budapesten töltött évek után ismét Balatonfüreden szeretne élni. Régi nagy álma volt egy különleges kicsi bolt is, amolyan „kincses” féle.


Gyana Dániel, Anna párja, nem „echte balatoni gyerek”, de nagyszülei révén mégis rengeteg balatoni élményt szerzett már gyerekkorában. A déli parti nyarak után, már felnőttként, a munka hozta az északi partra. Sok helyen járt már a világban, s mivel a munka mindig „követte”, megtapasztalta, hogy milyen távoli helyekről „hazaküldeni” a megoldott feladatokat.


Mindketten a média, marketing és kommunikáció világában vannak otthon; igazi digitális nomádok.

A Kisfaludy utca 10. szám alatt lévő Nomadban találkoztam a fiatal párral. Az örökbefogadott Zulu kutyust simogatva az első kérdésem az volt, hogy igazából kit is nevezünk digitális nomádnak és hogy mit jelent a coworking?!


A helyfüggetlenül (igazából a világ bármely pontjáról) dolgozó, s a munkáját egy számítógépen/laptopon végző emberkét nevezzük digitális nomádnak. Se iroda, se céges autó…Semmi. Ha mégis szükség van valamire, az esetleg néha-néha egy nyomtató, meg egy stabil internet-kapcsolat. No, erre jók a coworking helyek („együtt dolgozás” a nyers fordítás), ahol az ember épp csak annyi időre áll meg, s bérel egy asztalt, amíg azt a munkája megköveteli.


…bár, a Nomad Coworking-ben garantáltan tovább marad majd mindenki, mert az Anna álmaiban megjelent kicsi bolt is helyet kapott a helyiségben és egyszerűen nem lehet csak úgy elsétálni az ArtiStamp, a GreenWay, az ArtNAtura, a Print Natura vagy a Me and my dog termékei mellett.

Kezdetben csak maguknak kerestek irodát és hónapokon át keresgéltek szerte a városban, hogy megleljék „a” helyet, ami aztán egy kicsit sem vonzó, erősen elhanyagolt raktárhelyiségként került a látómezőbe. Azt hiszem, sokan igazat adtok nekem, ha azt mondom, hogy aki álmot lát, már az eredményt látja maga előtt és valami különösen mélyről jövő, megtörhetetlen erő hajtja a megvalósításig.

A fiatalok terveztek-szerveztek és már azt a másokat is inspiráló, közösségépítő helyet látták maguk előtt, melynek létrejöttében és berendezésében két barátjuk segédkezett. A bútorok és a dizájn mind-mind Anna és Dani elképzeléseit és barátaik keze munkáját mutatják.

A Nomadban nem titkolt szándék, hogy a jövőben a coworking kereteken túllépve az iroda olyan alacsony létszámú rendezvények helyszíne legyen, melyek összehozzák az embereket; legyen ez akár kulturális vagy gasztronómiai témájú program.


A képeket látva, ti is érzitek, hogy a 12 férőhelyes „coworking kuckó” valahol félúton van egy kis vendéglátóhely és egy iroda között – mindkettő legjobb tulajdonságait megőrizve. Ami viszont nincs: a klasszikus értelemben vett vendéglátás és az ezzel járó zaj; hatalmas tárgyaló, rengeteg munkaállomás. Miért is? Hogy itt kicsit valóban úgy érezhesd magad, mintha home-office-ban lennél.

Nagyon szimpatikusnak találtam a jól átgondoltan kidolgozott szolgáltatás- és árlistát, amelyet végigolvasva azt éreztem, hogy igazából a legtöbbet kapja a pénzéért, aki itt foglal magának helyet a munkához. Az árban csomagtól függően találhatóak a szolgáltatások, de mindegyikben közös a korlátlan wifi-használat, 10% kedvezmény a Nomád shopban és korlátlan szűrt víz-fogyasztás.


A közvetlen hangvételű beszélgetés közben Zulu kutyus oda-odajött hozzám egy simogatásért, így joggal merült fel bennem a kérdés, hogy kutyabarát-e a hely. Nemcsak hogy kutyabarát iroda, de a shop rész is gondol a blökikre, hiszen a Me and my dog termékei kifejezetten miattuk kerültek be a kínálatba.


Hogy összességében mit gondolok a helyről? Radisics Milán fotóit nézegetve a falon, az érezhetően nagy gonddal készített bútorok között csücsülve, egy jóízű beszélgetés után igazán azt éreztem, hogy ha coworking vagy rendezvény-helyszínre lenne szükségem, ide szívesen jönnék. Jó légkör, visszafogott, letisztult stílus és háááát ugye a Balaton közelsége mind nagyon vonzóvá teszik számomra a helyet. Sőt, képzeljétek, nemsokára egy kis teraszos résszel is bővül a Nomad, így már egyre többen lehetnek azok is, akik csak a hely hangulata és a „nomád-érzés” miatt látogathatnak majd el a Kisfaludy utca 10 szám alá.

S hogy mit tartogat a jövő? Nekem már elárult néhány ötletet a tulajdonos páros, melyek megvalósításához sok sikert kívánok! Drukkolok, hogy valóban olyan hellyé válhasson ez a kuckó, ahová mindig jó betérni, akármelyik irányból is érkezik az ember! Menjetek, fedezzétek fel a Nomad Coworking & Design Shopot! Ha nem dolgozni tértek be, akkor is ízleljétek meg a Nomad „érzést” és nézzétek végig a shop kínálatát – higgyétek el, érdemes!

A fotók forrása: Nomad Coworking & Design Shop

421 megtekintés0 hozzászólás