Keresés
  • Németh Anikó

Tátrai Eszter, az aranytorkú füredi lány


Tudjátok miért szeretem írni a blogomat? Mert amióta elkezdtem, olyan sok különleges emberrel találkoztam és annyi fantasztikus, tartalmas beszélgetésben volt részem! Most, amikor a Tátrai Eszterrel való találkozásra készültem, tudtam, hogy ismét jó beszélgetés elébe nézek.

Az ÉgSzínKék tökéletes blog-randi-helyszínnek bizonyult, mert a kellemes forraltbor és a tea, a meghitt félhomály még hangulatosabbá tették az estét. Bár nagyon régen találkoztam Eszterrel úgy, hogy beszélgetni is volt alkalmunk – én többnyire a közönség soraiban voltam, ő pedig énekelt -, de most olyan volt, mintha csak tegnap csacsogtunk volna utoljára, s ugyanott folytattunk, ahol akkor abbahagytuk.

Sokan azért olvassátok a blogomat, mert „eredeti”, régi és igazi füredi arcok és helyek jelennek meg benne – nem is titkolom, hogy az a célom, hogy a Hello Füred allűrökről és sznobizmustól mentes legyen. A fentiek fényében nem is csoda, hogy régóta szerettem volna már Tátrai Eszterről is írni, aki számomra ilyen természetes, kedves és tehetséges (minden sztárallűrtől mentes) füredi lány.

A mostani beszélgetés apropóját a Songs Of Streisand with Ester (Streisand dalai Eszterrel) adta – egy olyan műsor, mely igazából Tátrai Eszternek különleges "Streisand"-os hangjára épült, amely a csak az erre a show-ra létrejövő formáció alapját is adta. Erre lett felépítve az egész műsor! Eszter életében sokszor fel-felbukkant Barbra Streisand, de hogy a mostani különleges összeállítás hogyan született meg, csak később mesélem el…

Kezdjük a kályhától!

Eszter az egykori Bem József Általános Iskola diákja volt és a Bem legerősebb éveiben koptatta az iskolapadot – ahogy ő mondta, az osztály telis-tele volt jó hangokkal. A kórus, a Kodály Emlékhangversenyek és népdaléneklési versenyek mind-mind meghatározó élményt adtak számára, s tehetsége, különleges hangja már korán megmutatkozott, hiszen alsósként már a „nagy” kórusban énekelhetett szólót. A zene mellett a versek, s a próza is fontos szerepet játszottak az életében – a közösségi médiában követői gyakran kaphatnak tőle irodalmi „finomságokat” most is.

A lóczy-s középiskolai évek után ugyan a színészettel is kacérkodott és felvételizett a Színművészetire, de a Kőbányai Zenei Stúdió lett a következő mérföldkő.

„Mindent éneklő” hangját, szakmai alázatát, maximalizmusát és kíváncsiságát tartja a legnagyobb mozgató rugónak; mindig újra, többre és kihívásokra vágyik, így már a kőbányai iskolaévek alatt is musicalekben, nagynevű zenekarok vokáljában és a saját zenekarában is énekelt.

Néztem az arcát, ahogy mesélt és fürkésztem a tekintetében, hogy vajon tudja-e, mennyire tehetséges, mekkora erő van benne, de csak azt a nőt láttam, aki talán maga sem hiszi el, hogy „mennyire hat”. Teljes természetességgel, túlzások nélkül mesélt arról, ahogy világot látott, saját angoltudásán keményen dolgozva külföldön helyt állt, Céline Dion bőrébe bújt, elénekelte a legnagyobb világslágereket, s szembenézett olyan helyzetekkel, amiktől mások megfutamodtak volna.

Legemlékezetesebb koncert-élményéről is kérdeztem, s kis gondolkodás után a Veszprém Arénát, s a Cell Kupát mondta. Megérezni, hogy milyen, amikor egy egész arénányi ember veled együtt énekel, tapsol és lüktet, fantasztikus élmény lehet. Ahogy Eszter mesélt, szinte a szemem előtt láttam, ahogy felzúg a taps és őt hallgatva teljesen felpörög a közönség.

Az elmúlt évek eseményeit számba véve óhatatlanul szóba kerültek a zenésztársak, a zenekarok, akikkel együtt dolgozott Eszter. Ha már Füred, nem hagyhatom ki a Búgócsigát, hiszen nagyon sokan a zenekar korábbi énekesnőjeként ismerték és szerették meg Esztert, hiszen fergeteges bulikat, jó hangulatot teremtettek mindig. A füredi zenekaron kívül viszont hosszú lista készülhetne mindazokról, akikkel együtt állhatott színpadon az aranytorkú füredi lány. A zenészek felsorolása helyett egy nevet szeretnék kiemelni, akinek a Streisand-show létrejöttében is fontos szerep jutott: ő Blum József. Még a kőbányai évek alatt mondogatta folyton Eszternek Blum József, a zongorista tanár, hogy „tiszta Streisand”, s hogy a dalai neki valók, sok a közös bennük, s érdemes lenne ízlelgetnie ezeket a dalokat. Ahogy az összes álmát és tervét szépen sorba valóra váltja Eszter, egyszer csak ez a gondolat is újra bekopogtatott, s elindult a vezérhangya…

Amikor Eszter elmesélte az ötletét Pozsonyi Tibornak, akinek Pink Floyd emlékzenekarában korábban a füredi énekesnő vokálozott, Tibor azonnal érezte, hogy ez egy fantasztikus ötlet, Eszternek való feladat és 10 percen belül már a színpadképet és a megvalósítás részleteit ecsetelte. No, így indult az a történet, mely november 30-án, Budapesten a Fedák Sári Színházban „Barbra Streisand musical dalok koncert” címen hódító útjára indult.

A produkcióban Eszter mellett Pozsonyi Tibor-dob, Dorogi Ákos-billentyű, Horváth András- billentyű, Vajda Tibor-basszusgitár, Kiss Zoltán-gitár működik közre.

Tudjátok, kedves HelloFüredesek, hogy mi a legjobb ebben az egész történetben? Az, hogy a show Füreden, a Zsidó Kiválóságok Házában is bemutatásra kerül, így „itthon” feledkezhetünk bele a legnagyobb, s a kevésbe ismert Streisand dalokba is Eszter és zenésztársainak tolmácsolásában. Gyorsan vegyétek is elő a határidőnaplót és írjátok be: FEBRUÁR 14.!

Olyan jó érzés volt egy ilyen érzékeny, nyitott és tehetséges nővel, mint Eszter beszélgetni!

További sok sikert kívánok és azt, hogy a szívében-lelkében szóló dal mindig tiszta hangokon szólaljon meg, soha ne zavarja meg azokat semmi sem!


665 megtekintés0 hozzászólás