Keresés
  • Németh Anikó

Elysian: a ruhába álmodott szépség


Amikor kisgyermekként a jövőnkről álmodozunk, nincs bennünk gát, félelem és „határtalanul” szárnyal a képzeletünk. Mire felnövünk, sokan elfeledkeznek arról, hogy egykor milyen titkos vágyakat dédelgettek. Őszinte örömöt – és büszkeséget is – érzek, amikor olyan ismerősöket látok, akik nemcsak, hogy azt csinálják, amire mindig is vágytak, hanem nagyon sikeresek is abban. Egy ilyen nő, „füredi lány”, Bódis Boglárka, történetét szeretném ma elmesélni Nektek!

A kép forrása: Bódis Boglárka Facebook oldala

A kép forrása: Bódis Boglárka Facebook oldala

Beszélgetésünkre nem akárhol, hanem a Budapest Central European Fashion Week helyszínén, a Bálnában került sor, s a „blog-randi” után részt vehettem a Bogi által alapított és jegyzett Elysian divatbemutatóján. Régi vágyam teljesült ezzel: végre élőben is láthattam a füredi divattervező egyszerre könnyed és mégis erőt sugárzó ruháit a kifutón.

Különös érzés valakit egész régről ismerni, s aztán hosszú idő után újra találkozni vele és kicsit úgy érezni, mintha egy film forgatókönyvét olvasnád – egy valóra vált álom történetét. A főszerepben egy finom, törékeny nő, aki mégis erős és pontosan tudja mit szeretne; klasszikus női értékeket és minőséget felmutatva tervezi ruháit és vágya, hogy minél több boldog nőt lásson maga körül.

Bogi kislányként szeretett bele a ruhák és finom anyagok világába és két keresztanyukája vezette be a varrás rejtelmeibe. Amikor 16 évesen megkapta az első varrógépét, a történet „első szála” máris elindult.

Az élet és tanulmányai először más irányba vitték és az államigazgatás felé terelték, de nem tudták letéríteni arról az útról, amit már gyerekként megálmodott és amelyen most jár.

Ugyan korábbi hivatásában is sikeres volt és munkája révén az utazás, a különböző kultúrák megismerése – melyek most is inspirációt adnak - fontos részei voltak életének, mégis eljött egy pillanat, amikor rádöbbent: szíve mélyén arra az útra vágyik, mely a divat világába vezet.

2008-ban, Párizsban sétálva meglátott egy gyönyörű kirakatot, melyben egy fehér ruha volt megvilágítva. Talán olyan lehetett ez Bogi számára, mint egy szerelem első látásra.

Megbabonázva nézte a kirakatot és a szépség annyira magával ragadta, hogy a régi vágya, s a belső hang azt súgta, hogy adjon teret a kreativitásnak, s a divattervezésnek az életében. Bogi meghozta élete egyik legmerészebb döntését: jelentkezett a KREA Kortárs Művészeti Iskolába és felnőttfejjel visszaült az iskolapadba. Az élet és az általa létrehozott Elysian márka sikerei őt igazolták!

A képek forrása: Elysian Facebook oldala - Elysian SS20-as divatbemutató, Bálna Budapest

A beszélgetésünk közben gondolatban Füreden is jártunk, mert Bogi Kiss Béláné, volt gimnáziumi osztályfőnökéről is mesélt, aki a középiskola első osztályában egy papírra leiratta a diákokkal, hogy hogyan tervezik a jövőjüket, hogyan képzelik el magukat felnőttként. Amikor 20 év múlva az osztálytalálkozón Bogi kinyitotta a megsárgult borítékot, maga is meglepődött: az állt rajta, hogy divattervező vagy külkereskedő.

A KREA végzős diákjaként 2012-ben alapította meg saját márkáját, az Elysiant, melynek esszenciája a szépség, a tökéletesség és a békesség. Bogi olyan nőknek tervez, akik egyszerre erősek és törékenyek – amilyen ő maga is. Férje, Nemesvölgyi Attila (Babka Budapest – érdemes utánanézni!) féltette, hogy egy csendes, finom, visszafogott nőt nem „nyom-e el” ez a szelídnek nem mondható divatvilág. Bogi mindig is hitt abban, amit csinált, s úgy véli, hogy az „hallja meg az ő hangját”, s fedezi fel magának az Elysiant, akinek pont erre van szüksége.

Az egész beszélgetés alatt az járt a fejemben, hogy hogyan tud ennyire EMBERI maradni és helyén kezelni a sikert, hírnevet és a vele járó figyelmet. Egy ponton ezt a kérdést már neki is fel kellett tennem, s a válasz annyira megfogott, hogy egy életre elviszem magammal.

„Az édesanyám azt mondta nekem egyszer, hogy sok kedves nő van, sok okos nő van és sok szép nő van, de az igazán különleges és ritka, ha egy nő egyszerre tud mindhárom lenni.”

Úgy hiszem, az Elysian ruhák is pontosan ezért olyan népszerűek mind a szakma, mind a vásárlók körében. Egyszerre tudnak „mindent”.

Még KREA-diák volt, amikor Bogi 2011-ben megnyerte az egyik legrangosabb nemzetközi fehérnemű-tervező versenyt, a Triumph Inspiration Awardot. Megnyerte a nemzetközi döntőt, s ezzel együtt egy óriási lehetőséget is kapott: a Triumph európai főtervezőjével dolgozhatott együtt egy évig. A kollekció, melyet az ő segítségével tervezett, a világ negyven országában volt elérhető a Triumph-üzletekben.

Az akkori siker visszaigazolást adott neki, hogy jó úton jár és igenis helye – nem is akármilyen – van a divatszakmában. Nem ez az egyetlen elismerés, amelyben Bogi részesült, hiszen pályája csodálatosan ível felfelé és szerencsecsillaga (mely azért, lássuk be, nemcsak a szerencsének, hanem tehetségének és szorgalmának is köszönhető) fényesen ragyog.

2015-ben a Glamour Women Of The Year díjátadón az év tervezője díjjal jutalmazták, s idén a Milan Fashion Week-en (milánói divathét) tartott divatbemutatót, ahol hatalmas szakmai elismerésben részesült: a Camera Buyers Italia és a Camera Nazionale della Moda Italiana díját nyerte el.

A kép forrása: glamour.hu

A kép forrása: Bódis Boglárka Facebook oldala

Nemcsak ruháival, hanem életszemléletével is hódít a divattervező, s célja, hogy azokat az értékeket, amelyekben hisz, tovább tudja adni minden nőnek. (Egyébként az Elysian divatmárka neve is ezt tükrözi, mert a francia szó jelentése, szép, tökéletes, békés.) Ennek egyik legfontosabb állomása lehet a TEDx Liberty Bridge Women előadás, melyben Bódis Bogi állhat a pódiumon, s szólhat a hallgatósághoz a program két kulcsszavának szellemében: „bátor és briliáns”.

A kép forrása: http://tedxlibertybridgewomen.com/

Természetesen a HelloFüred bloggereként nem hagyhattam ki a kérdést Balatonfüreddel kapcsolatban… Mit jelent a város Bogi számára?

Kicsit a távolba nézve válaszolt és bizony könnytől csillogó lett a tekintete. Ugyan a város gyerekkora óta sokat változott, mégis az otthont jelenti. A víz közelsége, az a szabad és nyitott, valódi értékeket képviselő szellemiség, amit gyermekként itt kapott, egy életre meghatározzák mai énjét. A Balaton szerelmese és ha Füredre jön családjával, a Balatonfüred táblánál mindig elfogja az a szívet melengető érzés, hogy „itthon van”. Van egy hely a kikötőben, ahol mindig készít egy fotót a tóról, akárhányszor hazalátogat. Remélem, egyszer valamilyen formában a város lakói is láthatják majd a sorozat darabjait! S ki tudja, talán ennek a fotó-kiállításnak a megnyitóján majd újra beszélgethetek vele!


291 megtekintés0 hozzászólás