Keresés
  • Németh Anikó

Amikor a lélek (is) táncol


Akik rendszeresen figyelemmel követik és olvassák a Hello Füred blog bejegyzéseit, tudják, hogy nem a mai az első alkalom, hogy a Nia közelébe „merészkedem”. Kovács Szilviával 1,5 éve találkoztam először, amikor a blog Testről és Lélekről bejegyzés-sorozatát írtam.

Már akkor, 1,5 éve tudtam, hogy jó helyen járok, mert amikor Kovács Szilvia Nia-oktató – life coach bemutatkozását olvastam a honlapján, ez az idézet köszönt vissza, mely olyan sokszor (és mindig jókor) bukkant már fel az életemben:

“Az igazi élmény az ember számára tehát elsőrendűen ennyi: önmagának megismerése. A világ megismerése érdekes, hasznos, gyönyörködtető, félelmes vagy tanulságos; önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás” (Márai Sándor)

S hogy miért is írok és mesélek Nektek most újra Szilviről? Az előző Nia-írásom óta eltelt időben sok minden történt, például a korábbi Zöld Teaház, ahol annak idején az első „táncomat lejtettem”, mára már MindEgy JógaKözpont néven várja a jóga és a különleges mozgásformák szerelmeseit. Többen is kértétek, hogy „derítsem fel a terepet” ismét, hogy a stúdió kínálatában még mindig megtalálható-e a Nia és hogy meséljek még róla.

Nos, be kell vallanom, hogy hallani ugyan sokat hallottam a Niáról, de igazából fogalmam sem volt, hogy mit takar a név. Kicsit olyan "boszorkányos táncolásnak" tartottam, mert csak a kép volt a fejemben, hogy sok nő felszabadultan, "extázisban" pörög-forog. Emlékszem, amikor először találkoztunk Szilvi ezen elmosolyodott és aztán elmagyarázta, hogy igazából mi is a Nia lényege.

A Nia egy olyan holisztikus módszer, mely a Test, Lélek, Szellem egészségének megőrzésére, helyreállítására szolgál. A Nia 9 mozgásforma mozdulataiból épül fel és ezek jótékony hatásait "adja össze". Ez a 9 mozgásforma a: tajcsi, taekwondo, aikido, dzsessztánc, modern tánc, Duncan-tánc, Feldenkrais-módszer, Alexander-technika és a jóga. Gondolhatjátok, hogy az egymástól eltérő mozdulatok (van közöttük lágy, gyengéd és játékos, szexi mozdulatok is) mennyi különböző módon hatnak és mind más más részt mozgósítanak a táncosban. Olyan ez, mint maga az élet: Szilvi elmagyarázta, hogy a Nia egyik alapelve is az, hogy az életünk minden mozdulata egy tánc. Ha tudatosan figyeljük a testünket, segítünk az érzelmeinket és a bennünk áramló energiát felszabadítani.

Ő maga a táncban (és ezen belül a Niában is) annak gyógyító és felszabadító erejét szereti a legjobban; azt, hogy általa és segítségével a testet, a testtudatosságot és a körülöttünk lévő világot is meg tudjuk érteni, tanulni. A tánc (legyen az akár a szakrális körtánc, a szabadtánc vagy a Nia) segít kikapcsolni, egyszerre lazít el, s tölt fel energiával.

​​Én magam is kipróbáltam a Niát, de ahelyett, hogy én mesélnék csak, egy kedves ismerősömet, Rózsa Dominikát is faggattam kicsit, hogy neki mit jelent a Nia.

„Nagyon tetszik, hogy mindig változatos, segít a lelki feltöltődésben, ha valami bánt, kitáncolom magamból és jobban érzem magam. Aki szeret táncolni, annak ez egy nagyon jó kikapcsolódás és sok minden bele van építve: egy kis jóga, egy kis harcművészeti gyakorlat, egy kis torna is.”

A táncos óra hallatán sokan megijednek, hogy nem egy Fred Astaire veszett el bennük, de nem kell félni, mert nagyobb előképzettség nélkül is sikerélményt ad a Nia, mert egy idő után valóban nem arra figyel az ember, hogy tökéletesen "lemásolja" Szilvi mozdulatait, hanem hogy jól érezze magát.

Ahogyan Szilvi is mesélte és Dominika is megfogalmazta, tényleg van itt minden: dzsessztánc és körtánc-elemek, "szólóban" és kézen fogva, csoportként "eltáncolt" érzések. Nem elhanyagolható, hogy bizony jól ki is lehet melegedni. Nem tudom, hogy szigorú számítások szerint hány kalóriát lehet elégetni ilyenkor, de biztosan átmozgat minden tagot és porcikát a Nia, s a "lelki zsír" is ég, mert olyan felszabadult és vidám érzést ad, amire mindenki vágyik. ​​

Az óra végén kis relax, "levezetés" is van, s mindenki elmondhatja – ha kedve tartja -, hogy milyen élményekkel, megtapasztalásokkal tér majd haza.

Ha ti is kipróbálnátok és megtapasztalnátok, hogy milyen is a Nia-érzés, keressétek Szilvit a MindEgy JógaKözpontban! Óráit keddenként 17.30 - 18.30-ig tudjátok látogatni előzetes bejelentkezés alapján!

(További információ és bejelentkezés itt: http://tanc-coaching.hu.)

Sőt, most érdemes lesz a Hello Füred Facebook oldalát is figyelni, hiszen Szilvivel egy nagyon jó játékot találtunk ki Nektek!


176 megtekintés0 hozzászólás