Keresés
  • Németh Anikó

Hello Füred & Hello Siófok!


Ez a nyár telis-tele volt kalandokkal és bővelkedett érdekes témákban! Nem is olyan régen áthajóztam a déli partra, hogy körülnézzek Siófokon - mert bizony, be kell vallanom, turistaként már rég jártam Kálmán Imre, az operettjeiről híres magyar zeneszerző, karmester szülővárosában.

Úgy gondolom, hogy bár szép helyen élünk és sok jó adottsággal rendelkezik a város, néha nem árt a város határain túlra is menni és kicsit körülnézni. Be kell vallanom, hogy az én fejemben is sok régi kép élt még Siófokról és jópár hely megváltozott, megszépült, mióta nem jártam ott. Amikor csak a "fő csapásirányon" haladunk a kompról vagy komphoz sietve, ezekről mit sem tudunk...

Ha már Siófokon jártam, felkerestem a Hello Siófok "főhadiszállását" is és egy kötetlen, baráti beszélgetés során megismerkedtem a siófoki Tourinform kollégáival.

Stadler-Szentpéteri Ildikó, a város marketingkommunikációjáért felelős Siófoki Fürdőegylet- Turisztikai Egyesület és Tourinform iroda vezetője és Bárkányi Bianka, a Siófoki Fürdőegylet-Turisztikai Egyesület marketing munkatársa fogadtak a Víztorony épületében lévő Tourinform irodában és arról beszélgettünk, hogy hogyan változott Siófok "stratégiája", hogyan próbál megújulni a város, mind fizikailag, tehát városképileg, mind marketing szempontból.

Azért is voltam erre kíváncsi, mert 2019-ben Siófok lett a Marketing Fővárosa már második alkalommal, hiszen a Magyar Marketing Szövetség Siófok 12 pályázatát is Városmarketing Gyémánttal díjazta.

A Hello Füred eddig több "Hello"-val is együttműködött és minden egyes kapcsolatfelvételkor az elsők között jelent meg és fogalmazódott meg a kérdés, hogy a másik fél számára mit takar a "Hello". Siófok esetében azt a megújulást, fiatalos lendületet képviseli a név, a szó leginkább, amely a szórólapokon, prospektusokon és egyéb turisztikai anyagokon képileg is megjelenik. A déli part fővárosával kapcsolatos régi sémákat, beidegződéseket próbálta ezzel a váltással a város marketing-csapata felülírni, s a számok és visszajelzések tükrében mindezt nagyon sikeresen tették.

Az egységes arculat, a Facebookon, az Instagramon és a város honlapján is megjelenik és összefog minden turizmushoz kapcsolódó tartalmat.

Vannak dolgok, amik nem változnak, változtak, így Siófok elsősorban a családokra számít vendégként, bár, a déli parton is egyre több helyen nyíló újhullámos éttermek, bisztrók és kávézók már egyre szélesebb réteget és nagyobb számú közönséget is megszólítanak.

A Fő téren álló Víztorony, amely a város egyik jelképe is, jó orientációs pont és eköré szerveződik sok rendezvény és program is. Ottjártamkor a közelben álló színpadon koncert kezdődött és ahogy a napközbeni strandolás után az emberek a vacsorához és az esti programokhoz készülődtek, gyülekeztek, egyre inkább megtelt a tér.

Nekem külön tetszett, hogy a téren található szökőkút, hasonlóan a mi füredi, parti szökőkutunk, nagy zsibongás helyszíne volt.

Meg is mutatom Nektek, mert egy nem mindennapi szökőkútról van szó: egyben szobor is, mely gróf Széchenyi Istvánt, a legnagyobb magyart ábrázolja.

A beszélgetés során arra is kíváncsi voltam, hogy mi alapján tervezte meg az idei szezont és dolgozta ki stratégiáját a város. Ahogy Ildikótól megtudtam, a 2018-as év a jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően kiemelkedően sikeres éve volt Siófok számára. Több, mint egymillió látogató, tizenkét nagyrendezvény és egy 50 éves születésnap tette mozgalmassá az év minden hónapját. Ahogy az elmúlt évről beszélgettünk, megtudtam, hogy a Balaton legnagyobb városa a fiatalok mellett egyre több családot vonzott, hiszen az egész évben zajló programokkal mindenkit igyekezett megszólítani Siófok.

A cél, hogy a Balatonhoz látogatók - érkezzenek a magyar tenger bármelyik partjára is- egységes desztinációként tekintsenek a tóra és környékére és kiránduljanak, lássanak, ismerjenek meg belőle minél többet!

Siófok 2019-ben azt tartja szem előtt és már az elkövetkező évre vonatkozóan is az a célkitúzés, hogy minden korosztály és érdeklődő találjon magának programot: a strandolók, a pihenők, az aktív kikapcsolódást keresők, a kulturális programok iránt érdeklődők, a könnyűzene kedvelői, a gasztronómia rajongói, a kisgyermekek, a szülők, a lazítani vágyó fiatalok egyaránt úgy érezzék, hogy valóban itt kezdődik a Balaton!

A látogatás "hivatalos" része után beültem a Tourinformhoz közeli Melba kávézó és cukrászdába, ahol nagy örömmel láttam, hogy felkészültek a magam fajta "mentes" vendégekre is. Egy remek latte és egy nagyon finom (na jó, be kell vallanom, hogy kettő volt) paleo süti fölött üldögélve néztem és hallgattam az utcán elsétáló embereket és figyeltem az üzletbe betérőket. Az udvarias kiszolgálás és a kedvesség, amit az eladók részéről tapasztaltam szinte hihetetlen! Ilyenkor tér vissza a hitem, hogy vannak még olyan vendéglátósok a Balatonnál, akik nemcsak a szezonban, hanem hosszútávon gondolkodnak és valóban visszavárják a vendégeket.

Később Bárkányi Biankával egy finom vacsora mellett beszélgettünk még a jövőről és a tervekről, majd a hajóállomás felé vettem az irányt, ahol a kapitány még egy közös fotóban is benne volt indulás előtt.

S hogy min gondolkodtam hazafelé a hajóúton az egyre sötétedő eget és a mindig gyönyörű Balatont nézve? Először is azt, hogy hálás vagyok, hogy itt élhetek, mert fantasztikus látványban volt részem. Másodsorban örültem, mert a hajón velem utazó turisták beszélgetés-foszlányait elkapva arra jutottam, hogy hála Istennek, más is úgy vélekedik, mint én: ha már a Balatonnál jár valaki, s a szállása legyen akármelyik oldalon is, érdemes betervezni olyan programokat, látnivalókat is, amelyek révén komplexebb képet kapnak a magyar tengerről és annak környezetéről.

Ha a Balatonhoz terveztek nyaralást vagy az év bármely részében utazást, érdemes tájékozódnotok és szemezgetnetek a sok-sok lehetőség és program közül előtte.

Ha ez a bejegyzés most egy kicsit jobban felkeltette az érdeklődéseteket Siófok iránt, akkor a https://hellosiofok.hu/ oldalról kiindulva máris elkezdhetitek tervezni a következő kirándulást; s ne feledjétek, ha Siófokon már körülnéztetek, Füred is vár szeretettel! ;-)


44 megtekintés0 hozzászólás