Keresés
  • Németh Anikó

Nem sintér! Gyepmester!


A nyár folyamán több alkalommal is megkerestetek, hogy szívesen segítenétek és szeretnétek adománnyal, munkával vagy pénzzel támogatni szervezeteket vagy magánszemélyeket. Jóleső érzés, hgy megtiszteltek a bizalmatokkal és ha segíteni is tudok, igazán sikerrel tudjuk zárni a projektet.

Az egyik esetben – talán emlékeztek rá Ti is – a Csopaki Üdülőfalu és Kemping csapata keresett meg azzal, hogy használatból kikerült paplanokat adományoznának „valakinek”.

Rögtön Bujpál Bernadett neve jutott eszembe először. Berni a Balatonfüredi Ebrendészeti és Gyepmesteri Telep vezetője és tudom, ha hozzá fordulok, sosincs megoldatlan ügy, teljesíthetetlen kérés.

Az adományozás sikerrel zárult és mind a csopaki kollektíva, mind a sok-sok kutyus boldogan zárta a napot annak tudatában, hogy a paplanok jó helyre kerültek.

Arra gondoltam, hogy a Gyepmesteri Telep Facebook oldalán kívül én is adok Nektek egy kis betekintést Berni munkájába és igyekszem eloszlatni pár tévhitet. Sajnos – és ezt én magam is tapasztalom a Facebookon nézelődve – sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi is a balatonfüredi telep gyakorlata és hogy egyáltalán mi történik ott. Sőt, szomorúan olvasom időnként, hogy valótlanságok keringenek az éterben.

Öntsünk gyorsan tiszta vizet a pohárba!

Ahogy Bujpál Bernadettől megtudtam, sokan nem tudják, hogy valójában mik a telep feladatai, ezért most megmutatom nektek a feladatokat és szabályokat.

Állategészségügyi feladatok:

-a város közigazgatási területén a kóbor ebek befogásával, őrzésével, gondozásával, értékesítésével, végső esetben ártalmatlanná tételével kapcsolatos feladatok ellátása,

-az állategészségügyi hatóság rendelkezésére az embert mart, veszettség szempontjából aggályos eb és macska 14 napos, valamint az embert mart, veszettségre vagy veszettség fertőzöttségre gyanús napos hatósági megfigyelése,

-a város közigazgatási területén belül a közterületen elhullott kisállatok (kutya, macska) tetemek begyűjtése, elszállítása, ártalmatlanná tételéről való gondoskodás,

-a hatóság által jogerősen elkobzott állatok (kutya, macska) elszállítása, illetve átvétele,

-ebzárlat idején – az állatorvos által megállapított időközökben – a zárlat alatt álló terület bejárása, és a tilalom ellenére szabadon talált ebek befogása.

A közhiedelemmel ellentétben NINCS altatás a Balatonfüredi Gyepmesteri Telepen és Berni arra törekszik, hogy az ott levő kutyusok minél hamarabb új családba kerüljenek. Nagyon fontos, hogy nem értékesítés, hanem örökbefogadás útján kerülnek a telep kutyusai (és macskái) új gazdihoz. Hogy mindenki érezze, hogy az örökbefogadás mennyire komoly elkötelezettség, csak bemutatkozás után vihetik el a kutyusokat az új gazdik és bizony "szerződésben" kell vállalni, hogy az örökbefogadást komolyan veszik. Az örökbefogadási szerződéssel még nem ér véget a történet, hiszen Berni rendszeresen ellenőrzi az örökbefogadott kutyusokat; ahogyan ő fogalmaz, „nincs elengedve a kezük, illetve mancsuk örökbefogadás után sem”.

Hadd mutassak pár "sikertörténetet" Nektek képekben!

Sokan kérnek segítséget elkóborolt kis kedvencekkel kapcsolatban, illetve egyre többen osztanak meg bejegyzéseket a városban kóborló ebekről. Amennyiben elkóborolt kutyust talál valaki, a 06/20/3553-418 telefonszámon lehet Bujpál Bernadettet értesíteni, aki gondoskodik az ellófrált eb befogásáról és a chip ellenőrzése után a gazdi értesítéséről.

Ugyan sokak számára a kettő egy és ugyanannak tűnik, de a Balatonfüredi Ebrendészeti és Gyepmesteri Telep nem azonos a Balatonfüredi Ebmenhellyel; az előbbi hatósági feladatokat lát el.

Mielőtt a mai bejegyzés végére érnék, arra kérlek Titeket, hogy ne feledjétek, közeleg augusztus 20., amikor sok kutyatulajdonosnak okoz fejfájást a tűzijáték. A durrogás miatt megrémült, elszökött kutyusok kóborolhatnak a városban, s hogy ezt megelőzzük, Berni is és én is kérünk mindenkit, hogy fokozottan figyeljen a blökijére! Ne hagyjátok őket egyedül és főleg olyan helyen, ahonnan a robbogatás hatására könnyen elszökhetnek! Igyekezzetek erre az időre zárt térbe, zajmentes(ebb) helyre vinni a kutyákat és legalább addig négylábú kedvenceitekkel maradni, nyugtatni és simogatni, őrizni őket, míg véget nem ér a „show”!

Ha szeretnétek naprakész információkat, kövessétek a telep hivatalos Facebook oldalát! https://www.facebook.com/ebrendeszet/


353 megtekintés0 hozzászólás