Keresés
  • Németh Anikó

TúraBOT- avagy a nagy tesztelés


Mindig nagy érdeklődéssel figyelem, hogy mi történik a nagyvilágban és hogy ezen belül a technika világában milyen újdonságok jelennek meg. Sokszor "Istencsapásaként" tekintünk a legújabb kütyükre, bigyókra és applikációkra, de lássuk be, sok hasznos és értelmes alkalmazással is találkozhatunk. ...csak egy kicsit tudatosabban kell használnunk a technika vívmányait.

Nos, egy ilyen alkalmazásra hívta fel a figyelmemet a Telenor Magyarország Zrt-vel együttműködő Virgo Systems Informatikai Kft. regionális igazgatója, Szabó Tamás.

A videó forrása: Telenor Hungary YouTube csatornája

Tomival régóta ismerjük egymást és mivel tudja, hogy idegenvezetőként is ténykedem, arra gondolt, hogy megmutatja a Telenor vadiúj városfelfedező chatbotját, mely a Hipernet TúraBOT névre hallgat. Nagyon jól tette! ;-)

A Facebook Messenger appban bárki – tehát nem csak Telenor-előfizetők – számára ingyenesen elérhető a virtuális idegenvezető és a Hipernet TúraBOT névre keresve máris indulhat a móka!

A fotó forrása: Telenor Hungary

A Telenor chatbotja az ország 5 városának izgalmas és eddig nem mindenki által ismert történeteit, érdekes helyeit mutatja meg. A túrák kidolgozása a Telenor szakmai partnere, a budapesti tematikus sétákat szervező Hosszúlépés feladata volt. Balatonfüred mellett Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsett kínál fel összesen 13 városnéző túrát a TúraBOT, s ezeket a sétákat a chatbottal való üzenetváltások segítségével lehet végigjárni.

A fotó forrása: Hosszúlépés - Facebook

Az alapos és hosszú kutatómunka során összegyűjtött érdekes információkat később egy több szakemberből álló csapat rendezte össze szórakoztató audiovizuális anyaggá. A fotósok, illusztrátorok és szövegírók kíváló munkája mellett számomra nagyon fontos az „app hangja” is; a látnivalókról szóló könnyed, mégis alapos és informatív hangzó anyagot Pál András színművész tolmácsolásában hallhatjuk.

A fotó forrása: Pál András - Facebook

A Telenor célja az volt, hogy megmutassa, hogy a Hipernet mennyiféle élményt tud nyújtani az embereknek és hogy az okostelefonokat "okosan" is lehet használni. A chatbot június végétől bárki számára elérhető.

Bár az alkalmazás ingyenesen elérhető, használatához wifi- vagy mobilinternet-elérés szükséges!

A kaland:

Az élmény akkor az igazi, ha megoszthatod másokkal, így Ági barátnőmet és Balázs barátomat is elhívtam, hogy együtt fedezzük fel a füredi nevezetességeket bemutató "appot". Sokat nevettünk és az egyes megállók kapcsán saját emlékeket idéztünk és jókat beszélgettünk. Balázs közben az egészet képekben is dokumentálta - hála neki, ilyen formában is meg tudom mutatni a barangolás részleteit.

Balatonfüreden 2 túra közül lehet választani. A Régimódi vakáció egy fél - egyórás túra. A Csalogánytól Ötvös Csöpiig egy rövidebb, fél órás túra, ahol híres emberek híres házait vehetjük szemügyre laza sztorik kíséretében, s a parton tehetünk egy sétát, ahol pár padot is útba ejtünk, amik soha nem arra néznek, amerre kellene.

Az idegenvezetés chatbot-üzenetekre épül: a különböző megállók között térképek, fotók és gifek navigálnak és ha egy adott ponthoz megérkezünk, kiválaszthatjuk, hogy meghallgatni vagy inkább elolvasni szeretnénk az adott látnivaló történetét. A füredi séták mindegyike kényelmes tempóban kicsit több, mint fél óra alatt bejárható, ami szerintem pont elég arra, hogy egy kicsit képbe kerüljünk.

Ági egy kamasz fiú anyukája; Balázs szeret utazni és barátaival jó kis programokat szervezni; én pedig amellett, hogy idegenvezetőként is dolgozom, tanár vagyok. Olyan szemmel is néztük az alkalmazást, hogy családunk, ismerőseink mit szólnának az apphoz.Azt kell mondanom, hogy ideális lehet a TúraBOT olyan családoknak, amelyek kamaszokkal érkeznek a városba, illetve olyan fiatal baráti társaságoknak, akik mai nyelvezeten, könnyed stílusban, érthetően, világosan és élvezetesen szeretnének egy kicsit információkat gyűjteni Balatonfüredről.

Mindhármunk nevében mondhatom, hogy már ilyen rövid idő alatt is rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak és közben nagyon sokat nevettünk! Végigjártuk a főbb nevezetességeket és a túra végén a Kedves Cukrászdában egy kávé és süti mellett értékeltük a látottakat, hallottakat.

Szerintem nagyszerű az ötlet és az okostelefont végre valóban okos dologra tudtuk használni! Sem időhöz, programhoz nem voltunk kötve és nem idegenekkel együtt, hanem baráti körben tudtunk eltölteni egy feledhetetlen délutánt! Kíváncsian várom, hogy milyen új városok, települések (reménykedem benne, hogy talán Tihany is közöttük lesz) és látnivalók kerülnek fel az alkalmazásra a jövőben! Ígérem, lesz folytatás, hiszen a Telenor kommunikációs szakértőjével és fejlesztőivel egyeztetve azt látom, ez még csak a kezdet!

A fotókért köszönet Hujder Balázsnak!


151 megtekintés0 hozzászólás