Keresés
  • Németh Anikó

Ahol mindig kék az ég - Az ÉgSzínKék


Ez a mai bejegyzés egy kis időutazással kezdődik. Ígérem, a végére megérkezünk 2019-be és Balatonfüred legújabb „törzshely-gyanús” koktélos-kávézójába! Tartsatok velem!

„Néhány” évvel ezelőtt, nem sokkal a 15. születésnapom után, az akkori nyári diákmunka végeztével a parton sétáltam. Leültem egy padra és csak néztem az arra elhaladókat. Végre kiszellőztettem a fejem és picit élveztem a „maradék nyarat”. Amikor a nézelődésen és fagyin túl elindultam hazafelé, egyszer valamiért megfordultam, mert olyan érzésem volt, mintha valaki nézett és követett volna. Jött mögöttem egy srác, hatalmas túrazsákkal a hátán, de mivel jó messze le volt maradva mögöttem, megmosolyogtam magam, hogy „ej, Anikó, túl sok Jane Austen könyvet olvastál”.

Később újra megfordultam és a hátizsákos srác integetett és szaporázta a lépteit. A francba, tényleg követtek! A mai eszemmel visszagondolva, vígjátékba illő jelenet volt, ahogy elkezdtem futni.

A fiú kiabált: „Ne szaladj el, várj meg, beszélgessünk!” Én: „Dehogyis!”

Aztán valahogy olyan tempóra kapcsolt, hogy mégis utolért. No, ő volt Szűcs Gábor (ma Little G.Weevil néven zenél; sikeres blues énekes és gitáros), első szerelmem (az ovis és általános iskolai NAGY szerelmeket leszámítva). Nem tudom hogyan vett rá, de végül nem szaladtam el és az akkor „Fészek” néven működő kávézóban volt életem első igazi randija.

Ha azt mondom, hogy nagy adag nosztalgiával érkeztem Hámori Marcell meghívására az ÉgSzínKék Balatonfüredbe, akkor a fenti történet után már értitek, hogy miért. Amikor elkezdtünk beszélgetni, atősgyökeres füredi Marci egyből mondta is, hogy tudja, régen nagy randihely volt a Fészek, s szerinte az ÉgSzínKék is hasonló lesz,mert a nyitás napjától nő a népszerűsége, rengeteg a visszatérő és a törzsvendég.

A teraszon ültünk le és Marci rögtön egy különleges kivis-bazsalikomos limonádéval lepett meg, melynek alapja nem a máshol megtalálható, jól bevált szirup, hanem valódi gyümölcs és friss bazsalikom. No, így kezdtünk el beszélgetni Marci régi nagy álmáról és az útról, ami az ÉgSzínKék megnyitásáig vezetett.

Svájcban próbálta ki magát az ÉgSzínKék megálmodója és ahogy hallgattam őt, egyértelmű lett, hogy fiatal kora ellenére már most nagyon szép karriert tudhat magáénak. Mivel tudta a kezdetektől, hogy nem külföldön képzeli el a jövőjét, Marci hazatért Balatonfüredre. Rögtön, a 2016 végén megnyílt Aura Hotelben bizonyíthatta rátermettségét, hiszen az új hotel bárját az alapoktól felépíthette. Budapesten is eltöltött egy rövid időt Magyarország egyik legjobb bárjában, a Black Swanban, de végül mégis Balatonfüred lett a „végállomás”.

Füreden július 3-tól lett még kékebb az ég, hiszen ekkor rajtolt el hivatalosan az ÉgSzínKék, mely név nem a dizájnban és a hely színeiben, hanem Marci életfelfogásában gyökerezik. Mindig meg kell látni a szépet az életben, örülni kell az ég kékjének, a nap fényének és az apró örömöknek, melyek ott vannak a mindennapjainkban.

Ezt a gondolatot fogta meg Szurma András a logó fiatal tervezője is!

Az egész évben nyitva tartó új koktélozós-kávézós hely berendezése és hangulata dr Tóth Alexandra (szandraotthon.hu) nevéhez kapcsolódik, aki teljes mértékben megvalósította Marci elképzeléseit; egy modern kávézó és egy régi klasszikus bár ötvözete lett megjelenésben is az ÉgSzínKék.

Hámori Marcellt többek között a győri Szomszéd Koktélbár és Kávézó inspirálta. Nemcsak azért, mert az említett helyhez barista akadémia is kapcsolódik, hanem mert a Red Lab Speciality kávék

(Bagira Coffe pörkölés) csak Győrben, náluk és Marcinál, Füreden kaphatók.

A közepesen sötét és a világosabb pörkölésű arabica kávé mellett füredi (Gyukli) brandy, Pach Gábor (Fenegyerek) féle pálinka, balatoni gin, balatonvilágosi Hedon sör és a Sabar, Gyukli Pince és Arias Borászat tételei is kóstolhatók Füred „legkékebb” helyén. Ha az italok mellé a rágcsánál többre is vágyik a vendég, Nanett házi süteményeiből és különleges barfood-okból is lehet válogatni.

A 2 féle specialty kávé mellett ősztől a tea egyre nagyobb hangsúlyt fog kapni, de aki nem tud addig várni, házi jeges tea formájában már most is kóstolhatja! Kóla és társai helyett pedig a magyar Tikkadt szöcske és natúr gyümölcslevek kínálják magukat.

Az egyedi kávék és Signature (saját recept alapján, különleges összetevőkből készült) koktélok mellett, a14 féle ginből, 4 féle tonikból és fűszerekből összeállított Gin&Tonic menü várja a vendégeket az ÉgSzínKékben, s alkalmanként élő zenével is megfűszerezik a hangulatot Marciék a Tagore sétányon, az Ipoly szálló szomszédságában.

Ha szeretnétek naprakész információkat, kövessétek az ÉgSzínKék Facebook és Instagram oldalát és látogassatok el személyesen is a reformkori városrész legújabb bárjába! Most egy kis extra lendületet is adok Marci jóvoltából, hiszen a Hello Füred következő játékában egy 10.000Ft értékű utalványt nyerhet a legszerencsésebb játékos.

A mai bejegyzés fotóit Hujder Balázs készítette.


896 megtekintés0 hozzászólás