Keresés
  • Németh Anikó

Nemsokára egy húron pendülünk


Talán az ég is érezte, hogy most már illene „áldását adnia” a nyár kezdetére, s ahogy végre Balatonfüredre is megérkezett a nyár, kezdetét vette a szinte egészen ősz végéig tartó „fesztiválszezon”.

Balatonfüred honlapjára kattintva, a gazdag, változatos programnaptárt végignézve, Ti is láthatjátok, kedves „HelloFüredesek”, hogy a város méltán érdemelte ki a kultúra városa elnevezést, hiszen olyan fesztiváloknak, kiállításoknak, koncerteknek ad helyet Balatonfüred, melyek nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is ismertté teszik Füred nevét.

Ezen a héten a Könyv-Bor-Jazz Fesztivál és a FINA nyíltvízi úszó világkupa „bizsergette meg” a várost, de nem kell sokat várnunk a következő nagyszabású programig, hiszen június 22-én veszi kezdetét a 14. BALATONFÜREDI NEMZETKÖZI GITÁRFESZTIVÁL, mely egészen június 29-ig várja a gitárzene kedvelőit.

Aki rendszeresen olvassa a blogomat, emlékezhet, hogy tavaly egészen a kezdetektől felgöngyölítettem a „gitár-sztorit”, hiszen 13 év alatt rengeteg minden történt az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész (a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) tanszékvezető egyetemi tanára) által fémjelzett fesztivál életében.

A fesztivál másik motorja, a 14. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál program managere, Eötvös Zita volt segítségemre abban idén is, hogy összefoglaljam és megmutassam Nektek, hogy milyen különlegességekkel várják a szervezők a közönséget.

A minden év júniusában megrendezett fesztivál felvonultatja a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, fiatal versenygyőztes tehetségeit és virtuózait. Nem túlzok és mindjárt meg is látjátok, hogy milyen fantasztikus programmal készül a közönség számára idén a gitárfesztivál!

A fellépő művészek névsorát és bemutatásukat olvasva egyből megakadt a szemem Edin Karamazov nevén, aki a Sting-rajongók előtt sem ismeretlen, hiszen „Fullánk úrral” több közös felvételt is készítettek. A méltán híres gitárművész a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválon is fellép!

Edin Karamazov mellett számos külföldi és hazai híresség fogadta el a szervezők meghívását, így – a teljesség igénye nélkül – olyan művészek koncertjeit élvezhetik a zenekedvelők, mint Johannes Moller (Svédország), Carlo Curatolo (Olaszország) vagy például a lengyel Lukasz Kuropaczewski. A fellépők között köszönthetjük az Eötvös Zenei Alapítvány támogatottjait is.

Bár a „külsősök” számára elsősorban az esti koncertek jelentik a fesztivál programját, a szakmai közönség és a résztvevők délelőttönként mesterkurzusokon vehetnek részt a Ferencsik János Zeneiskolában, illetve Petr Matousek cseh és Giannis Peleodomopoulos görög hangszerkészítő-mesterek kiállításán betekintést nyerhetnek a látogatók a nemzetközi hangszerépítési technikák világába, s megcsodálhatják június 24-én és 25-én a kézzel készített mesterhangszereket.

Idén is Balatonfüred reformkori városrésze ad helyet a programnak, amely kiváló környezetet biztosít egy nyár eleji fesztiválnak a maga romantikus hangulatával. A fesztivál fővédnöke: Kontrát Károly miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár.

A program támogatottsága és töretlen népszerűsége nem véletlen, hiszen a fesztivál szervezői büszkén mondhatják el, hogy a rendezvény az elmúlt évek alatt közel másfélmillió ember szórakoztatását, programjainak nemzetközi megmérettetését és a gitárosok képzését jelenti.

A műfaji különbözőség és színesség révén a balatonfüredi gitárfesztivál minden érdeklődő számára garantáltan maradandó élményt nyújt; a résztvevők és a nézők közös ismertetőjegye pedig a zene és a klasszikus gitár szeretete.

S hogy miért tartom fontosnak idén is felhívni a figyelmeteket a fesztiválra még annak kezdete előtt? Mert azt hiszem, a szervezők hatalmas ajándéka a város lakói számára, hogy a balatonfüredi lakosoknak a koncertekre a belépés (lakcímkártya felmutatásával) ingyenes! Tulajdonképpen anélkül lehetünk világraszóló élmények részesei, hogy kitennénk a lábunkat a városból. Éljetek a lehetőséggel és vigyétek hírét ennek a már nagy hagyományokkal rendelkező fesztiválnak!

Remélem, találkozunk a koncertek valamelyikén (vagy mindegyikén)! S hogy jó előre meg tudjátok tervezni a programotokat, látogassatok el a http://www.balatongitar.hu/program/ oldalra, illetve kövessétek a fesztivál hivatalos Facebook oldalát a folyamatosan frissülő hírekért, információkért!

A fotók forrása: www.balatongitar.hu


37 megtekintés0 hozzászólás