Keresés
  • Németh Anikó

A Balaton füredi festője


Olyan büszke vagyok, amikor otthonról kilépve hallom, hogy a városomat dicséret éri és olyan jól eső érzés, amikor személyesen is ismerem, hogy kinek a nevéhez fűződik egy-egy siker, elismerés. Szombaton este Alsóörsön is úgy éreztem, hogy szerencsés vagyok, mert olyan korban, olyan helyen élek, amikor és ahol nagyszerű dolgok történnek.

A Török Adószedő-ház udvarán ülve a kora esti napfényben fürdő tájban gyönyörködve az jutott eszembe, hogy milyen fantasztikus, hogy Fürednek is van egy olyan emblematikus „Balaton-festője”, mint amilyen Badacsonynak Egry József volt. A lélegzetelállító látvány, ami a Török-házból tárult a szemem elé: a Balaton (a maga 1000 arcával), az öböl és a dombok; távolabb az Apátság és a messzeségben apró foltnak tűnő vitorlások – nos, a ház pici előterében, szobájában, s a pincében mind-mind visszaköszöntek Pálffy Károly festőművész képein.

Amikor pár napja megosztottam Veletek, kedves olvasóim, hogy kiről készülök írni vasárnap a blogban, nagyon sokan írtatok nekem privát üzenetben is és kommentben is – mindenkinek volt egy jó szava, egy kis története és személyes emléke Pálffy Károllyal kapcsolatban. Arra gondoltam, hogy ezen a héten nem a megszokott blog-randis formában, hanem a Ti segítségetekkel írok egy bejegyzést, mely megkésett ajándék lesz a nemrég 70. születésnapját ünneplő tapolcai születésű, füredi festőművésznek.

Hadd kezdjem önző módon magammal a sort! Emlékszem, hogy gyerekkorom első kiállítás-élményei között volt az, amikor elmentünk anyukámmal egy kiállításra, amely füredi alkotók munkáiból nyílt. Őszinte leszek, ma már nem emlékszem sok mindenre belőle, de örök életemre beleégett két dolog a fejembe: a színek, az arany-barna és a különös kékek, és az akkor számomra még szokatlan – mára talán Pálffy Károly egyik ismertető jegyévé vált – kör alapú/alakú festmények.

A gyerekkori élmények nemcsak bennem hagytak mély nyomokat, hiszen sokan írtátok nekem, hogy a város különbözői iskoláiban, Pálffy Károly volt diákjaiként mennyi mindent kaptatok tőle. Mai napig szívesen emlékeztek vissza jó humorára, stílusára és arra a tudásra és szemléletmódra, mellyel nyitottabbá tett titeket a művészetek iránt. Azt gondolom, ennél még „egy fokkal” nagyobb lépés (igazán megható érzés lehet azt hallani), ha valaki azt mondja, a grafikus-festőművész hatására indult el a művészi pályán – bizony, ilyen is van közöttetek, kedves „HELLOFÜREDESEK”.

Elárulom, olyan komment is akadt, amelyikben egy édesanya pont amiatt szomorkodott, hogy lánya „épp lecsúszott” a tanárúrról – épp akkor ment nyugdíjba a festőművész, amikor diákként a kommentelő leánya az iskolapadba ült.

A fotó forrása: www.balatonfured.hu

A volt diákok és a füredi kiállítás-látogatók mellett a város is elismerte Pállfy Károly munkásságát, hiszen több díjjal is jutalmazta munkáját, illetve a kultúráért tett szolgálatait. A Pro Comitatu és a Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetés is azt jelzik, hogy a város is érzi, az ország határain belül és túl rendezett kiállításokkal a város hírnevét is öregbíti a művész.

Ahogy a Török-házban néztem a képeket – s főleg a „Képzelt alkotótábor a Balatonnál” darabjait – az jutott eszembe, hogy milyen nagy tudás, fantázia, „bátorság” és alázat kell ahhoz, hogy a legnagyobb régi művészek stílusában (már ez is mutatja, hogy milyen sokoldalú és kreatív Pálffy Károly) tudjon valaki egy témát megközelíteni. Azt hiszem, nekem tegnap este olyan „mediterrán/boldog-vagyok-hogy-(itt)élek/büszkeség” érzésem volt Alsóörsön.

Gyönyörű helyen, fantasztikus képek között sétálva – meg-megállva, elmélázva tölthettem el egy kis időt. Sok szeretettel ajánlom figyelmetekbe az alsóörsi kiállítást; ha időtök engedi, mindenképpen látogassatok el oda!

Pálffy Károlynak és feleségének, „manager-ének”, társának, Anginak jó egészséget és minden jót kívánok; magunknak, kiállítás-látogatóknak pedig azt, hogy még sok ilyen csodálatos élményben lehessen részünk.


300 megtekintés0 hozzászólás