Keresés
  • Németh Anikó

Thunderfoot - avagy hogy kerül a csizma "Füredre"...


Magam sem gondoltam volna, hogy ennyire „összetett” bejegyzéssel tér majd vissza Hozzátok júniusban a Hello Füred.

Képzeljétek, ebben a mai bejegyzésben világgá is megyünk, Füreden is maradunk, táncolunk is és kis zenetörténetet is tanulunk! Sőt, még azt is megmutatom, hogy egy sokak által nem annyira ismert stílust hogyan tudott egy jóképű énekes-gitáros közelebb hozni a világ minden táján az emberekhez.

Kezdjük egy kérdéssel! Ti tudtátok, hogy Balatonfüreden már közel másfél évtizede működik linedance csoport? Gondolom, most sokan visszakérdeznek: „De mi az a linedance?”

A linedance-et magyarra talán úgy lehetne lefordítani, hogy formatánc vagy sortánc. Mostanra a linedance és a country zene szinte egyet jelentenek és hála Istennek, aki kíváncsi rá, hogy milyen is ez a tánc, Füreden is meg tudja nézni, hiszen a városunk is büszkélkedhet egy csapattal, ők a Thunderfoot Dancers.

Bár a próbán járva úgy éreztem, hogy mindenki egy Fred Astaire, aki a csapatban táncol, megtudtam, hogy a linedance egy bárki által megtanulható és partnert nem kívánó táncforma. Ahogy kicsit utána olvastam és kutakodtam, azt tudtam meg, hogy az „Achy Breaky Heart” és a „Freeze” a két alaptánc, ezekből kiindulva a többi is hamar elsajátítható.

Sok országba amerikai katonákkal érkezett meg a line- és country tánc; ők ismertették meg a helyiekkel. Na jó, de Amerikában hogy született meg, tessék mondani?!

A „klasszikus” country gyökerei után kutatva az USA déli államai felé kell venni az irányt és időben is nagy ugrást kell tennünk, hiszen az 1900-as évekig kell visszarepülnünk. A countryzene az Amerikai Egyesült Államok déli részén élő (leginkább skót és ír) bevándorlók zenéje, akik a saját népzenéjüket az Amerikában hallott blues-zal keverték. A „farmerzene” elsősorban a fehér telepesek körében volt népszerű.

Hogy ebből tánc és egész mozgalom és életstílus is kialakult, az Achy Breaky Heart című számnak köszönhető igazán, mert hogy még népszerűbb és szélesebb körben ismertté tehető legyen, Melanie Greenwood írt rá egy táncot.

No, szépen jöjjünk csak haza az USA-ból és megmutatom, hogy hogy megy az nálunk, Magyarországon és ezen belül Füreden! Őszinte leszek, boldog tudatlanságban éltem volna életem végéig a country-val kapcsolatban, ha Halasi Hajnalka meg nem keres a Facebookon keresztül és figyelmembe nem ajánlja lelkes tánccsoportját, a Thunderfoot Dancers-t. Akkor épp blog-pihit tartottam, de megígértem, hogy ellátogatok egy próbára és megnézem, hogy mi fán terem a füredi country.

Az Arácsi Népházban próbáló csapat tagjai 2005-ben csak a saját maguk szórakoztatására kezdtek el koreográfiákat tanulni, de mára már ismertek és keresettek (nemcsak a linedance-es berkekben) és fellépéseket is vállalnak. Mutatok is mindjárt két videót!

Videó forrása: https://www.youtube.com/channel/UC9cSaRdO73eY2qBlr7CHR2g

Videó forrása: https://www.youtube.com/user/matyissu/about

Ugyan most sok tag költözés, szülői örömök és egyéb okok miatt nem tud rendszeresen részt venni a csoport életében, de hosszú évekig állandó vendégei voltak a balatonfüredi Borhét programjainak, sőt, táncoltak már falunapokon, sörfesztiválokon, céges rendezvényeken, szülinapi partikon is. A manapság nagyon kedvelt és egyre inkább ismert „flashmob-lázból” ők is kivették a részüket, mert ilyen előre szervezett villámcsődületben ők is vettek már részt.

A füredi csoport Schnell Ferenc és felesége vezetésével sok-sok táncot és koreográfiát sajátított el az évek alatt. A „kispadon ülve” a Népházban azon gondolkodtam, hogy vajon mennyi idő alatt tanultak meg így táncolni a tagok. Becsatlakozni nem könnyű – igazából érdeklődők és néhány új tag kedvéért a csoport szívesen indítana kezdő csapatot és tartanának próbákat, hogy az alaplépéseket el tudják sajátítani. Örülnének, ha lenne utánpótlás és bővülne a létszám, hiszen minél többen táncolnak egyszerre, annál jobban mutat a linedance.

Kalap, csizma, szép fellépőruha – minden megvan, hogy az ember a country őshazájában érezze magát egy pillanat alatt. De ha az őshazából egy kicsit másfelé is vinni kell a stílust, akkor hadd mutassak be nektek valakit – ez amolyan gyors kitérő lesz az alap száltól! Blake Shelton egy „nemolyanrosszképű” :-D country énekes-gitáros. A Voice (nálunk is futott a tévében ez a tehetségkutató) egyik mentoraként sokak lettek rá egyre kíváncsibbak, s személye és szereplése révén egyre többen nyitottak a country felé is. No, méghogy csak a vad rockerekért őrülnek meg a nők.

Fotó forrása: Nash Country Daily

A rövid kitérő után újra itt és most. A füredi csapat egy olyan közvetlen, nyitott és befogadó együttes, hogy repesett a szívem-lelkem, amikor velük voltam. Igazi barátságok szövődtek a próbákon és fellépéseken és képzeljétek, volt, aki a közös táncok alkalmával talált párra és nagy örömmel láttam a legifjabb linedancert is, aki édesanyja ölében „lejtve” lett a csapat táncosa. Mondhatni, ő már az anyatejjel szívja magába a műfaj szeretetét.

A Thunderfoot Dancers ismert és szeretett csapat linedance-es berkeken belül és találkozókra, fesztiválokra nemcsak fellépni hívják őket, hanem mint barátaikat látják vendégül. Hajnalka egy-egy koreográfia erejéig leült mellém és csillogó szemmel mesélte azokat az emlékeket és élményeket, amiket az élőzenés fellépések adtak számára.

Mielőtt a próbának vége lett volna, odafordult hozzám és azt mondta: „Kérlek, írd meg, hogy ez egy nagyon jó dolog és hogy sok szeretettel várunk új tagokat!”

Tudjátok, kedves „HelloFüredesek”, most, hogy a saját szememmel is meggyőződtem róla, már elhiszem, hogy így van: ahogy engem is, akkor májusban, Titeket is nagy-nagy szeretettel fogad a csoport; keressétek őket bátran a Facebookon és a próbákon az Arácsi Népházban is!


196 megtekintés0 hozzászólás