Keresés
  • Németh Anikó

Angie Roses - avagy tudod-e mik az örökvirágok?


Végre tavasz van! Igaz, ha kinézünk az ablakon, néha még zavarba jövünk, hogy milyen hónapot is írunk - a szeszélyes április utolsó napjaiban ez talán még "belefér".

Viszont a virágok, a színek, az illatok mind-mind azt mutatják, hogy ébredezik a természet.

Sokszor gondolkodom azon, hogy olyan jó lenne megőrizni ezeket a szépségeket egész évre! Nem csak én rajongok a levegőben táncoló, néha már bódító virágillatért és a gyönyörű, mindenféle színben pompázó szirmokért, tudom. Viszont, őszinte leszek, sajnálom, amikor a gyönyörű csokroktól és az ajándékba kapott virágoktól meg kell válnom, amikor már megérettek a "kukában landolásra".

Fotó: Csoszó Gabriella

Badzsó Angéla - vagyis Angie Roses - erre kínál megoldást az örökvirágokkal.

Amikor ellátogattam Angélához, épp a Mompreneurs - Balatoni Vállalkozó Nők által szervezett anyák napi vásárra készítette a kitűzőket, melyeket a résztvevő kézművesek választottak "jelvényükül". Amíg beszélgettünk, figyelhettem, hogy hogyan alakul a szatén szalag csodás virágszirommá és kanzashi típusú virág-kitűzővé a kezei között.

Gyors kérdés: Tudjátok mi az a kanzashi?

Japánban nagy hagyománya van a kanzashi díszeknek, melyeket a nők használtak és ezzel fejezték ki egy nő társadalmi státuszát, rangját és a családi állapotát. A tradicionális öltözet részeként viselték és a hajékszertől, díszektől kezdve az ékszerig minden tárgy készülhetett ilyen technikával.

Igazából gyógyírként és kikapcsolódásként érkezett Angéla életébe ez a kreatív tevékenység, mely mára már kinőtte a "hobbi keretet". Hogy hogyan és miért éppen az örökvirágok? Egyszer csak szemben találta magát egy óriásplakáttal Ukrajnában és a kíváncsiság olyannyira furdalta az oldalát, hogy azon kapta magát, hogy a YouTube előtt ülve a témához kapcsolódó videókat keresi-kutatja.

Snitt. A következő fordulópont akkor érkezett el, amikor Angélának "javítanivalója" akadt, mégpedig egy igazi kis ovis hercegnő (a kislánya) hajpántja tönkrement. Anya persze varázsolt és a javítás olyan jól sikerült, hogy bizony 3 rendeléssel érkezett haza a leányzó az oviból - mindenki olyat szeretett volna.

Újabb snitt. Angéla sokáig a maga örömére készítette a szebbnél szebb örökké virágzó csodákat, míg nem egy nap a barátnője megkérdezte tőle, hogy miért nem mutatja meg másoknak is ezeket a virágokat és miért nem készít akár megrendelésre is. No, így esett meg, hogy a sokáig csak saját magának szánt első gömbcsokor gazdára talált és máris óriási feladatot kapott: nem kisebb dolgot kellett teljesítenie, mint egy lánykéréshez gyűrűt "rejtegetnie". Aztán szépen sorban érkeztek a kérések és megrendelések, s Angéla azon kapta magát, hogy hol egy rózsadobozt, hol egy esküvői csokrot, hol egy kitűzőt vagy hajdíszt kell készítenie.

Ahogy beszélgettünk, előkerültek az alapanyagok: a színes szalagok, a gyöngyök és a kitűzőalapok, s megtudtam, hogy mindent Magyarországról szerez be és már kialakult az a kör, akiktől rendelni szeret. Megtudtam, hogy kinek a kedvence a püspöklila, a pink, az ezüst, s a dobozból sorra kerültek elő a szebbnél szebb szalagok.

Közeleg az anyák napja, jönnek a ballagások, de indul az esküvői szezon is. Amikor azt kérdeztem, hogy kik rendelnek, igazából meg sem lep a válasz: az idősebb korosztály. Pedig a fotókat nézegetve is látom, hogy stílus, forma, szín és ötlet terén határ a csillagos ég és az örökvirág igazából mindenhez használható.

S hogy mi szól az örökvirág mellett, ha választani kell? A felelős, környezettudatos menyasszonyok gondolom, most egyszerre szisszennek fel, hogy miért is kérdés ez, hiszen így óvni lehet a környezetet. A dolgaikhoz a végletekig ragaszkodók kérdőn néznek, hogy miért nem értem, hogy az örökvirág valóban örök darab, nem hervad el és így akár egy esküvői csokor még az aranylakodalomnak is dísze lehet. De mindezek mellett van még egy ok, ami engem meggyőzött, nézve Angélát, ahogy csavarta, tekerte, ragasztotta és díszítette a szalagokat: a szíve-lelke van benne minden egyes darabban és a remény, hogy az a szeretet, amellyel ő készíti ezeket a portékákat, majd "átjön", amikor az ajándékozásra kerül a sor.

Ha szeretnétek még többet megtudni az Angie Roses-ról, keressétek őt a Facebookon az alábbi oldalon: @Angiehandmaderoses


146 megtekintés0 hozzászólás