Keresés
  • Németh Anikó

Gabi, az olajtündér


A mai bejegyzésem története egészen 6-7 évvel ezelőtt indult, amikor megismerkedtem egy balatoni bringás rendezvény kapcsán Takács Zsófival. A bringa ment, a barátság és a kapocs maradt. Ha nem is napi szinten, de mindig tudtunk/tudunk egymásról. Azt is nagy érdeklődéssel figyeltem, amikor elkezdte a Panaromnál az aromaterápia-képzést. Sőt, nagyon örültem, mikor "bemutatta új tudományát" és segítségemre volt 1-1 illóolajjal.

Már akkor örömmel újságolta nekem, hogy van egy füredi lány is a képzésen, szerinte keressem meg Gabit, mert jó szívvel ajánlja, ha az olajok és aromavizek terén kérdésem lenne és nem akarnék Pestig utazni a "válaszért".

Ugorjunk pár évet az időben! A tihanyi Olvasólámpa olvasókör egyik programjára hívott el vendégül Horváthné Tóth Ivett körülbelül 2,5 éve. No, nem hiszitek el, hogy ki ült le velem szemben! De, bizony, az a Kováts Gabriella, akiről nekem korábban Zsófi olyan lelkesen mesélt. Szóval, innen datálódik a mi ismeretségünk, amely azóta is tart.

Hol blog-nyertesként, hol a mesés programjaimon találkoztam vele, s közben egyre jobban megérett bennem az elhatározás, hogy Gabiról mindenképpen szeretnék írni a Hello Füred blogban.

Nevezhetnénk véletlen egybeesésnek vagy hihetnétek azt is, hogy szándékosan kerestem két nagyon hasonlóan kalandos történetű hölgyet egymás utáni blog-alanyomnak - rátok bízom. Annyi bizonyos: amikor múltkor Dobosné Szabó Juditnál jártam, a nála látott és érzett illóolajokról rögtön Gabi jutott eszembe. ...s képzeljétek, a legjobbkor "toppantam" Gabi életébe a blog-megkereséssel! Olvassatok tovább és megtudhatjátok, hogy miért!

A vasárnapi beszélgetős randinkra mindketten izgatottan érkeztünk. Úgy elrepült 2,5 óra, hogy szinte észre sem vettük és közben Gabi történeteit, életének állomásait hallgatva, szinte mindenhez éreztem magamban valami illatot - ugye-ugye, azok a fránya asszociációk, no meg a sztereotípiák... Mindjárt megértitek miért.

Amikor elkezdtük a beszélgetést, Gabi mosolyogva annyit mondott: amikor olvastam Juditról az előző bejegyzésben, annyi párhuzamot tudtam vonni kettőnk között - akkor még azt hittem, hogy "barokkos túlzás", aztán a beszélgetés végére rájöttem, hogy teljesen igaza van!

Antival, a férjével, közös életük Debrecenben kezdődött, s a főiskola elvégzése után Gabi a rendőrségen kezdett el dolgozni, okmány-ügyekkel foglalkozott. A rendszer átszervezésekor nem került az okmányirodába, hanem a rendőrségen belül a pszichológus mellett kezdett el dolgozni - közel került a régi álmához, amely a pszichológia volt. Ez azért is volt meghatározó, mert a pszichológussal máig tartó barátság alakult ki közöttük a jó kollegiális viszony és a szakmai munka mellett. Később pont a pszichológusnőtől kapta születésnapi ajándékként azt az aroma-masszázst, mely végérvényesen elindította az olajok csodálatos világa felé.

No, ezt olyannyira komolyan gondolta Gabi, hogy a masszázs után nemsokkal jelentkezett is a Panarom képzésére (a Panaromról a www.panarom.hu oldalon olvashattok bővebben), s pár hónappal később már a növények latin nevét biflázta, s a különböző olajok hatásairól, s használatáról hallgatott előadásokat, s vett órákat Feller Adrienne-től és a Panarom Aromaterapeuta Intézet oktatóitól, akik nemzetközi szinten is elismert aromaterapeuták.

A kép forrása: https://adriennefellerwebshop.hu/rolunk/feller-adrienne/

A Panarom Aromaterapeuta Intézet (és miután a képzéseket elvégezte, Kováts Gabriella is) felvételt nyert az Aromaterapeuták Nemzetközi Szövetségébe (IFA International Federation of Aromatherapists).

Szabó Judit szavait idézte Gabi, amikor kiemelte, hogy teljesen egyetért, nem lehet felelőtlenül, minden mást figyelmen kívül hagyva "gyógyításba" kezdeni az olajokkal, minden esetben szükséges egy orvosi szakvélemény, egy hiteles általános kép és felmérés, mielőtt valaki az olajokat hívja segítségül. Ettől függetlenül bátran kijelenthető, hogy az aromaterápia az alternatív gyógyászat egyik legősibb holisztikus szemléletű módszere és önálló vagy kiegészítő gyógymódként az élet számos helyzetében nyújthat segítséget, enyhülést és gyógyulást.

Nagyot ugrottam az időben, picit lépjünk vissza! Az együtt töltött évek alatt Gabi és Anti - a férj munkája révén - hosszabb időt töltöttek külföldön és a repülőgépek világában otthonosan mozgó Antit Gabi mindenhová követte. Ahogy a Szlovéniában, Görögországban vagy éppen Franciaországban töltött évekről mesélt Gabi, hol a hegyi rétek illata, hol a levendula kúszott be az orromba és az agyamba. A kalandos költözések és világpolgárság időszaka után Gabiék életébe megérkezett Izabel, a kislányuk, s mindketten tudták, hogy szeretnék, ha a kislány életében lenne egy biztos, állandó pont, s nem kellene mindig otthont változtatnia.

Mivel az Okmányirodának, ahol a budapesti időszakukban Gabi dolgozott, Almádiban volt egy nyaralója, ahová olyan gyakran jöttek Gabiék, ahogy csak tudtak, a balatoni rész a szívük csücskébe került. Annyira megszerették ezt a vidéket, hogy még az esküvőjüket is Tihanyban tartották!

Amikor évekkel később azon gondolkodtak, hogy hol legyen a biztos pont, ahová minden külföldi kitérő után hazajöhetnek, először Almádiban keresgéltek. Kapaszkodjatok, azért döntöttek Füred mellett akkor, mert a két fiatalnak abban az időben a balatonfüredi ingatlanárak elérhetőbbek voltak, mint a drágább almádiak (hihetetlen). Azóta ingatlanárak terén történt némi változás...

Őszinte leszek, én nagyon örülök, hogy a Sors Füred felé vezette Gabiékat és annak meg pláne, hogy mostanra az aromaterápia és az illóolajok egyre nagyobb szerepet töltenek be Gabi életében. Remélem, Gabi révén egyre több emberhez eljut majd az a fontos információ, hogy különbség van olaj és olaj között, s hogy ha laikusként kezdünk otthon "pancsolni", nagyobb kárt okozhatunk, mint amennyit segítünk.

A beszélgetés során nem tudtam kihagyni, hogy mitől mások a Panarom olajok, amelyek mellett ő letette a voksát. Csak kizárólag bevizsgált illóolajokat szabad használni, melyekhez a Panarom "minőségi adatlapokat" is biztosít. Sajnos sok olyan termék kerül a boltok polcaira, mely igencsak távol van a "minőségtől", s sokan bele sem gondolnak, hogy az igazi illóolajok növényekből nyerhetők ki, így ha például "mézeskalács" vagy "tengeri álom" olajjal találkozunk, biztosak lehetünk benne, hogy abban a növények helyett "mű" tartalmat sóznak ránk.

S hogy miért örülök nagyon, hogy most mesélhettem nektek az olajtündérről - ahogy Izabel nevezi édesanyját?! Mert nagy örömmel jelenthetem be nektek, hogy az általam nagyon szeretett Biotitok Gyógytékában találkozhattok ezentúl Gabival, aki aroma-masszázsra várja a vendégeket. S ha szeretnétek megtudni, milyen is ez, játsszatok a Hello Füred bloggal, hiszen Gabi jóvoltából egy szerencsés maga is kipróbálhatja, hogy milyen csodákra képesek az olajok.

Zárásként a terveiről kérdeztem az aromaterapeutát. Mosolygott és azt mondta, hogy tanulni, fejlődni szeretne, mert ez egy hosszú és varázslatos út számára, s szeretne nemzetközi aromaterapeuta lenni. Sok szerencsét kívánok és remélem, az ő csodás illóolaj-világa mások segítségére lesz még nagyon sokáig!


186 megtekintés0 hozzászólás