Keresés
  • Németh Anikó

Kotyogós Kávéterasz - "szeretemhely"


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány – kezdhetném így is… A mai történet ugyan a Kotyogós Kávéteraszról szól, de azt hiszem, egyetértetek velem abban, hogy maga a „Kotyi” nem az lenne, ami, a hely megálmodója és lelke, Erler Anita nélkül.

Mielőtt Anita – aki állítása szerint beleszeretett a vendéglátásba – elkezdte volna Veszprémben az egyetemen a tanulmányait, úgy döntött, hogy kimegy pár hónapra Ausztriába dolgozni és pénzt, tapasztalatot gyűjteni. Az élet a legnagyobb rendező, így aztán a pár hónapból 10 év lett.

A „sógoroknál” a nyelv mellett megtanulta a vendéglátás minden csínját-bínját és miután a kinti munkahelyén elérte a „csúcsot”, bejárta a ranglétrát és érezte, hogy „nincs tovább”, elkezdett egy saját kávézóról álmodozni.

Merthogy Anitának két nagy szenvedélye van: a kávé és a kotyogósok gyűjtése – aki nem hiszi, járjon utána; Tihanyban a Kotyogós Kávéteraszban meg is tekinthető az egyre nagyobb gyűjtemény.

Az eredetileg Tolnából származó Anitát a szerelem hozta (haza) Ausztriából Tihanyba, s beleszeretett a félszigetbe, a faluba is.

Amit most Kotyogós Kávéterasz néven ismertek, mind Anita fejéből pattant ki és időt, energiát nem kímélve ment, gyűjtötte a bútorokat, kiegészítőket és párjával, Gáborral együtt alakították át őket. Így, ha ma betértek a Kotyiba, olyan mentazöld és fehér kredenc, padok, lóca, hokedlik és székek várnak Titeket, melyben a „kotyisok” szíve-lelke, keze munkája is benne van.

S hogy én mikor figyeltem fel a kis kávézóra és nekem mit jelent?

Amikor a mozifilmekben látsz egy házat, mely a tóparton áll, s a napfelkelténél a tóparton kávézik a ház tulaja a vizet bámulva... no, nekem pont ilyen hangulatot juttat eszembe a Kotyogós.

Belépve rögtön otthon éreztem magam és a kredencre nézve nagymamám konyhája jutott eszembe. Ehhez mondjuk a kakaó és kávé illata is nagyban hozzájárult – Jánka mama Szigligeten mindig a kis kockás bögrébe töltötte nekem a kakaót, meg a Mackó kávét, azoknak volt ilyen jó illata.

A kávé illata egyébként nem csalt; megtudtam, hogy az itt kapható kávé különleges. A budapesti Cafe Memories egyedi válogatású és pörkölésű 100% arabica kávéja Costa Rica-ról adja az alapot a Kotyogós kávéihoz.

Annyira megtetszett a hely, hogy a tihanyi mese-túrámat tavaly augusztus 20-ra már oda terveztem. Anita rugalmassága és nyitottsága kivételes, és mindenben a segítségemre volt. Amikor tavaly télen egy jótékonysági programot indított el, melynek keretében a füredi üvegcsontú kisfiú, Lacika számára gyűjtött adományokat, nem is volt kérdés számomra, hogy ott a helyem. Meséltem és közben annyira jól éreztem magam, hogy megfogalmazódott bennem: Anikó, itthon vagy, megérkeztél.

Nos, azóta már több Hello Füred programnak is otthont adott a Kotyogós Kávéterasz és örömmel mondhatom, hogy már most sok közös programon törjük a fejünket (ezekről a Facebookon a Hello Füred – Idegenvezetés és programok oldalon olvashattok részletesen).

No, de nemcsak ezért tartom szuper helynek a Kotyogóst. Elmondom, mi vár még Rátok, ha ellátogattok a Belső-tó partjára! Akár egy finom reggelire, egy csésze kávéra vagy egy pohár frissítőre vágytok, itt megtaláljátok! Ha még egy kis édes bűnözés is belefér, jó helyen jártok! Paleo sütikkel és „alternatív tejekkel” is készülnek, így azoknak sem kell üres bendővel távozniuk, akik diétáznak vagy valamilyen étel-allergiájuk van.

A gyerek- és kutyabarát kávézó egész évben várja a felfrissülésre és finomságokra vágyó vendégeket.

Most már többször is megtapasztaltam, hogy ez a hely az igazi baráti beszélgetések és találkozások tökéletes helyszíne. Ez az a hely, ahol foglalás nélkül, betévedő vendégként is szeretettel várnak mindenkit, s a kedvetekért egyre több programot szerveznek.

Az adventi időszakban vásárral, koncerttel és téli ízekkel várták a vendégeket, de a tavaly március 30. óta üzemelő Kotyogósban minden évszakra és hónapra jut valami meglepetés. Akár a tematikus napokra gondolok, amikor az alap étlapon nem szereplő ételeket és ízeket kóstolhatnak a vendégek (például ilyen volt olaszos hétvége is), akár az újdonságokra, amikkel időről időre próbál a csapat (Erler Anita, Boros Gábor, Végh Orsolya és Tarr Melinda) kedveskedni a vendégeknek.

Ha születésnapi vagy baráti összejövetelhez kerestek helyszínt, nézzetek be hozzájuk, hiszen a tetőtéri rész ideális ilyen rendezvények lebonyolítására is.

Ha szeretnétek többet megtudni a Kotyogós Kávéteraszról, kövessétek Instagram profiljukat: www.instagram.com/kotyogoskaveterasz/ vagy keressétek fel Facebook oldalukat: https://www.facebook.com/kotyogoskaveterasz/ ! Ha ennyivel nem éritek be, akkor pedig kerekedjetek fel és fedezzétek fel magatoknak a kávézót Tihanyban, a Levendula Látogatóközpont és az iskola szomszédságában!


521 megtekintés0 hozzászólás