Keresés
  • Németh Anikó

De ki is az a Máté?!


Olyan sok részből tevődik össze egy ember személyisége. Vajon tényleg ismerjük-e azt, akiről hallva elsőre magabiztosan rávágjuk: aha, tudom ki ő!

(Fotó: Tóth Attila)

Tegyünk egy próbát! Sokan kitalálták a képes bejegyzésemből, hogy a mai posztom főszereplője Baranyai Máté - a pénteki blog-találkán vele beszélgettem. Te melyik Baranyai Mátét ismered: a költőt, a sportolót, az ex-rendőrt vagy a programszervezőt? Ha egyiket sem, mindenképp olvass tovább, ha csak egyiket-másikat, akkor se hagyj faképnél, tarts velem! Igyekszem számba venni a „hagyma-rétegeket”.

Sok-sok évvel ezelőtt azt hittem, magyartanár (is) leszek. Ugyan a tanítás és az irodalom szeretete megmaradt, de másfelé terelt az élet. Turi Erzsi néni, volt magyartanárom és pótanyukám a tudója, hogy mennyi szavaló- és prózamondó versenyre készültem, készültünk – sokszor választva kortárs alkotók műveit is. Mindig elgondolkodtam, hogy mi járhat(ott) az író, költő fejében és vajon nem fogná-e a fejét, amikor hallja, hogy okos elemzések során hogyan cincálják szét a versét, művét. Ez az irodalomórákra is igaz volt, bár, hála Istennek Erzsi néni nem így tanított minket és nem akart belénk szuszakolni előre „megemésztett” gondolatokat.

No, ennek is utána akartam járni, meg szerettem volna végre rendet tenni a saját bukómban is, hogy akkor most „ki is ez a Máté”?!

1. A találkozó

Péntek, 12:00 – Peron. Az első boxban ülve ügyeket intézve várt Máté. Az utóbbi 4-5 alkalommal, amikor láttam, mindig ez a kép volt: szervez, zsizseg, 382 fokon ég. Amikor leültem vele szembe az asztalhoz, szinte látni lehetett az arcán, a szemeiben, hogy párhuzamosan millió felé kattog az agya. Minimál alvás, 4:20-kor kelés, 6:00-tól edzés Veszprémben, aztán szervezés, ide-oda futkosás. Közben írt egy verset -no, tessék, ez az, amit az irodalomórákon máshogy tálalnak- legalábbis lejegyzett gyorsan pár gondolatot, amit majd verssé formál. 12-kor, amikor velem találkozik, hogy a menü fölött egy jóízűt beszélgessünk már sorolja a délutáni programokat is. Fodrász, újabb ügyintézés, felkészülés a jövő hétre, amikor előadást tart a Corvinus Egyetemen – nem, nem a verseiről, hanem a sport manager hallgatóknak a Szőlős-kör futóverseny (siker)történetéről és szervezéséről. Te is beleszédültél, már attól is, hogy csak elolvastad?!

2. Versek

Hogyan lesz az ember fiából költő? Csak úgy. Mert jön belülről már 7-8 évesen. Sokakkal van ez így, de van, akinél nyom nélkül elmúlik… Hála Istennek Máténál nem. Úgy gondolom, rengeteg dolog játszik közre abban, hogy ki lesz olyan író, költő, aki nemcsak a fióknak ír.

A meghatározó találkozások költőkkel (mint ahogy Széki Patka László ilyen volt Máté életében) és színészekkel, művészekkel (mint Egyed Brigitta, Kiss Erky Dávid vagy Kiss T. István) mind előre viszik az embert és jó visszajelzést is adnak, hogy abban, amit ő szívből kiír magából, más is értéket lát. Sőt, ilyen közös projektekből születhetnek meg olyan nagyszerű kezdeményezések, előadóestek, mint például a Vers a falon, mely már 10 éve fut sikerrel.

Ugyan vannak, akik még mindig underground költőnek aposztrofálják, a visszajelzések nem ezt mutatják: sokfelé hívják Mátét és teltházas irodalmi esteket tart. Tagja a veszprémi Odalökött Költészet nevű csoportnak; fellépett az Utcazene Fesztiválon és a Hangvillában is. Sok helyre jár zsűrizni versmondó versenyekre és több egyesület megalapítása, illetve programok sora fűződik a nevéhez (például a Balatoni Helyi Értékek Egyesület programjait is Máté szervezi).

Kíváncsi voltam a „mit gondolt a költő, mikor ezt írta…” okosságra – végre volt alkalmam egy költőnek durr bele, így feltenni a kérdést! A válasznak is örültem, mert nagy „elvarázsolt”, hangzatos okosságok helyett őszintén annyit mondott, hogy a verseket magának írja, de ha tetszik másnak is, az egy plusz és jó érzéssel tölti el.

Az is érdekelt mindig, hogy aki verset ír, vajon később is „pátyolgatja-e” a műveit. Ahogy beszélgettünk, vagyis inkább amikor hallgattam őt, rájöttem, hogy talán néha nem is érzi vagy érti ő, aki belülről néz egy helyzetet, hogy a külső szemlélők mi a francot tudnak „csodálatoskodni” a tök alapvető dolgokon. Ilyen a tehetség is. No, de a legfontosabb: ha kiírta magából, ami a lelkében volt, a fejében kattogott, megnyugodott. Miután megírta a verseket, nem pátyolgatja már azokat.

Ahogyan ő mondja, egyszerű, letisztult, „egyértelmű” verseket szeret írni és a legtöbb visszajelzésben az van, hogy azért szeretik a verseit, mert érthetők.

Nagyon szimpatikus volt és örült a szívem, amikor mesélte, hogy a köteteivel, azok bevételével a veszprémi Gyermekmosoly Alapítványt támogatja és a jótékonykodás más formái sem állnak tőle távol.

3. A futás

Ül velem szemben egy pasi. Magas, sportos, ultrafutó és azzal kezdi a sportos énjéről szóló részt, hogy kisebb a vitálkapacitása az átlagosnál. Szerintem el tudjátok képzelni az arcomat. Hallgattam tovább, gondoltam, majd csak megtudom, hogy miért mondja ezt. Aztán megértettem: a kályhától kezdte… 7 hónapra született és az anyukájának azt tanácsolták, hogy keressenek egy olyan sportágat, ami Máté tüdejét megerősíti. Először focizott, utána jött a futás. A foci azért nem tűnt el teljesen az életéből, hiszen Máté a Balatonfüredi Futball Club vezetőségi tagja.

Volt időszak, amikor mindent feltett a futásra; de aztán sérülés és egyéb okok miatt pauza következett. Volt, amikor a szervezete nem, csak a feje akarta a futást és rájött, hogy máshogy kell megfogni ezt a dolgot, mint ahogy ő addig közelített hozzá. Örömfutás van most és inkább a szervezés vált fontossá, meg hogy másokat lelkesítsen.

Megalapította a Balatonfüredi Futó Cimborákat és büszke rá, s örül annak, hogy kialakult egy kör, egy futóközösség, akiket segít, támogat – és persze ebben sem lát semmi extrát. Hm.

Két falat rántott hús, egy kis csend, aztán újra megszólalt. Igazából már máshogy fut, mint régen. Volt idő, amikor mindent a futásra tett fel, s bejárta a sport révén a világot. Sőt, volt olyan idő is, amikor igazán flegma volt és nem volt benne alázat. Most már felnőttebb fejjel nézi az egészet és megfontoltabb – „okos” futó lett, a saját szavaival élve. Amit lehetett, korábban mindent rosszul csinált (mondjuk ez biztos barokkos túlzás, de hogy ítélje ezt meg az ember lánya, aki csak akkor fut, ha kergetik…). Viszont mostanra már tudja, megtanulta, hogy tisztelni kell a távot és a sporttársakat; a sport, a kilométerek alázatra tanították. Már nem a gyorsaság a legfontosabb…

A legutóbbi rendezvény, ami a nevéhez fűződik, a Szerelmes Füred utcai futóverseny, amiről csak superlativus-okban beszélnek azok, akik elindultak rajta. Nézzétek csak, itt az összefoglaló, amit Vasas Tamás (www.vasadrone.hu) készített. Az arcokat nézzétek, csak az arcokat – mindennél többet mondanak!

https://www.youtube.com/watch?v=xpVt2d5Ll9Y&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2IFVMujO9LGhBRPgawlXTwbFWAxJZPoSBRzNXeUop-JO3-w7hamFRN66w

Persze a futás kapcsán is előkerült a jótékonyság, hiszen volt olyan futóverseny, melynek bevételből például LEGO-t vettek a tési ovinak.

Olyan sokszor bekúszott már a jótékonyság és mások segítése a beszélgetés során. Máté azt mondta, hogy ez természetes számára - aki az életrajzát végignézi, már értheti, hogy nem véletlen az sem, hogy a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógia Karának Szociálpedagógia szakán végzett, s hogy független képviselőként Barnagon is az emberekért, a közösségért igyekszik tenni.

4. A policeman(us)

No, nekem ez az abszolút kakukktojás volt az egész történetben. Aztán megtudtam, hogy az édesapja rendőr és igazából Máté azért választotta a rendőri pályát, mert tenni akart az emberekért, segíteni akart, az édesapját pedig példaképként látta maga előtt. Aztán rájött, hogy ez a terep mégsem az ő világa. Egy olyan rendszerben, ahol adott parancsok és szabályok szerint zajlik a munka, nem sok tér és lehetőség jut az egyéni, kreatív ötleteknek – pedig Máténak folyamatosan kattog az agya és sorra születnek a jobbnál jobb ötletek. Rendőr múltjára visszatekintve egyébként sikeresnek tartja magát, mert ahogy ő mondja, hasznos tagjává tudott lenni különcként is egy "erőszakszervezetnek". Nagyon komolyan vette azt is, mint mindent, amit valaha is csinált.

Ha még szívesen olvasnátok Baranyai Mátéról és még többet szeretnétek megtudni a verseiről, a futóversenyekről és arról, hogy milyen programokon töri a fejét, keressétek fel Facebook oldalát! (https://www.facebook.com/baranyaimate1978/)


1145 megtekintés0 hozzászólás