Keresés
  • Németh Anikó

Kanga Training - Bea története


Valószínűleg a címet olvasva nektek is rögtön Zsebibaba és Kanga jutott először eszetekbe - ahogy nekem is, amikor először a Kangatréningről hallottam - és talán nem véletlenül.

A mai történetben a blog-alanyom mellett az anyukák és a babáik kerülnek főszerepbe.

Ma egy olyan hölgyről mesélek nektek, aki egy egyedülálló edzésformával foglalkozik, amely az édesanyáknak szól és amelyik szórakozást nyújt a babáknak is! Sőt, emellett szó lesz az RTM-ről is, amely egy komplett rehabilitációs program, ami a rectus diastasisra (egyenes hasizmok eltávolodására) fókuszál, és fel/újra építi a gyenge törzstartó izmokat. De ne fussunk ennyire előre, kezdjük szépen az elején!

Mondhatjuk, hogy mai blog-alanyomat "nekem sorsolta az élet", így mutatta meg nekem őt, hiszen egy karácsonyi rendezvényen egymás nevét húztuk ki: egymás foglalkozását kellett elmutogatnunk egy játék keretében; valamint az általam csomagolt ajándék épp az övé lett. Hadd mutassam be nektek Kalincsák Beátát!

Bea 3 kislány édesanyja és bár mindig is erős volt benne a vágy, hogy a sokévi aerobik edzések után, nőknek tarthasson valamilyen edzésformát, mégis csak harmadik kislányával, Jázminnal a pocakjában érkezett el az idő arra, hogy ezt az álmát el is kezdje valóra váltani.

2014 novemberében, amikor harmadik kislányát hordta a szíve alatt, rátalálta a Kangatréningre és egyből tudta, hogy a szülés után Kangázni szeretne.

Olyan jó volt hallgatni, ahogy Bea mesélt: lelkesedése és pozitív kisugárzása pillanatok alatt magával ragadott engem is. Nehéz elhinni, hogy 3 gyermeke van, de vékony, sportos alkata a legjobb bizonyíték arra, hogy a Kanga működik. Gyerekkora óta sportol, több sportágat is kipróbált; az aerobik mellett a spinning és a tai-chi edzések játszottak fontos szerepet az életében. A sport a terhességei alatt sem maradhatott ki az életéből.

2015 februárjában megszületett Bea kislánya és a szülés utáni 6 hét leteltével elkezdett Kanga edzésekre járni. Steinhausz Andrea heti két balatonfüredi edzése mellett még Veszprémben Tőkés Renátával is edzett heti egyszer – már ekkor azt gondoltam magamban, hogy nem semmi „csaj” ez a Bea és nagyon nagy elszántság volt már benne akkor is. Megnyugtatott, mikor látta a meglepett arcomat, hogy mivel regenerációs tornáról van szó, ez nem heti 3 kőkemény kegyetlen edzést jelentett akkor. Az elv akkor is a fokozatosság volt, ami a Kangára és az RTM-re egyébként is jellemző.

2015 októberében Renáta kiírt egy tréner képzést, amelyen a csillogó szemű Bea is részt vett már és a nagyon alapos felkészítés és vizsga után 2016 februárjától hivatalosan is Kanga tréner lett. Nehéz döntést hozott meg azzal, hogy a szülési szabadságról nem a korábbi munkahelyére, egy multicéghez tért vissza, hanem elindult azon az úton, amerre a szíve vitte (és higgyétek el, érződött/érződik minden szavából, ahogyan az edzésekről beszélt, hogy valóban szívvel-lélekkel van jelen abban, amit csinál).

Kezdetben Nemesvámoson, majd Zircen és 2017 szeptemberétől Balatonfüreden is elkezdett oktatni. Balatonalmádiban is elérhetőek az órái, de a pontos helyszíneket és időpontokat az alábbi órarendre pillantva láthatjátok.

Bea folyamatosan képzi magát (például fitness edzőképzés) és az éves Kanga Konferencia is garancia arra, hogy a tudása egyre nő, fejlődik. Örülök, hogy a beszélgetés során szóba került– ami mondjuk szülészek, nőgyógyászok kapcsán is sokszor megfordul a fejemben-, hogy Kanga tréner csak anya lehet; igazából ez a legfontosabb alapfeltétele a képzésre való jelentkezésnek. Azt hiszem, nem is tud hitelesebben a női test (és lélek) szülés utáni változásairól mesélni más, mint az, aki maga is átment azokon.

A Kangában több óra- és edzéstípus is létezik (szülés előtti, szülés utáni és a már kifejezetten gyerkőc nélküli erősítő torna), végig követve az anyuka és babájának élet- és fejlődési szakaszait. De akkor most pár mondatban össze is foglalom, hogy mi a Kanga és képekkel is mutatom, hogy mi történik az órákon.

Pre-Kanga

Kangatréning

Anyatorna - Kanga Mom

Ahogyan a Kangatréning hivatalos honlapján is olvasható:

„A Kangatraining olyan mozgásforma, mely megdolgoztatja a szív- és érrendszert, fejleszti az állóképességet, a rugalmasságot, növeli az izomtömeget, az erőt. A gátizomzat és a has izmainak regenerációja, helyes edzése kiemelt figyelmet kap.”

Nagy előnye, hogy nem kell várni az edzéssel addig, míg a baba elalszik, vagy megnyugszik, nem kell babát másra bízni, ha mozogni akarsz, hiszen úgy tudsz edzeni és visszanyerni egészséged és erődet, hogy közben babád végig veled van!

A különböző edzéstípusok más-más célra fókuszálnak, mondok néhányat ezek közül:

  • Megerősíti a terhesség és szülés alatt meggyengült izmokat (has, hát, gátizmok);

  • Várandós tornája megkönnyíti a terhesség időszakát, felkészít a szülésre, és könnyebbé, gyorsabbá teszi a regenerációt szülés után;

  • Formálja a "kritikus" területeket (popsi, comb, has);

  • Segít leküzdeni a szülés utáni depressziót, szomorúságot;

  • Figyel a helyes babahordozásra, tanácsadó segítségével indulnak a tréningek;

  • A legjobb minőségű hordozókat ingyenesen lehet használni a torna alatt;

  • Lehetőség van más anyákkal találkozni, a problémákat megbeszélni;

  • Megtanítja az otthoni biztonságos edzés alapjait.

A torna első részében mindig a talajon zajlanak a gyakorlatok, majd ezt követően a speciális hordozókban az anyukák hátára kerülnek a babák (a hordozók felhelyezését Bea mindig ellenőrzi, hiszen a kis „élő súlyzóknak” biztonságban kell lenniük). Az edzés lazító-nyújtó gyakorlatokkal zárul. Ahogy az ismerősi körömben is tapasztaltam, a Kanga nagyon népszerű az anyukák körében, s Bea hozzátette, hogy nem véletlen, hiszen teljesen baba-mama-barát minden: ha úgy adódik, akár a szoptatás is megoldható az edzésen.

Tudtátok, hogy Balatonfüreden a védőnők minden újszülött-látogatáskor (ez az első alkalom, amikor a védőnéni meglátogatja a kórházból hazatért anyukát és babáját) egy 3-alkalmas kupont adnak át az anyukáknak Bea jóvoltából?

Ahogy a bejegyzés elején említettem az RTM rehabilitációs program szorosan kapcsolódik a Kangához. Sajnos, vannak olyan esetek, amikor a várandósság alatt és a szülés után az egyenes hasizmok olyan mértékben eltávolodnak, hogy azok regenerálásához és a további negatív következmények megelőzéséhez már nem elegendő a Kanga.

Ennek a problémának a megoldására dolgozta ki az RTM programot Dr. Kerekes Tímea szülész-nőgyógyász doktornő, egy-gyermekes anyuka és Tőkés Renáta, két-gyermekes, pre- és posztnatális edzőnő. Az edzőnőnek magának is komoly rectus diastasist kellett helyrehoznia, de saját példáján túl számos anyuka számolhat be sikerekről a tornának köszönhetően.

Bea, a program kidolgozásakor azonnal érdeklődni kezdett az RTM iránt, s nem is volt kérdéses számára, hogy amennyiben elindul a trénerek képzése, jelentkezik. Miután elvégezte az oktatói képzést lelkesen fogott az edzések megszervezésébe, de mivel érezte, hogy nem mindenki tud vagy szeretne csoportban edzeni, Bea személyi edzés formájában is tart RTM tréninget. Elérhetőségein, illetve Facebook profilján keresztül tudtok érdeklődni, amennyiben az edzésnek ezen formája vonzó számotokra!

https://www.facebook.com/kangatrainingbea/

Az RTM különlegessége, hogy figyelembe veszi a szülés utáni speciális tényezőket, az ún. posztnatális változókat: a kismamák testi és lelki változásait, problémáit. A program 8 lépésből áll és tartásbeállítással, mélyhátizom és a gátizmok erősítésével teszi teljessé a regenerációt.

Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket a mai bejegyzéssel és már készen álltok a játék(ok)ra is, mert a Facebookon és az Instagramon is várnak rátok meglepetések Kalincsák Beáta Kanga és RTM tréner jóvoltából.


382 megtekintés0 hozzászólás