Keresés
  • Németh Anikó

Feezo


Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én nagyon szeretem a harmonikus, letisztult és egyedi dolgokat. Ez a harmónia iránti vágy és a rend szeretete hozza nálam, hogy fontos, hogy a színek, a formák, amiket nap, mint nap felveszek és viselek, passzoljanak egymáshoz. A spanyolviaszt nem én találtam fel, előttem már sokan és sokkal profibbak is megmondták, hogy a kevesebb néha több.

Pár hónappal ezelőtt az Instagramon nézelődve találtam egy érdekes nevet és az 5 bejegyzés, amit a @feezoekszer név alatt találtam akkor, rögtön rabul ejtett. Gyorsan el is kezdtem követni és igyekeztem kideríteni, hogy ki áll a név mögött – álmomban sem gondoltam, hogy a városból sem kell kitennem a lábam és hogy pár utcányira tőlem találom majd meg a Feezo megálmodóját és a csodálatos rézékszerek készítőjét, Édes Fatimát.

Minden nap rápillantottam a profilra, megnéztem a www.feezoekszer.hu honlapot és gyönyörködtem az ékszerekben. Akik közelebbről ismernek, tudják, hogy számomra a gyöngyfűzés és a „kreatívkodás” a teljes agykikapcs és a feltöltődés. Nemcsak készíteni szeretem a saját ékszereimet, hanem nagyon szeretek magamnak felfedezni tehetséges magyar tervezőket, alkotókat. Nem is volt kérdés tehát, hogy felveszem a kapcsolatot Fatimával és bejegyzés születik róla.

Nagy izgalommal indultam hozzá és a kedves, filigrán hölgy már az ajtóban várt, amikor megérkeztem. Egyszerre különös és jó érzés volt élőben látni őt – s már a kézfogásnál tudtam, sok közös van bennünk és repülni fog vele az idő. Így is lett.

Sok minden szóba került és Fatima -hogy értsem, honnan is a „nagy szerelem” – elárulta, hogy ha ajándékozásról van szó, inkább a saját készítésű meglepetésekre voksol, s egy, a barátnőjének készített ajándék (egy ékszer) indította el a hobbiból lett munkát: onnan datálódik igazából az ékszerkészítés is – igaz, először még a gyöngyékszerek és a különleges tollak bűvöletében élt, s később szeretett bele a rézbe.

Kértem, hogy meséljen nekem az útról, ami a Feezo-ig vezetett. Fatima eredendően veszprémi, de korábbi munkája révén Tihany, aztán férje miatt Balatonfüred is egyre fontosabb lett számára. Nagy változást és sok-sok tapasztalatot hozott az életébe, amikor párjával Ausztriába költöztek. Ott született meg első kislányuk, Zoé. Fatima gyöngyékszereinek kint készítettek egy honlapot és mivel férje érezte, hogy Fatima rátalált arra az útra, ami igazán neki való, mindenben támogatta. A beszélgetésünk alatt is többször elhangzott, hogy hálás azért, hogy Balázs, a férje ennyire mellette áll és segíti.

Amikor második kislányuk, Nora megszületett, kicsit háttérbe szorult az alkotás és nem sokkal később párjával mindketten úgy érezték, hogy itt az idő hazaköltözni. Ez a haza Balatonfüredet jelentette. Azért nem merült teljesen feledésbe a kreatív múlt és folyamatosan nézegette a honlapokat és az itthoni lehetőségeket. Ekkor bukkant rá az általam is ismert és kedvelt Napékszerre és Mufics István ötvösre, akinek tanfolyamai és képzései a rézékszerek felé vezették őt. Egyből duplázott, két képzésre is jelentkezett és akkor érezte igazán, hogy jól döntött és jó helyen van, amikor belépett a műhelybe és hatalmába kerítette a „megérkeztem” érzés. Olyan volt számára ez, mintha kincses barlangba lépett volna, s amikor megkérdezték tőle, hogy ugye nem kezdő, mert látszik rajta, hogy „érzi” a rezet és nem áll idegenül a megmunkálásra szolgáló szerszám a kezében, már biztos volt benne, hogy ebben az irányban szeretne tovább menni.

Jó volt hallgatni, ahogy mesélt – a szeme is mosolygott, ragyogott és éreztem a hangjában azt a fajta lelkesedést, amit megjátszani, tettetni nem lehet.

Szépen lassan összeállt a kép: nem előre legyártott alkatrészeket szeretett volna összeszerelni, hanem az elejétől a végéig maga szerette volna megmunkálni, előkészíteni az anyagot. Ez a folyamat valójában a tervezéssel veszi kezdetét, amikor megálmodja és papírra veti a terveket, s megszületik a fejében a forma és a felület. Amikor tervez, sárga- vagy vörösrézbe „gondolja” az ékszereket és játszik a formákkal, textúrákkal; van olyan alkalom, amikor gyöngyöt, bőrt vagy egyéb apró finomságot is beleilleszt a folyamatba.

Sokszor egy-egy személyhez köti, hogy mivé is alakuljon a rézlemez és azt gondolom, igazán kitűnően érez rá mások rezdülésére - talán ezért is szerettem bele első látásra a nyakláncba, amivel meglepett. Valóban én vagyok. Emellett nem szaladtunk el, s bár csak úgy cikáztak a gondolataink, visszatértünk ehhez pár percre és kértem, hogy meséljen nekem arról, hogy miért fontosak a rezgések. Példaként azt hozta fel nekem, amikor karácsonykor készítette és csomagolta a „Feezokat”, valóban szívét-lelkét beletette és olyan örömmel postázta a rendeléseket, hogy tudja, azok telis-tele voltak az ő szeretet-rezgéseivel.

Próbáltam megfejteni, hogy a Feezo név honnan is jöhet, de nem jöttem rá, így inkább megkérdeztem a névadótól. Persze, hogy a pozitív rezgések ebben is jelen vannak és több mindenből áll össze a név: a német die Fee magyarul azt jelenti, hogy tündér – tündéri és varázslatos a kollekciók minden darabja. F, mint Fatima és Zo, mint Zoé is megbújik a Feezo-ban. Innentől már Ti is látjátok, kedves „hellofüredesek”, hogy a Feezo ékszerekben valóban varázslat, nőiesség, letisztultság és szeretet egyszerre vannak jelen.

Jesszusom, visszaolvasva milyen sokat „beszéltem” - pedig még töredékét sem meséltem el annak, ami közöttünk szóba került ma délelőtt. Például azt sem, hogy a kedvemért megmutatott pár munkafolyamatot, hogy elárult egy-két kulisszatitkot a fotózásokról és hogy megmutatta, hogy hogyan lehet tisztítani a rezet, mert bizony ez egy élő anyag, ami a bőrünktől, az általunk használt parfümöktől, vagy csak a minket körülvevő anyagoktól változik. Ha ti is kíváncsiak vagytok a praktikákra és már szívesen megnéznétek a többi ékszerfotót is, akkor keressétek és kövessétek a Feezot a Facebookon (https://www.facebook.com/feezoekszer/)!

Fatima, köszönöm szépen Neked ezt a délelőttöt és a csodás nyakláncot, amelyet büszkén fogok viselni (és a plusz női öröm a történetben, hogy ahogyan a többi egyedi ékszered, ez sem fog szembe jönni velem az utcán)!

Fotó: Lanazsu & Édes Fatima


232 megtekintés0 hozzászólás