Keresés
  • Németh Anikó

Kis-Szitár Zsófia, coach


A Szépítő Angyalok között van egy hölgy, aki bár láthatatlan maradt sokáig, mégis nagyon fontos feladatot vállalt a Hello Füred Álomból valóság projektjében. Ő Kis-Szitár Zsófia coach. A szép köröm, frizura, smink és ruha mellett fontos, hogy a „belsőnkre” is figyeljünk; ebben volt segítségünkre Zsófi.

Bár nagyon népszerű lett a coaching szó, sokan nem tudják, hogy mit takar a kifejezés és valójában mit csinál egy coach. Ahogy Zsófi mondja magáról, ő ügyfelei szellemi-, lelki- személyi edzője, vagy talán inkább edzőpartnere és sportáguk a tudatosítás.

A beszélgetések alatt aktívan figyel és arra törekszik, hogy kérdéseivel pontosan megértse az alanyát és olyan objektív tükröt tartson neki, amelyben az ismerőshöz képest új perspektívát vagy új megvilágítást is megpillanthat magáról. Vallja, hogy az esetleges elakadásokban sokat segíthet, ha a továbblépésre fókuszálnak és támogatja alanya kreativitását. Helyette nem tud semmit sem megtenni, de támogató jelenlétére mindig számíthat ügyfele.

Az edzői és sportos hasonlat nem véletlenül bukkant fel a bejegyzés elején már, hiszen Zsófi 20 éves kosárlabdázói múltja nagyon nagyban meghatározza, hogy ki is ő ma. Szerencsésnek tartja magát, mert mindig jó edzői voltak – igaz ez mind a sportra, mind az üzleti életre, hiszen eredeti szakmáját tekintve Zsófi bankár.

Közgazdászként végezett, és a pénzügyi szférában épített karriert. Végigjárta a ranglétrát, gyorsan, detámogató mentorálás mellett vált vezetővé. Ebben a folyamatban találkozott először a coachinggal, mint coachee (akit coacholnak). Ekkor kezdte kutatni, hogy a személyisége, a viselkedése és a tettei mögött „ki ő valójában?”, így indult el a saját önismereti útján.

Kis-Szitár Zsófia coach

Megszülettek a gyermekei és a velük otthon töltött idő alatt tréning és coach tanulmányokat folytatott. Zsófi rájött hogy a coachingban megtalálta azokat a lehetőségeket, amelyek már gyermekként is vonzották: a megértés vágya, az elfogadás, a véget nem érő tanulás, motivációk kutatása és a fejlődés támogatása.

Amikor megkérdeztem Zsófit, hogy miért vállalta az Álomból valóságban való részvételt, ez mondta:

„Egyszer csak Balatonfüreden találtam magam. Emlékszem, tavaly szeptember elején ültem a teraszunkon egy forró kávéval, számolgattam a tó türkiz árnyalatait, és hirtelen dejavu-hoz hasonló érzésem lett. De most nem az ugrott be, mintha ezt a pillanatot már átéltem volna, hanem az, hogy ezt az egészet – a kis családomat, a lokációt, egy igazi hivatást én megterveztem magamnak. Sok évvel ezelőtt, egy tréningen. Pedig akkor még híre-hamva sem volt egyiknek sem! Szinte már el is felejtettem, most meg itt vagyok a közepében, az utolsó részletig valósággá vált. Megvalósítottam! Elsöprő érzés volt, tele felszabadultsággal, büszkeséggel, hálával és olyan energiával, amiből bármikor meríthetek, amikor szükségem van rá! Azóta tudom pontosan megfogalmazni, hogy az ilyen a pillanatokért dolgozom coachként.

Ezért fogadtam el a felkérést az Álomból valóság projektben való részvételre is. Bizonyítékom van rá, átéltem, hogy az álmok igenis meg tudnak valósulni! Merni kell megálmodni, sokszor az sem egyszerű! Dolgozni kell vele, tenni kell érte, ki kell tartani mellette. És van még egy titkos hozzávaló: a csapat! Számomra felbecsülhetetlen az a támogatás, amivel férjem, és -huh hosszú lenne a lista- az egész tágabb családom mellettem állt. Ezzel együtt is azt kell mondjam, sokat köszönhetek azoknak a coachoknak is, akik ilyen értelemben „kívülállóként”, mégis partnerként kísértek egy-egy darabon az úton. Szeretnék továbbadni abból, amit én kaptam, és bízom benne, hogy ezzel én is segíthetek az álmok valóra váltásában.”

Mit is tehetnék hozzá ehhez? Azt hiszem, csupán annyit, hogy hálásan köszönöm, Zsófi, hogy segítettél a hölgyeknek elindulni az álmaik megvalósítása felé vezető úton!


628 megtekintés0 hozzászólás