Keresés
  • Németh Anikó

Örökzöldek


Mielőtt azt hinnétek, hogy Bálint gazda nyomdokaiba próbálnék lépni és valamiféle kertészeti kisokost kezdenék írni, megnyugtatok mindenkit, hogy valami teljesen másról lesz ma szó!

Örökzöld slágerekről és egy olyan kezdeményezésről írok ma, amely nemes ügyet és célt szolgál.

De nem akarok előre szaladni, sőt, egy kicsit szeretnék visszamenni az időben - nagyjából egy évet!

2017 decemberében írtam a blogban Fritz Mónikáról és Béláról, s a nyitott házról (minden év első adventi hétvégéjén szeretettel látnak mindenkit egy házi kiállításra és karácsony előtti hangolódásra).

Akkor ott egy nagyon értékes barátság született, s az a megtiszteltetés ért, hogy Béla és jó barátja, Jehoda Ferenc, a sokak által ismert és kedvelt füredi zenész, felkértek, hogy konferáljak a 2018. februári farsangi koncertjükön.

Fritz Béla 1947-ben született Németországban. Nagyapja is művészember, a Magyar Operaház vezetője, karnagya volt.

Béla profi szaxofonos és fotós- igaz, az előbbit "parkolópályára tette", s csak "körbeudvarlások " után tudta 2018 februárjában a saját fülével is leellenőrizni a füredi közönség, mert régi barátjával, Jehoda Ferenccel akkor egy füredi pince felkérésének eleget téve kezdtek el újra próbálni, s zenélni. Igazából Béla 70. születésnapi ünnepségén került elő a régi hangszer és pár szám erejéig meg is szólalt. Olyan nem várt, fergeteges hangulat és buli kerekedett belőle, hogy "repetát" kért az akkori hallgatóság.

Igen ám, de a sok év kihagyás után sok tennivaló volt: a Béla fejében lévő "kottákat" és dalokat fel kellett frissíteni (a mai napig kotta nélkül játssza a rengeteg slágert és számot), s bizony a magát a hangszert, a szaxofont is kezelésbe kellett venni. Aki ért a hangszerekhez, rögtön kitalálja, hogy miért kellett "megfürdetni" a hangszert. De bizony, hiába "wellnesselt" a kádban, a régi társ már nem muzsikált olyan hangon, mint régen, ezért Béla új hangszert vásárolt.

(A fenti képet Gazsi József készítette Fritz Béláról.)

Elkezdődtek a próbák Jehoda Ferenccel, aki olyan zenészekkel és hírességekkel játszott és lépett színpadra korábban, mint Hofi Géza és Bangó Margit, de a fürediek is sok jó hangulatú születésnapi-, évfordulós és báli estét köszönhetnek neki, hiszen a városban is rengeteg rendezvény, program fűződik a nevéhez.

Ugye elhiszitek, ha azt mondom, hogy igazán fergeteges próbaidőszak telt el decembertől tavaly február elejéig és bizony, volt, hogy táncra is perdültem?! Nagy izgalommal és ahogy az angolok mondják, "pillangókkal a gyomrunkban" vártuk a fellépést. No, innentől indul a történet 2019-es szála...

(A kép forrása az evangelikus.hu oldal.)

Az akkori nagy sikeren felbuzdulva, Béla és Ferenc arra gondoltak, hogy idén egy nemes ügyet támogatnának, s jótékonysági koncerten, nagyobb közönség előtt is bemutatnák műsorukat. Ebben az ötletükben remek társra találtak Gabnai Sándor evangélikus lelkész személyében, aki szó szerint "tető alá hozta" a programot, hiszen a 2019. január 20-án tartandó jótékonysági koncert helyszíne a balatonfüredi evangélikus templom. A koncert teljes bevételét az evangélikus templom tetőjének felújítására fordítják majd. Ugyan a Benczúr László Ybl-díjas építész által tervezett füredi templom "fiatalnak" számít a városban található többi templomhoz képest, hiszen 1999. november 6-án szentelték fel, de bizony egy kis törődés és karbantartás nem árt a tetőnek.

S hogy hol és hogyan jövök én a képbe? A decemberi nyitott ház-látogatáskor Béla annyit mondott nekem: "Kigondoltunk valamit Ferivel (Jehoda Ferenc) és benne kell lenned." Jelentem, benne vagyok és idén, nagy örömmel vállalva a felkérést, ismét én konferálok majd. Most is egy jó hangulatú, meglepetésekkel teli próbaidőszakon vagyunk túl és izgalommal várjuk a fellépést, ahol a világ legnagyobb örökzöld slágerei szólalnak majd meg a két zenész tolmácsolásában.

Remélem, minél többen el tudtok jönni és a jótékonykodás mellett egy fantasztikus hangulatú estét tudunk együtt tölteni! Már most írjátok be a naptáratokba: 2019. január 20., 17:00 - Evangélikus templom - Balatonfüred, Bajcsy-Zs. u. 15.


98 megtekintés0 hozzászólás