Keresés
  • Németh Anikó

KOGART Tihany


A KOGART és a mesék nyomában…

Lehetne ez is a mai második bejegyzés címe, hiszen ez alkalommal valóban a mesék, jobban mondva mese-illusztrációk csábítottak a KOGART Galériába, Tihanyba. Korábban már jártam ott, de akkor nem született bejegyzés, hiszen szigorúan magánemberként érkeztem akkor. Most viszont más szemmel néztem végig az időszaki kiállítást. A Borsos Miklós emlékkiállítást (állandó kiállítás) már az előző látogatásomkor megnéztem; ezt is szeretettel ajánlom, hisz sokan nem is tudják, hogy ki volt Borsos Miklós és hogy milyen „csodák” fűződnek a nevéhez, pedig az ország egyik legnagyobb magyar szobrásza volt ő, aki a nyarakat 1943-tól Tihanyban töltötte, s Tihanyban tér is viseli a nevét.

No, de vissza a mesékhez!

Nagyon örültem, amikor Fülöp Luca és Varró Szilvia a KOGART Tihany munkatársai a galériába invitáltak. A jelenleg látható Etűdök II. Kortárs Képzőművészeti Válogatás részeként mese-illusztrációk is helyet kap a kiállítási anyagban, de gondoltam, nemcsak ezt, hanem magát a KOGART-ot is bemutatom nektek.

Hogy mit takar a KOGART név? Jó, kezdjük innen! Ha azt mondom, hogy a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal kell mindenképp összekapcsolni, akkor már közelebb kerültök a megfejtéshez! Kovács Gábor nevéhez fűződik a budapesti KOGART Ház és a KOGART Tihany is. A honlapot olvasgatva (kogarttihany.hu) megtudtam, hogy „Kovács Gábor hármas célt tűzött ki a KOGART elé a 2004-es alapításkor: a magyar művészet, elsősorban a kortárs képzőművészet népszerűsítését itthon és külföldön, a legfiatalabb művésznemzedék támogatását kiállítások, ösztöndíjak, műtárgyvásárlás útján és egy olyan alapítványi gyűjtemény létrehozását, amely történeti igénnyel reprezentálja a magyar képzőművészet legutóbbi 50 évét.”

Minden elismerésem, hiszen, nem kis feladatot vállal magára, aki a mai egyre inkább felgyorsuló, kütyü-alapú világban galériát és gyűjteményt alapít és időt, erőt, pénzt nem sajnálva igyekszik a kultúrát és a korábbi nemzedékek nagy művészeinek munkáit az utókornak bemutatni (sőt, jelen esetben a kortárs alkotókat is!).

Ahogy a KOGART honlapján is olvasható, azt vallják az alapítványnál, hogy egy országot a művészetén és kultúráján keresztül kell elismertetni és méltóképpen bemutatni a világban.

A kezdeti tervekből és célkitűzésekből sok minden megvalósult mára és nemcsak a legfiatalabb művész-generáció kap(ott) bemutatkozási lehetőséget, de a kiállításokkal sikerül(t) színesíteni és a műkedvelő, de nem feltétlenül „profi” közönséghez közelebb vinni a művészetet.

2013 fontos mérföldkő volt az alapítvány életében: ekkor nyitott meg a KOGART Ház Tihanyban.

Az állandó kiállítás mellett több nagysikerű időszaki kiállításnak is otthont adott a galéria a nyitás óta. A teljesség igénye nélkül néhány ezek közül: 2016 májusától Matteo Massagrande kortárs olasz festő műveit mutatta be a KOGART, 2017 nyarán pedig „Egry József Balatonja” várta az érdeklődőket. A Corvinus gyűjtemény gyöngyszemei, majd az Etűdök I. szintén újabb „színfoltot” hoztak Tihanyba.

A most futó, március 31-ig látható kiállítás, az Etűdök II. egy kortárs képzőművészeti válogatás. A honlapon található ismertető szerint: „A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány válogatásában bemutatott és megvételre kínált alkotások a képzőművészet különböző szegmenseibe vezetik be a nézőt, egyfajta útmutatóként szolgálva a művészetek iránt elkötelezettek számára. Az alkotásokon keresztül bepillantást nyerhetünk egy gazdag hagyományba, amely kontextust ad a műveknek és új értelmezési lehetőségeket mutat fel.„

Kint esett a hó, hidegen fújt a szél, a kiállítótérben a műveknek „adott” állandó, kellemes hőmérsékleten én is „kiengedtem” és el is engedhettem magam: ráérősen, közelebbről-távolabbról, egy-egy alkotáshoz vissza-visszalépve néztem végig a kiállítást. Többek között Csernus Tibor, Takáts Márton és Gáll Gregor alkotásainál időztem el.

Gondolom rajtam kívül sokan vagytok még, kedves Hello Füred olvasók, akiknek az akvatinta neve nem cseng ismerősen (Az akvatinta v. más nevén foltmarás lényege a szemcsés fedőréteg alkalmazása, amellyel a fémlemez felületét vonják be. A maratási időtől függően a foltok egyre sötétebbek a lenyomaton.). Nos, most nemcsak megismerhettem, hanem rá is csodálkozhattam, hogy milyen nagyszerű eljárás ez és Takáts Márton képeit nézve szinte hallottam az utca zaját vagy valamiféle „aláfestő zenét” is. Jó érzés volt egy kicsit „belköltözni” a képbe.

No, de már biztosan kíváncsiak vagytok, hogy ebben a kiállításban hol volt a mese… Mint minden történetben, itt is a végén jött a slusszpoén: Heinzelmann Emma grafikus, Láng Rudolf jelmeztervező, Szecskó Tamás, Reich Károly és Róna Emy „mesés” művei a kiállítás utolsó harmadában találhatóak. Bizony, sok gyerekkori emlék jutott eszembe. Olyan mese-illusztrációk és képek köszöntek vissza a falakról, amelyek biztosan sokatoknak ugyanúgy régi emlékeket idéznek, mint nekem. Egy Tordon Ákos könyvhöz készült illusztráció kapcsán egészen az általános iskolás éveimig repültem vissza, amikor is a Radnótiban (Radnóti Miklós Általános Iskola) Tordon Ákos Halfréd, a vízimanó című könyvét kaptam évvégi jutalmul. No, most már el tudjátok képzelni, hogy milyen nosztalgiázás fogott el a képeket látva… Imádtam! Az jutott eszembe, mikor a teremből kilépve a recepció és egyben kicsi galéria „shop” felé sétáltam, hogy itt még mesélni is más lenne!

Varró Szilviával még hosszan beszélgettünk a kiállítás megtekintése után – nagyon hálás voltam, hogy miután a művekről egy kis összefoglalót adott nekem, sok-sok időt hagyott arra, hogy belefeledkezzem a művekbe. Miután „visszatértem” a jelenbe, megmutatta, hogy minden kiállításhoz készültek albumok, illetve ajándéktárgyak, melyek meg is vásárolhatók. Kíváncsi voltam rá – hiszen megvételre is kínálnak több alkotást-, hogy van-e kereslet a szobrokra és festményekre. Azt hiszem, abban mindketten egyetértettünk, hogy manapság egyre többen szeretnék inkább kevesebb, de igényesebb és értékesebb alkotással gazdagítani az otthonukat. Sokszor az árak láttán az jutott eszembe, hogy míg a KIKA és IKEA nagy mennyiségben ontja a vászon-nyomatokat, a nép pedig csak úgy habzsolja őket, sokan nem is tudják, hogy ebben az árban is találni már teljesen egyedi és időtálló alkotásokat a galériákban is. A választásnál, a döntésben segítendő ráadásul Tihanyban szakértő kollégák is szívesen a rendelkezésre állnak. Zárásként még pár mondatban szó esett a galéria oktatási tevékenységéről: igyekeznek minél több programmal, illetve rendhagyó tárlatvezetéssel vagy kézműves/alkotó-programmal még közelebb hozni a művészeteket az emberekhez. Manapság kevesebben járnak kiállításokra, mások az igények, megváltoztak a gazdasági körülmények, változtatnia kell a stratégián a galériáknak is, de ahogy látom, Tihanyban jó kezdeményezések és remek kiállítások várják a látogatókat.

A KOGART küldetése sikerre vinni egy önként vállalt társadalmi ügyet; elérni, hogy a hazai közönség nyitottabbá váljon a kortárs művészetek iránt. Remélem, ebben a küldetésükben társra találnak a környékbeli iskolákban és intézményekben is!

Ha kíváncsiak vagytok a KOGART kiállításaira, programjaira és kínálatára, látogassatok el Tihanyba a Polgármesteri Hivatal szomszédságában található galériába vagy keressétek fel a www.kogarttihany.hu oldalt, illetve játsszatok a Hello Füreddel a belépőkért és ajándékokért!


121 megtekintés0 hozzászólás