Keresés
  • Németh Anikó

Búgócsiga


Szerintem már sokan vártátok ezt a bejegyzést; reméltétek, hogy előbb-utóbb Balatonfüred egyik legkedveltebb zenekarát is felkeresi a Hello Füred. Ezt onnan gondolom, sőt, tudom, mert alig került fel a kérdés a képpel együtt a Facebookra és az Instagramra, hogy kiről szól majd az új poszt, a legnagyobb rajongók máris pötyögték a választ: BÚGÓCSIGA! No, pont ezért írok róluk: mert fürediek, mert nagyon sokan szeretik őket és mert van egy (na jó, kettő) plusz aktualitása is a dolognak! Nem is húzom tovább az időt hosszú bevezetővel, (stílszerűen) csapjunk a húrokba! Kezdjük az aktualitással! A Búgócsiga zenekar idén ünnepli fennállásának 12. évfordulóját; Boros Peti, a zenekar vezetője pedig kerek születésnapot ünnepel. Gondoltam, az én ajándékom az lesz, hogy a blogban egy róluk, és a zenekar „történetéről” szóló bejegyzéssel köszöntöm fel őket!

Ha a zenekar történetével és megalakulásával szeretném kezdeni, bizony nem 2006-ig kell visszamennem az időben, hanem tulajdonképpen 1987-ig, hiszen Peti azóta van aktívan a zenei pályán. (Hacsak nem számoljuk bele az úttörőzenekari közreműködést, ami 1978-tól 4 éven át tartott.) 1987-től kezdődően több zenekarban is játszott Boros Péter (pl.1987-től a Rádiusz Együttesben, 1991-től a Funny Trióban, majd 1994-től a Rulett Együttesben).

A Búgócsiga együttest 2006-ban alapította azzal a céllal, hogy valami újat és fiatalosat nyújtson a közönségnek. A kezdet kezdetén még csak Németh Viki és Boros Peti alkotta a Búgócsiga zenekart, melynek neve nemcsak az első gyerekkori játék és „zene”-élményekre utal, de meg is testesíti mindazt, amilyen a zenekar: színes, pörgős és lendületes! A duó már abban az időben is nagyon sikeres volt és rövid idő alatt ismertté váltak a zenei palettán. Sorban jöttek a TV-s szereplések is; többek között Ihos József (Kató néni) humorista akkor futó híres reggeli vidám műsorába is többször kaptak meghívást.

Ahogy az évek teltek, a zenekar is változott és a kezdeti duó felállás után egyre többen lettek a bandában. A zenekar 12 éves fennállása alatt nagyon sok kollégával működött együtt Peti. Több tagcsere is történt, ami többnyire annak tulajdonítható, hogy például az énekesnők főleg a gyermekvállaláskor a zenész életmód és az éjszakázás helyett a családot választották. Ebből következik, hogy a zenekar több, mint 25 (!) énekesnővel dolgozott együtt a 12 év alatt. A zenekarba való bekerülésnek egyébként nemcsak a kiváló zenei képzettség a feltétele, hanem például alap kritérium többek között a pontosság és a fizikai teherbírás is. A Búgócsiga jelenleg nagyjából 10 fős és mindig a megrendelők igényei és elképzelései, valamint a program jellege alakítják az aktuális műsort és a létszámot.

Azokat az oszlopos tagokat, akikkel a leggyakrabban találkozhat a közönség, most név és „feladat” szerint be is mutatom. Horváth Zoli (dob), Fers Gabi (ének), Milák Sanyi (gitár), Rónaszéki Laci (ének), Tóvári Zsófi (ének), Dervalics Robi (szaxofon/ének) Tátrai Eszter (ének).

Más zenekarokhoz hasonlóan sokszor van úton a Búgócsiga is, hiszen az egész országból kapnak felkérést. Nagy öröm számukra azonban, hogy a vidéki fellépések, utcabálok és a balatonfüredi szállodák (például a Marina, Annabella, Anna Grand, Flamingo) mellett a helyi lakosság számára is látogatható helyekre is kapnak meghívásokat. Szerintem a „kemény mag”, a füredi rajongótábor még utazni is hajlandó a zenekar egy-egy távolabbi koncertjének kedvéért, de számukra az igazi bulit a Dream’s Cafe-beli koncertek jelentik. A Dream’s Cafe-val több évre visszamenőleg is nagyon jó a kapcsolata a zenekarnak és a közös siker titka abban rejlik, hogy minden korosztály számára szerveznek színvonalas programokat, koncerteket.

Egy kis kedvcsináló és koncertfotók a Dream's Cafe Facebook oldaláról:

A Búgócsiga azonban nemcsak ilyen helyeken és programokon lép fel, hanem lakodalmas (és mulatós) zenekarként is ismertek. Sok olyan lagziban vendégeskedtem, ahol ők szolgáltatták a talp alá valót és bizony mindig jól éreztem magam és velük együtt énekeltem a legnagyobb külföldi és hazai slágereket. Elképesztő repertoárjuk van és nem volt olyan kérés, amit ne tudtak volna teljesíteni.

A zenekarvezető szerint a közönség szeretete és visszajelzéseik a legnagyobb elismerés, amit kaphatnak. Egy-egy meghirdetett rendezvényükre akár több százan is elmennek; még Győrből és Budapestről is érkeznek koncertjeikre. A közösségi médiában (Facebook) több ezer követőjük van és örömmel vesznek minden like-ot, véleményt és elismerést. A feldolgozások mellett „belekóstoltak” a dal- és zeneszerzésbe is; a híres nemzetközi kézilabdakupa (CELL CUP) hivatalos indulóját nekik köszönhetjük.

A közönség visszajelzése mellett a szakma részéről érkező felkérések és visszajelzések is nagyon fontosak. Nagyon nagy megtiszteltetés volt számukra, hogy az összes nagyobb televízió csatornán is szerepelhettek. (Pl.: RTL klub, RTL II, TV2, M1, DunaTv, VIASAT3, ZENEBUTIK.) Ezek mindegyike óriási kihívás volt és örülnek -mert a visszajelzések alapján is úgy tűnik-, hogy sikeresen teljesítették ezeket.

Mielőtt zárnám soraimat a mai bejegyzésben, adok egy kis zenés ízelítőt a Búgócsiga repertoárjából.

Ha ti is szeretnétek egy fergeteges bulit, egy felejthetetlen lakodalmat vagy egy remek céges bulit szervezni, forduljatok Petihez és párjához, Orsihoz, hiszen ők végzik a zenekari háttérmunkát. Elérhetőek a Facebookon (https://www.facebook.com/zenekar/) és a honlapjukon található elérhetőségeken (www.bugocsiga.hu)


347 megtekintés0 hozzászólás