Keresés
  • Németh Anikó

Ez nagyon Bab(a)!


A mai bejegyzés különlegességét az adja, hogy nem füredi a helyszín, nem füredi a téma, de mégis szorosan kapcsolódik hozzám. Akik egy kicsit jobban ismernek, tudják, hogy Balatonalmádiba, a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumba jártam. Idén ünnepli az iskola a fennállásának 30. évfordulóját és egy kicsit többet „kacsintgatok” mostanában Almádi felé. Kezdem egyre jobban „újra” felfedezni magamnak a kisvárost és a kutakodásaim során egy kis gyöngyszemre akadtam. Egy új kincsre. Annyira új, hogy a hivatalos megnyitó is még csak ezután lesz; egészen pontosan október 27-én. Nekem azonban a „soft opening” (talán a csendes megnyitó/bevezető időszak a legjobb kifejezés erre) ideje alatt volt alkalmam ellátogatni többször is a Bab Kávézóba és beszélgetni a helyet jegyző Gózon házaspárral.

Legyen ez a mai egy későbbi szomszédolós bejegyzésem előhírnöke és egy kis kedvcsináló!

Végy egy „csipet” (kávé)szenvedélyt, adj hozzá egy jó adag bátorságot és keresd meg az ország egyik legjobb kávépörkölőjét (Tóth Gábor, Black Sheep)! Nos, valahogy így kezdődik az a recept, amit a balatonalmádi Bab Kávézó két tulajdonosa, Gózon Ágnes és András követtek. A szenvedély, a kávé szeretete mindig is megvolt, de a különleges tűz és még több lelkesedés akkor társult hozzá, amikor Barcelonában egy specialty kávézóban ülve mindkettőjüket körül ölelte a frissen pörkölt kávészemek illata. Érezték, hogy ott bizony „magcsapta őket a kávépörkölő szele” egy életre és hazatérve mindenképpen szeretnének egy olyan helyet nyitni, ami ugyanezt az érzést adja nekik. Ahol otthon érezhetik magukat, hódolhatnak a kávézásnak és finom ízeknek.

Hallgattam őket, ahogy meséltek és a gimnazista éveimet visszaidézve, főleg az őszi-téli hónapokra gondolva, az jutott eszembe, hogy a recept nem hazudik, valóban jó adag bátorság kellett egy kávézó megnyitásához, mert bizony Almádi még csendesebb ebben az időszakban, mint Füred. Viszont örült a lelkem, mert éreztem, hogy valaki nem csak a szezonra tervez és nem csupán a turistákat célozza meg. Talán mert almádiként ők is szembesültek azzal, hogy bizony nincs (legalábbis eddig nem volt) igazán olyan igényes hely, ahová a nap folyamán bármikor be lehet ülni és nyugodtan beszélgetni, újságot olvasni vagy akár egy üzleti találkozót lebonyolítani.

Ugyan Ágnes és András nem titkolt célja, hogy felkerüljenek a Balatoni Gasztrotérképre, mégis elsősorban azt szeretnék, hogy egy egész évben nyitva tartó üzlet, egy, a helyieknek szóló találkozóhely legyen a „Bab”. Az igazán nagy elismerés és lépés az lesz szerintük, ha már kifejezetten a Bab Kávézó miatt kerekedik fel, s látogat el a Balaton-parti kisvárosba valaki az ország más szegletéből.

Ági az első találkozásunkkor már a beszélgetés elején leszögezte, ők nem vendéglátósok, csak lelkes amatőrök; vállalkozásukban párjával pályázatírással foglalkoznak. A Bab szakmai hátterét, a tudást, a pörköléssel, barista résszel kapcsolatos tudnivalókat és tanácsokat Tóth Gábortól, a mentoruktól kapták, aki a 2017-es év Cup Taster Magyar Bajnokság második helyezettje. Gábor nemcsak eladott nekik egy pörkölőgépet, hanem meg is tanította a csapatot arra, hogy milyen kávébab milyen beállítást igényel, hiszen mindegyik más tulajdonságokkal bír. Így válik kulcsfontosságúvá pár egyszerűnek tűnő tényező: az idő, a nyomás, a hőmérséklet és a frekvencia. S a végeredmény? Egy olyan isteni illat, ami az utcát is simogatva lengi be, ha épp pörkölés van.

De nem csak az etióp, brazil és kolumbiai kávék miatt érdemes betérni Almádi új gyöngyszemébe! Jelenleg is finomabbnál finomabb sütemények közül lehet válogatni, de a „teszt-üzemmód” után változni és bővülni fog a kínálat. A jövőben a szintén almádi DESSZEReTlekből, Streit Kriszti műhelyéből is érkeznek majd a sütemények, torták és macaronok. Azt hiszem, az ő neve már önmagában garancia a minőségre. A „mindenmentes” torták szállítója pedig a szintén népszerű almádi vegán étterem, a Veganeeta. (Itt jegyzem meg, hogy én már kóstoltam és bátran ajánlom!) Emellett a szendvicsek és croissant-ok kedvelői is kedvükre válogathatnak majd, hiszen a balatonalmádi Terasz séfje, Kocsis Bálint állítja majd össze gourmet szendvics-kínálatot. A tulajdonosok fontosnak tartják, hogy egészséges alapanyagokból és főként helyi termelők portékáiból álljon ételkínálatuk. Így szinte biztos, hogy a reggeli kávé mellé a croissant-t például Csíkos lekvárral ehetik majd, akik a Babban indítják a napot.

A beszélgetés közben András csokiropival kínált – ami valóban olyan roppanós, mint a sós névadója - és töltött nekem egy pohár magnéziumos vizet. A nappalik hangulatát és kényelmét idéző fotelben ülve kortyolgattam a fantasztikus ízvilágú presszókávémat, közben a falakat és berendezést néztem. A színek, a bútorok és a belső tér rengeteg munka, áttervezés és átépítés után válhatott ilyen széppé, modernné és letisztulttá. Az átépítés előtti képeket nézegetve Ágnes telefonjáról nehezen hittem el, hogy ugyanarról a helyről van szó.

Eszembe jutott, hogy szombaton Csopakon a ZM&G galériában a kiállításmegnyitón Debreczeny Zoltán örömmel újságolta, hogy egy képe egy most nyíló kávézóba kerül majd. András felpattant és már mutatta is a képet, amely nemsokára az egyik falon kap helyet. Ahogy ez is, most már minden szépen lassan a helyére kerül – a soft opening tökéletes lehetőséget adott a hibák kiszűrésére, az igények felmérésére és a „grand” openingre való felkészülésre.

Szívből kívánom, hogy az október 27-i megnyitó egy sikeres időszak kezdetét is jelezze egyben a Gózon-házaspár és a Bab Kávézó életében! Ha tehetitek, látogassatok el ti is Almádiba a Baross Gábor utcába és naprakész információért kövessétek a specialty kávézót a Facebookon és az Instagramon!

Köszönet a fotókért Vörös Ákosnak (redphoto.hu)!


353 megtekintés0 hozzászólás