Keresés
  • Németh Anikó

BazsaLicom Food Truck


Egyszer volt, hol nem volt...

Kezdhetném így is, mert a mai bejegyzés több szempontból is mesés. Először is azért, mert Lillát és Balázst egy mesékről szóló előadáson ismertem meg, ahol én előadóként, ők pedig a babájukat váró szülőként/hallgatóságként vettek részt. (Azóta a legifjabb mesehallgató is a BazsaLicom Food Truck csapatát erősíti már. Ezúton is gratulálok!)

Másodsorban azért is mesés ez a bejegyzés, mert mesébe illő, ahogyan az egész food truck történet ötlete kipattant a páros fejéből, de főleg az, hogy amit megálmodtak/megálmodnak, szépen sorban valóra válnak, mint ahogy a legkisebb fiú sorra gyűri le az akadályokat a mesében.

Az idén februárban indult BazsaLicom Food Truck megálmodója, Balázs és Lilla már gyerekkoruk óta ismerik egymást. A néptáncos évek, a hasonló gondolkodás és a szépen fokozatos szerelemmé érő barátság igazi csoda párost formáltak a két fiatalból.

A séf című 2014-ben bemutatott amerikai dráma-vígjáték sorsdöntőnek bizonyult az életükben, hiszen a film megnézése után úgy érezték, ők is valami hasonlót tudnának elképzelni maguknak; no innen a BazsaLicom ötlete.

A név több szempontból is tökéletes, mert nemcsak kettejük neve bújik meg benne, hanem kedvenc fűszerük is - és mondhatjuk, hogy egybeforrt a nevükkel...

No, én az idei Murcifesztiválon kerestem fel őket, hogy egy kicsit faggassam Balázst, belekóstoljak a 2018-as év Food Truck-jának kínálatába (itt jegyezném meg, hogy ez a szakmai zsűri díja, ami egy ilyen fiatal vállalkozás esetében még nagyobb elismerés, véleményem szerint) és egy kicsit újra feléledjen bennem a vágy, hogy Olaszország felé vegyem az irányt.

Jaj, de előre szaladtam...

No, szóval, tettestársammal, párommal, Istvánnal érkeztem a Zelna Borászathoz, ahol fülbemászó dallamok, igényes jazz és a Zelnás nedűk mellett a BazsaLicom várta a vendégeket, akik szép számmal jöttek is (amíg mi ott voltunk, folyamatos "forgóban", váltásban). A jó idő és a kihelyezett asztalok, padok mellett a "gasztro-élmény" is kicsalta az embereket a szabadba. No, ez adott keretet a beszélgetéshez Balázzsal.

A menta zöld food truck - aminek dizánj része Lilla ízlését dicséri, a honlaphoz és a többi arculati elemhez hasonlóan - egy szuper kis "fincsi-kocsi"! Az ételek megálmodója Balázs, aki számos étteremben és távoli országok konyháiban is kipróbálta magát. Kiskora óta álmodja és készíti a finomabbnál finomabb ételeket, s akár hiszitek, akár nem, egy ajándékba kért/kapott főző-élménnyel kezdődött minden gyerekkorában. Nagyon jó volt hallgatni, ahogy csupa szeretettel és lelkesedéssel beszélt az ételekről és csak tátott szájjal hallgattam, hogy ő rengeteget főz fejben, összerakja az ételeket, s sokszor csak akkor kerül sor kóstolásra, mikor már a kész "menüsort" lefőzni.

Amikor azt kérdeztem, hogy a bazsalikom, mint fűszer miért ilyen fontos, elmagyarázta, hogy azért, mert egy nagyon sokoldalú növényről van szó és főételekhez, desszertekhez és italokhoz is kiváló. A bazsalikom mellett még egy nagy szereleme van a fiatal párosnak: Olaszország. Bergamoban éltek is, hiszen Lilla ott végezte egyetemi tanulmányait, s szépen lassan bekúszott Olaszország, az olasz konyha szeretete és maga az életérzés a bőrük alá; mostanra mint második otthonukra tekintenek a városra. Folyamatos inspiráció és egy másfajta konyha- és étkezési kultúra kettejük számára az "otthon", amit "itthon" is szeretnének megmutatni az embereknek. Merthogy pont arról kérdeztem Balázst, hogy mi van akkor, amikor a lepukkant, igénytelen lakókocsis képpel azonosítja sok ember a food truck-ot, ami bizony sokáig az itthoni "strandi gyorskajáldákat" jellemezte. A válaszából kivettem, hogy bizony van mit tanítani az embereknek, a minőségi ételek mellett főleg a környezettudatosság és a fenntarthatóság terén, ami fontos Lillának és Balázsnak is. Például a tányérok, poharak és evőeszközök is lebomló áruk, s a könyöklőasztalok alatt hulladékgyűjtő bújik meg, amibe szelektíven gyűjthetik a vendégek az étkezés során keletkező papír, illetve egyéb hulladékot.

A tányérokról jut eszembe! A tányérokra kerülő ételeknél fontos szempont, hogy az alapanyagok minél nagyobb része helyi vagy környékbeli készítőtől érkezzen. Ezért aztán meg sem lepődtem, mikor kiderült, hogy a bagel például a Péklánytól van, de a hétvégi menüben a Zelna piros mustja is szerephez jutott, igaz, zselé formában. A kolbászka nemesvámosi és a sok-sok szeretet, ami összefogja az ételeket az igazán füredi (BazsaLicomos szenvedély).

Ahogy a szemem előtt készültek az ételek és figyeltem, hogy akár 2-3-szor is visszatér egy-egy elégedett vendég, volt időm magát a "truck-ot" is jobban megnézni. A korábban német kenyeres kocsiként szolgáló guruló konyha a street food mester tervei alapján épült át; megtervezte, hogy milyen és mekkora gépek kerüljenek bele. Minden szigorú HACCP és egyéb "hapci" szabálynak megfelelve, saválló "béléssel" gurult ki a műhelyből.

Február óta járják vele az országot és tudatosan távol maradva a nagy zenei fesztiváloktól, inkább a kisebb, igényesebb és értőbb közönség felé veszik az irányt a kis zöld csodával. Kedvenc fesztiváljaik egyike az a Food Truck Show, ahol elnyerték a szakmai zsűri díját és az év Food Truck-jának választották őket.

Ha szeretnétek egy kicsit közelebbről is megismerkedni a BazsaLicommal és nem szeretnétek egy újabb fesztiválig várni, jelentkezzetek páros főzőtanfolyamaik egyikére vagy születésnapi, céges és egyéb bulitok elemózsia-felelőseinek válasszátok őket! Sőt, ha különleges esküvőt szeretnétek, hívjátok őket "vendégvárónak", garantált lesz a siker!

S hogy mindezekről honnan szerezhettek még több információt? Nos, természetesen a Facebookról (https://www.facebook.com/bazsalicomfoodtruck/), az Instagramról (https://www.instagram.com/bazsalicomfoodtruck/) vagy a www.bazsalicomfoodtruck.com oldalról.

A bejegyzésben szereplő képek forrása a BazsaLicom Food Truck honlapja, illetve a Zelna Facebook oldala. Köszönet értük!


350 megtekintés0 hozzászólás