Keresés
  • Németh Anikó

Csak úgy "hangosan" gondolkodom


A mai blog-post rendhagyó lesz, mert ezen a héten egy olyan helyről írok, ahová szívesen elmennék - ha lenne ilyen Füreden. Figyelem, kedves vállalkozó kedvű (és némi anyagi tőkével rendelkező) fürediek!

Talán valakinél ma elindítom a vezérhangyát és nemsokára már igazi blog-túrára is indulhatok, nemcsak ilyen képzeletbelire.

​A mai bejegyzés témája minden egyes alkalommal beveszi magát a fejembe, amikor "szomorúra" fordul az időjárás és a szabadba tervezett programok helyett azonnal kell egy B terv.

Igen, tudom, elvileg akkor lehet galériába, múzeumba, látogatóközpontba, meg egyéb füredi kiállítóhelyekre menni...vagy moziba, legrosszabb esetben meg otthon punnyadni.

Valljuk be, hogy a város lakóinak egy része jó esetben egyszer elmegy a kiállítóhelyek valamelyikére és azzal véget is ért a történet. Mert érdekes a város története; jó, hogy már tudjuk, hogy a Balatonban milyen halak élnek, no, de legyünk őszinték, egynél többször ritkán "nevez be" az ember ezekre.

A helyzet akkor válik igazán "kritikussá", ha egy hűvösebb, ne adj Isten, esős nyári napot egy vagy több gyerekkel kell átvészelni. Mert akkor hiába szuper csúszdás a strand és hiába szép a játszótér.

Ugyan a jeles napokhoz kapcsolódóan nagyon jó (és egyre jobb) kinti programok, ügyességi feladatokat felvonultató "játszóházak" várják Füreden a családokat és a gyerekeket, de ezek sajnos csak az adott városi rendezvényhez kapcsolódóan érhetőek el.

Tudom, nemrég nyílt játszóház a füredi "plázában" és a könyvtárban is lehet a gyerek részlegnél társasjátékozni is, nemcsak olvasni, de én valami olyat hiányolok, ahol nem csak "leadja" az ember a gyerekét, hanem együtt játszhat, tanulhat és önfeledten szórakozhat a család minden tagja.

Talán csak a belső gyermek, a bennem mai napig élő kicsi Anikó (egyébként nem, a felnőtt énem is) hiányol egy "Csodák palotája" vagy MiniPolisz jellegű interaktív kiállítást (persze a város méretéhez illőt) és "játszóteret", ahol a családok értelmesen tölthetik el együtt az időt.

Egy olyan helyről (is) álmodom, ahol a kisebbeknek és a már nagyobbaknak (12-16 éveseknek) is lehet értelmes alternatívát is adni a neten lógás, a suttyomban cigizés és unalomból ivás helyett. Mert egy olyan létesítmény gondolata van a fejemben, ahol az állandó "kiállítás" mellett mindig van valami olyan fiataloknak szóló program, amely lehet annyira izgalmas, hogy egy idő után a fiatalok elkezdik magukénak érezni a teret és önszántukból mennek oda, nem a "kötelező létszám" miatt kell "odaterelni" őket.

A legjobb az lenne, ha olyan helyet sikerülne megvalósítani, ami a szezonban a városba látogatókat is szolgálja, de a város lakóit is szeretettel várja egész évben (mert ne feledjük, az egész éves Balaton azt jelenti, hogy vannak, akik 365 napból 365-öt vannak itt...és nemcsak azt, hogy jóóóóóóól megnyújtjuk a szezont előre és hátrafelé is). Sőt, rendhagyó fizika-, kémiaóra vagy előadás helyszíne is lehetne (ahogy azt már a Zsidó Kiválóságok Háza esetében is írtam).

Talán naiv vagyok, meg az elképzeléseimmel nem illek bele a mai BIZNISZ trendekbe, de arról álmodom, hogy egy nemcsak "pályázati támogatási időszakban" működő közösségi térnek (egy valódi, nem virtuális) van/lenne létjogosultsága Balatonfüreden.

Teljesen egyedül vagyok ezzel az elképzelésemmel és vágyammal?! Remélem, hamarosan kiderül a kommentjeitekből!


90 megtekintés0 hozzászólás