Keresés
  • Németh Anikó

deepWORK


Ezen a héten egy kis kedvcsinálót hoztam, illetve mutatok nektek. Szeptember 12-én egy nyílt óra keretében megismerkedhettek a deepWORK edzéssel és ennek kapcsán "randiztam" Hütter Vikivel.

Nagyon különleges hangulatú volt maga a beszélgetés is, mert rendhagyó módon nem a Happy Body Fitness-ben, az edzések helyszínén, hanem Viki otthonában találkoztunk. Ezúton is köszönöm neki a bizalmat és az időt, amit nekem adott!

Mielőtt a blog-randinkra sor került volna, bevallom, megpróbáltam utánajárni, hogy mi is a deepWORK és hogy honnan ered. Bár elképzelésem így lett erről az edzésformáról, mégiscsak Viki lelkesedése, rögtönzött kis bemutatója és az edzésre járók véleménye és "üzenetei" segítettek összerakni a képet a deepWORKről. Ezek után még nagyobb bennem a kíváncsiság, hogy ki is próbáljam! Mutatok is néhány véleményt:

No, de akkor nézzük először, hogy mit is mond a "szakirodalom"! Akármelyik forrást böngésztem, mindegyik úgy emlegeti a Robert Steinbacher által megalkotott deepWORKöt, hogy ez egy mindenféle eszköz nélkül végzett holisztikus funkcionális tréning. Először nem igazán értettem, hogy ez a "holisztikus" jelző mit takar, de aztán Viki elmagyarázta, hogy ez egy atletikus, intenzív, ugyanakkor egyszerű, különleges és más ismert mozgásprogramoktól meglehetősen eltérő edzésforma: a gyakorlatok alapja az öt természeti elem és a rengeteg pozitív energia!

Ha már a pozitív energia szóba került, azt hiszem, a deepWORK igazán Vikinek való - és valószínűleg ő sem véletlenül "szeretett bele" első látásra. A mindig mosolygós, sugárzó tekintetű edző közelében lenni is nagyon jó, hiszen személyéből is életigenlés, szeretet és pozitív rezgés árad. Aki őt deepWORK közben látja, tudja, szívből tartja az edzést.

15 éves edzői múlttal a háta mögött, nem sokkal negyedik gyermeke megszületése után, tavaly nyáron, Pásztor Ági edző egyik óráján ismerkedett meg Viki a deepWORKkel. Akkora hatással volt rá az az alkalom és akkora élmény volt számára az edzés, hogy ott eldöntötte, ő bizony ezt megtanulja és elvégzi a képzést. Az ősszel induló oktatásra már jelentkezett is és ahogy végzett, bele is vágott a nagy kalandba és elkezdte oktatni is a tanultakat a Happy Body Firness-ben.

Amíg Viki mesélt nekem, kislánya is meg-megmutatta, hogy bizony a táncos elemeket ő is előszeretettel ellesi és amikor Viki megmutatott egy-két mozgássort, az ölemben ülve figyeltük anyát, ahogy törzsi táncra emlékeztető mozdulatokat tett és azt vettem észre, hogy szinte nem tudjuk levenni a szemünket a szőke energiabombáról.

Egyébként ahogy tovább beszélgettünk, megtudtam, hogy a mozgássorokat úgy fejlesztették ki, hogy a megfelelő légzésgyakorlatokkal kombinálva mindig együtt jelenjen meg bennük az erősítés és a nyújtás, azaz a feszültség és a relaxáció. Az edzés folyamán a mély zenei ritmusok irányítják a résztvevőket és segítik az erőkifejtésben, érzelmek kiengedésében és a fizikai határok átlépésében! A deepWORK egyszerre fejleszti az állóképességet, erőt és a koordinációt; emellett nagyon jó stresszoldó és energetizáló is egyben.

Nagyon érdekes volta hallgatni, ahogy Viki a deepWORK tréning lényegét összefoglalta. Leginkább az tetszett, hogy az edzés résztvevői saját mozgástempójuk és légzésritmusuk szerint végzik a gyakorlatsorokat. Az órák különböző szakaszokból állnak, amelyeknek az öt természeti elem – föld, fa, tűz, fém és víz – az alapja. Ezek más-más energiaforrásokat képviselnek. A deepWORK óra egyes szakaszainak végén a résztvevők energiaszintje jelentősen visszaesik. (Viki megmutatott több ilyen "szakaszt", részt is nekem.) Ez az a technika egyébként, amelyre egy meditációs terápia, az úgynevezett dinamikus meditáció is épít. Ezt a leginkább távol-keleti gyökerekkel rendelkező gyógymódot depresszióban, rákban vagy pszichoszomatikus betegségekben szenvedő egyéneknél alkalmazzák.

Úgy gondolom, hogy ezek alapján nem is meglepő, hogy a deepWORK célja, hogy meghalljuk a saját belső hangunkat és feloldódjunk (blokkjaink és belső gátlásaink) az edzés alatt. Talán ezért is fontos, hogy ez egy csoportos edzés. Ahogy Viki mesélte, a legutóbbi alkalommal, amikor 14-en "dolgoztak" együtt, érezni lehetett, hogy a résztvevők szuper energiái összeadódtak és bár fárasztó volt az edzés, mégis valami kellemes "zsizsergést" érzett a 60 perc után. Az edzés végén amúgy is egy különös finálé teszi fel az i-re a pontot: cseppet sem lassú és meditatív zenére, de gyertyafényél zárul az edzés; ilyenkor mindenki elengedheti magát és csak magára és a ritmusra figyel. Hát nem klassz?! Mindenképp ki kell próbálni szerintem!

Ha szeretnétek még többet megtudni a deepWORK-ről vagy részt venni az edzésen, kattintsatok a www.furedfitness.hu oldalra, jelentkezzetek be az edzésre (előzetes regisztráció szükséges) vagy keressétek a Happy Body Fitness-t és Hütter Vikit a Facebookon!


345 megtekintés0 hozzászólás