Keresés
  • Németh Anikó

A Zsidó Kiválóságok Háza


A bejegyzés olvasása előtt kérlek, kedves olvasóm, hogy ne a tipikus "zsidózás" mögé tedd be ezt a történetet és mint érdekességet, látnivalót, próbáld kezelni! Igyekszem vallásilag és politikailag "semleges" maradni, mert a blogom jellegéből adódóan is sok mindent megnézek, felkeresek és sosem a politikai vagy vallási nézeteim alapján döntök, hanem igyekszem az élet minden területéről írni. Arra kérek mindenkit, hogy a kommenteket is ezek alapján írjátok! Köszönöm!

Hol is kezdjem ezt a mai történetet?

Kezdhetném Németh mamától, aki annyit emlegette az "Oblat(h) udvart" Füreden, meg az Oblat(h) családot, mikor kicsi voltam. Aztán indulhatnék a régi Fekete lovag középkori étteremtől is, de azt hiszem, "Lengyelországból" indulunk ma!

Tavasszal egy lengyelországi kirándulás részeként ellátogattam Auschwitz-ba, ahol a haláltáborba belépve, az "Arbeit macht frei" felirat alatt átsétálva még nem tudtam, hogy nem a levágott haj és az összegyűjtött temérdek szemüveg, cipő és ruha látványa fog majd a legjobban sokkolni. Egy fénykép volt az, ami mellbe vágott, mert Balatonfüreden készült. A vasútállomás és a vagonokba zárt zsidók képe alatt olvasni, hogy innen indultak a halálba, akkora gombócot tett a torkomba, hogy utána hosszú percekig nehéz volt megszólalni.

Akkor már hallottam róla, hogy nem sokkal a kirándulásom előtt Füreden, Olti Ferenc munkájának és a Norvég Alap támogatásának köszönhetően megnyílt a Zsidó Kiválóságok Háza. Eldöntöttem, hogy mindenképp felkeresem a helyet és ha lehet, írok is róla. Kíváncsi voltam, hogy egy ilyen "érzékeny" témához hogyan is lehet nyúlni és hogyan lehet bemutatni a zsidó kiválóságokat anélkül, hogy a holokauszt téma "csapdájába" esnének. Őszinte leszek, volt egy kis félelem bennem, DE... ...nagyon kellemesen csalódtam!

A recepciónál nagyon kedves, segítőkész hölgyek fogadtak és röviden elmondták, hogy a kiállítás hogyan is épül fel és a technikai megoldások hogyan működnek. Ezután egy kis zsinagóga-vizittel kezdtem a látogatást.

A sokak által régen csak a Fekete lovag középkori étteremként ismert épület "nem mai darab". A középkori Szent Margit templom, majd később az ennek alapjaira épült református templom lett a későbbi füredi zsinagóga, melyet 1855-ben vásároltak meg a Füred-faluban élő zsidók a reformátusoktól, akik addigra "kinőtték" az épületet. A kiállítóhely megnyitása előtt az épület nagyon rossz állapotban volt már. A felújítás után ugyan szakrális szerepet most nem tölt be, de a terem hátsó részében álló Tóratartó szekrény mégis emlékeztet, utal arra, hogy a helynek korábban milyen funkciója volt.

A modern, letisztult stílusú fogadórésszel egyben található egy kis "büfé-tér" asztalokkal és székekkel, s a későbbiekben tervezik egy ajándékbolt megnyitását is.

Innen egy lépcső (a mozgáskorlátozottak számára lift) vezet le az alagsorba, ahol a mosdók és múzeumpedagógiai terem is találhatók.

Az érdekes, és a kiállítás anyagára épülő interaktív játékok segítenek feldolgozni a sok információt, amivel a gyerekek a kiállítótérben találkozhatnak. Előbújt a tanár énem és azon gondolkodtam, hogy ha egy-egy fizika, kémia vagy biológia órát itt tartanának a kollégák, vajon a gyerekek fejében jobban megmaradna-e az anyag?! Remélem, más kollégák is meglátják a 132 tudós életét és munkásságát feldolgozó kiállítás anyagában a lehetőséget és élnek is vele! (A kiállítóhelyen egyébként előadótér- és terembérlésre is van lehetőség, melyről az info@zsidokivalosagok.hu emailcímen lehet érdeklődni.)

A recepcióra visszasétálva indult az igazi "látogatás". Az okos-pultnál az érintő-képernyőn kiválasztottam azt az 5 kiválóságot, akikről szerettem volna többet megtudni. A kártyámra feltöltve az infókat felsétáltam a nagyon modern, érintő-képernyőkkel teli terembe és hozzáérintve a kártyát a leolvasóhoz, életre kelt a nagy kijelző.

Lehuppantam egy babzsákba és abban ülve olvastam Freudról, Gábor Dénesről, Bíró Józsefről, Pethő Andrásról és Selényi Pálról - merthogy én őket válogattam be a "Top 5-be".

Egyébként az 5 anyag megtekintése után lehetőségem lett volna a lenti pultnál újabb és újabb hírességek anyagát a kártyára tölteni, de sajnos idő szűkében csak az első ötösfogatommal tudtam foglalkozni MOST... Legközelebb (biztosan megyek még, mert sok mindenkire kíváncsi vagyok még) másik 5 kiválóságról fogok majd olvasni!

Érdekes, elgondolkodtató, meglepő és vicces információkat is kaptam bőven a közel egy óra alatt, amit a kiállítóhelyen töltöttem. Ti például tudtátok, hogy Freud szerepet kapott ifjabb Johann Strauss Denevér című operettjében? Vagy hogy Pető András, a konduktív pedagógia és a Pető-módszer atyja 1945-ben saját lakásán hozta létre intézetét? És azt tudtátok, hogy Bíró Józsefnek nemcsak a golyóstollat köszönhetjük, hanem a golyós dezodort és az automata sebváltót is? Bár Gábor Dénes neve és a hologram fogalma sokak számára ismerős lehet, de azt tudtátok, hogy a bankjegyeken is ilyen hologramokat használnak a hamisítás megakadályozására/megnehezítésére?

...és ez csak egy töredéke annak, amit a kiállításon tanultam.

Ha ti is kedvet kaptatok egy "okos" kiállítás megtekintéséhez - vagy kollégaként szeretnétek egy iskolai órát "külsős helyszínen" megtartani-, látogassatok el a Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 32-be vagy további információért kattintsatok a https://www.zsidokivalosagok.hu/ -ra! Ha inkább a Facebookon néznétek utána a titeket érdeklő részleteknek, a https://www.facebook.com/zsidokivalosagokhaza/ oldalon megtehetitek.

Mielőtt elköszönnék tőletek, még egy programot is a figyelmetekbe ajánlok. Sok szeretettel várnak minden érdeklődőt Horányi Gábor, az országos fizika érettségi tételbizottság elnökének előadására, melynek címe: Einstein és fizikája közérthetően. Az előadás helyszíne a Zsidó Kiválóságok Háza, időpontja október 9., kedd 17:00. A belépés INGYENES! Találkozunk?!


226 megtekintés0 hozzászólás