Keresés
  • Németh Anikó

Jocibusz


Igyekszem minden héten olyan embert, helyet vagy szolgáltatást bemutatni nektek, ami amellett, hogy füredi, „emberi” is. Szeretem az olyan történeteket, amelyekben nemcsak a sikerek, hanem az álmok, a megvalósulásig vezető út, a kemény munka; néha a kétségek és a mindennapi fejtörések is megjelennek. Mert bizony ilyenek vagyunk: hiszem, hogy a valódi élet nem ad ingyen semmit, viszont a szorgalom és a kemény munka meghozza a gyümölcsét.

Az eheti beszélgetőtársam és „blogalanyom” is egy ilyen álmodó, de „harcos” ember: Kiss József, vagy ahogyan sokan ismerik a városban „a Joci Buszos Joci”.

A beszélgetésünkre a (róluk készült bejegyzés óta nagy kedvencemmé vált) Pazar kávézóban került sor a héten, ahol a finom sütemény, a kiváló kávé és frissen facsart narancslé mellé egy igazán motiváló és jó hangulatú beszélgetést is kaptam.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy egy diákszerelem, nagy álmok és sok szerencse hogyan alakították Joci életét, olvassatok tovább, ígérem, nem fogtok csalódni! Élveztem a beszélgetés minden percét, hamarosan kiderül miért!

Kezdjük is a „kályhánál”! 18 évesen Joci a tihanyi Kakas Csárdában dolgozott felszolgálóként; kint a placcon mozgott az emberek között és nagyon szerette, mert saját bevallása szerint mindig is „emberközpontú” volt és szeretett beszélgetni. Amikor megnyitott a Bergmann Cukrászda a Petőfi Sándor utcában, Joci ott kezdett dolgozni pultosként. Ahogyan végig pörgettük gondolatban a naptárt, kiderült, hogy sok füredihez hasonlóan Jocinak sem maradhatott ki a Huray-piacos nyári munka. Hiába volt ott is emberek között, hiányzott neki a vendéglátás, ezért vissza- visszajárt a Kakas Csárdába, de ezzel párhuzamosan a csarnokban elkezdett butikot. Marikával, feleségével, 24 évvel ezelőtt, pont azon a nyáron ismerkedtek meg.

S ekkor feltettem a kérdést, hogy rendben is volnánk, de ezekhez hogyan kapcsolódik a sofőrködés? Mikor lépett be a képbe a személyszállítás?

Joci bevallotta, hogy mindig is az volt az álma, hogy buszsofőr legyen. Sok kisfiú álmodozik arról, hogy ha nagy lesz, mozdonyvezető vagy buszsofőr lesz, de van, aki az álmait „nagyfiúként” sem engedi el és mindent megtesz azért, hogy valóra is váltsa.

Amikor elvitték katonának, remélte, hogy továbbképzik buszsofőrnek, mert tudta, hogy vannak, akiket a seregben speciális feladatokra tanítanak, de helyette barátja kapta a lehetőséget az angyalbőr idején. Miután leszerelt, mindig valami más került előtérbe és a fontossági sorrend miatt csúszott a buszos álom megvalósítása, de 2003-ban végre elérkezett az idő, amikor megcsinálta a D-kategóriás jogosítványt.

Igazából a buszos jogosítvány tervezgetésekor is az volt a fő ok, hogy tetszett neki, hogy emberek között lehet és utazhat. A D-kategória sikeres vizsgájával nagyjából egy időben kerültek a Volánhoz az akkor új Irizar buszok. Jelentkezett is a céghez, mert az volt az álma, hogy ezt a típusú buszt vezesse. Abban az időben nagyon sokan jelentkeztek buszsofőrnek, így elsőre Jocit is elutasították a túljelentkezés miatt. No, így csöppent bele a „furgonozásba”, de már akkor is kacérkodott a gondolattal, hogy vesz egy kisbuszt és kirándulásokra, gyógyfürdőkbe visz baráti társaságokat.

2005 nyarán a nemzetközi fuvarozás kellős közepén találta magát. Első útja új munkahelyén rögtön Svédországba vitte. Igazi mélyvíz volt, mert előtte még sosem járt ott és rögtön kompozás várta és akkor még nem volt GPS. Nagy kaland és izgalom volt az egész, de mosolyogva annyit fűzött csak hozzá Joci, hogy mindig is szerette a kihívásokat.

Alig 2 hónapja dolgozott a cégnél, amikor egy nap csörgött a telefon és a vonal másik végén a Volán volt, hogy ha még mindig szeretne, mehet hozzájuk dolgozni. Nagyon gondolkodóba esett, de nem mondott rögtön igent. Mivel tudta, hogy a kamionozást nem lehet a végtelenségig csinálni, amikor fél év múlva újra csörgött a telefon, már nem utasította vissza a Volán megkeresését. 7 évig dolgozott a füredi buszos cégnél és mellette 3 évig heti 2 napon kamionozott, s gyűjtögette a pénzt, hogy aztán egy évre rá meg tudja venni az első 8 személyes kisbuszát. A szabadidejében elkezdett kisebb utakat szervezni, fürdőkbe, karácsonyi vásárokba vitt baráti társaságokat.

Ebben az időszakban nagyon sokat tanult Joci és sok mindent ki tudott próbálni. Az országot tulajdonképpen a különjáratokkal alatt ismerte meg, mert a csoportokkal ő maga is végigjárta a városok nevezetességeit. Ha igénylik, egyébként most is szívesen mesél az utasoknak útközben. Általában baráti társaságokkal utazik messzebbre és ők néha kikérik a véleményét, tanácsait és szeretik hallgatni a történeteit, illetve amikor a látnivalókról mesél. Bizony, aki ismeri, tudja, hogy egy idegenvezető veszett el benne! A különjáratokon is nagyon megszerették az utasok, de a menetrend szerinti járatokon is sokan jó ismerősként üdvözölték; akik többször is utaztak vele, nem egyszer kedves üzenettel (egyszer még egy tálca süteménnyel is) meglepték, megköszönve figyelmességét, jó munkáját. A buszos cégtől 2013-ban vett búcsút. Visszagondolva azokra az évekre, végülis elmondhatja, hogy elérte azt, amiért oda akart menni – azt a buszt vezethette, amelyikről álmodott.

Kíváncsi voltam, hogy Marika „hogy jött a képbe”?! Joci úgy járta be egész Európát (már csak Portugália maradt ki, ahová tervei szerint idén eljut), hogy mindig azt érezte, olyan jó lenne ezt az élményt megosztani Marikával! Sőt, már akkor megfogalmazódott benne, hogy szeretné megmutatni a szép helyeket más embereknek is. Akkor határozta el, hogy előbb vagy utóbb, ha megteheti, vesz egy járművet, amivel már személyszállításba tud kezdeni.

Marika is belépett a vállalkozásba – nagyjából egy időben azzal, amikor megcsinálta a B-s jogosítványt. Amikor nem volt autójuk, férje nem akarta, hogy csak a „fióknak” legyen meg a jogosítvány, de abban az évben Joci már úgy gondolta, hogy ha van kedve Marikának, menjen vele külföldre és akár dolgozzanak is együtt. Alig akartam hinni a fülemnek, amikor hallottam, hogy alig fél évvel az első vezetői engedély megszerzése után, jött szépen a C és D is, sőt, még az E-kategória is meglett.

Szerintem, sejtitek, hogy mi volt a feleség válasza Joci kérdésére, hogy lenne-e kedve beszállni a vállalkozásba, venni még egy autót és együtt dolgozni. BINGO! Egy 7 személyes egyterűvel 2013 októberétől már ő is csatlakozott a „Joci Buszhoz” és onnantól már ketten jártak Ausztriába.

Bár sok rossz vicc kering a női vezetőkről, a közel 300.000 levezetett km után nyugodtan elmondhatjuk, hogy szeretik az utasok Marikát és nagyon jól vezet.

Az évek alatt nemcsak házastársak, de a vállalkozás révén igazi csapat is lettek. Ráéreznek egymás gondolataira, szavak nélkül is tudják sokszor, hogy ki mit gondol; s csak erősíti őket, hogy közösek a célok, közösek a döntések.

Az évek folyamán az autókat folyamatosan igyekeztek az igényeknek és a kor elvárásainak megfelelően megválasztani, váltani. Kértem is egy kis „kronológiai áttekintést”, amit most nektek is megmutatok – nemcsak dátumokban, hanem képekben is:

Citroen Jumper 2.2 HDI 9, személyes 2005-ös évjárat, 3 évig volt hűséges és megbízható munkatárs 2012-2015

Iveco Daily 2.8, 20 személyes 2005-ös évjárat, a "bor-busz" :)2014-2016

VW T5 1.9 2008 12.hó... Joci megvette 2015 májusában Barkas belsővel (alap T5 long Ice Plusz) és rendbe tetették esztétikailag

Az Iveco Balaton Best köntösben..

Marika társult a Joci Busz-hoz 2016 októberétől egy 16 személyes Fiat Ducato-val :)

Annyira meg tetszett a Ducato…:) az Iveco eladása után neki látott a keresésnek és láss csodát, neki is jött a kék…csak neki Jumper…

Mindenért meg kellett dolgoznia az életben, de ha kitűz egy célt maga elé, azt mindig eléri, mindent megtesz érte. Mindig újabb és újabb ötletek jönnek, s tudja, van hová fejlődni, de hajlandó tenni érte, mert vallja, csak minőségi munkát érdemes csinálni.

Mostanra elmondhatja, hogy sok borászattal, hotellel és rendezvényszervezővel áll kapcsolatban és sokan ragaszkodnak hozzá, hogy ő legyen a személyszállító partner egy-egy rendezvényen. Több nagyobb esküvőszervező céggel is együttműködik, közülük a Madarász Zsuzsanna vezette Green Wedding by Madarázs Zsuzsi vagy a Varga-Kovács Tímea által jegyzett Red Shoes Wedding és Losonczi Viki neve talán sokak számára ismerősen csenghet.

A Joci Busz hivatalos személyszállítója például az „Olaszrizling szerintünk”-nek és a Vörös Balatonnak; tavalyig pedig a Paloznaki Jazz Pikniken is a Joci Busz volt az első számú személyszállító partnere – az idei évben is részt vett a rendezvényen, de mivel a program bőven kinőtte a kezdeti kereteket, már egy nagyobb szállító cég is csatlakozott a zenés fesztiválhoz.

A Joci Busz fő profilja a hotelek és borászatok közötti transzferek biztosítása, de ha repülőtéri transzferre lenne szükség, abban is rendelkezésre állnak. Ha valaki szeretné felfedezni a Balaton-felvidék látványosságait vagy meglátogatná a környék borászatait, a 8 és 16 személyes buszok ehhez is rendelkezésre állnak. De ne csak a környékben és Magyarországban gondolkozzunk! Ha Európába szeretnél menni 6-8 fős társasággal, 2-4 napos utazásokat tervezel, ebben is számíthatsz a Joci Buszra. Tervezd meg barátaiddal, családoddal az utat, és ők elvisznek a kiválasztott helyre! Az sem baj, ha nincs elképzelésed; szívesen adnak egy-két ötlet.

Igen, valóban elfogult vagyok egy kicsit, de idegenvezetőként és magánemberként is jó szívvel ajánlom Jocit és Marcsit! Ha szeretnétek még több információt a Joci Buszról, kövessétek a Facebookon a https://www.facebook.com/jocibusz/ oldalt vagy kattintsatok a www.jocibusz.hu oldalra!

Ha esteleg már fix megrendeléssel keresnétek fel őket, azt a +36705579770-es számon vagy a jocibusz@gmail.com e-mail címen tehetitek meg.

Őszinte leszek, „nagyon jól esett” a blog-interjú és örülök, hogy olyan embert ajánlhatok a figyelmetekbe, kedves Hello Füredesek, akiben eddig sosem kellett csalódnom és aki fürediként igazán jó hírét viszi városunknak!


440 megtekintés0 hozzászólás